Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Şehsuvar Sami, Ahmet Ümit’in yeni kahramanı. İttihat ve Terakki’nin fedailerinden. İzmir Suikastı sonrası İttihatçı avı sürerken Pera Palas’taki odasında yıllar evvel bırakıp silaha sarıldığı eline tekrar ilk tutkusu kalemini alıyor.
Vatanı uğruna vazgeçtiği büyük aşkı Ester’e geçen bunca zamanın, yaşadıklarının, unuttuklarının, unutamadıklarının hesaplaşmasını yapan mektuplar yazıyor. Bu mektuplar İttihat ve Terakki’nin tarihi aslında. Çünkü Şehsuvar Sami, Meşrutiyet’in ilanından, Talat Paşa’nın ülkeyi terk etmesine kadar İttihat ve Terakki’nin tüm yol ayrımlarında, tüm kırılma olaylarında hep var.
Ümit’in Elveda Güzel Vatanım romanı bugünün Türkiye’sine dünden bir bakış. Yaşadığımız olayların köklerinin bizi nereye kadar götürdüğünün belgesi. Dünü bilmeden bugünü anlamanın zor olduğunu bir kez daha ispat ediyor. Bir yandan Osmanlı’nın çöküşüne ve Cumhuriyet’in ilanına tanık olurken diğer yandan tarih karşısında bir insanın ne kadar ve nereye savrulacağını okuyorsunuz kitapta.
Hiç şüphesiz Şehsuvar Sami tanıklıklarıyla ve samimi vicdan muhasebesiyle Türkiye edebiyatının unutulmaz kahramanlarından biri olacak. Eğer youtube’a Elveda Güzel Vatanım yazarsanız siz de kendisiyle tanışabilirsiniz.