Vikitap hakkında tüm soru, sorun, istek ve önerilerinizi grubun tartışmalarında bize iletebilirsiniz. Gruba katılmam diyorsanız [email protected] adresini veya iletişim (www.vikitap.com/iletisim) bölümümüzü kullanabilirsiniz!
tamam :) ben de en kısa zamanda yeni kitap ekleme bölümünü devreye sokmaya çalışıcam.
redline açıklama için teşekkürler.
Yapacağınız değişikliği dört gözle bekliyorum. Şimdiden eminim, çok güzel olacak :)
PS: Bu arada, zamanımı db'de zaten var olan kitapları kütüphaneme eklemekle değil, siteye olmayan görece nadir kitapları ekleyerek değerlendirmeyi planlıyorum :)
Evet, böyle bir sıkıntı zaten vardı. Zaten bu geçişin temel sebebi de bu sıkıntıyı aşmak. Herkes kendine özel bir edisyon eklediğinde biz bu veriyi tüm kullanıcılara açmakta zorluk çekiyoruz ve yaratılan verilerin kontrolü ve tutarlılığı azalıyor.
Açılan pencerede bilgilerin güncellenebilir olması da ayrı bir sıkıntı yaratıyor. Kitap bilgilerini düzenleme işlemini herkese açmış oluyoruz ve daha önce birinin eklediği edisyonu bir başka kullanıcı kendi kafasına göre bozabiliyor. Onun yerine eğer elindeki edisyon farklı ise dediğin gibi yeni edisyon yarat seçeneği ile bir kitaba bağlı yeni bir edisyon yaratılacak. Yaratılan edisyonun kendisi de edisyon değil aslında ayrı bir kitap olarak sistemde tutulacak. Aralarında sanal bir bağlantı oluşacak.
Birbirine bağlı kitaplardan birine girdiğinizde, bu kitabın diğer edisyonları gibi bir seçenek göreceksiniz ve eğer ciddi bir kitapseverseniz sizin okumuş olduğunuz edisyonu seçeceksiniz. Bulamıyorsanız ekleyeceksiniz.
Veri sıkıntısı zamanla aşılacaktır.
Ayrıca tüm bu işlemler hazır olduğunda yaz boyunca (küçük - orta seviyede) tanıtıma başlayacağız. Sonbahar ayları yaklaştıkça yoğun tanıtıma geçeceğiz, sistemin gelişimi ve verilerin olgunlaşması da kat kat hızlanacaktır diye düşünüyorum.
mudhoney, anladım merak etme :)
Anladığımı anlatamamışım, o garip olmuş :)
Asıl mesele şu, bu süreç yeni başlıyor. dolayısıyla siz kendiniz gelmiş geçmiş/basılmış bütün eserleri hazır olarak yüklemezseniz, böyle bir edisyon çeşitliliği olmayacak.
Dolayısıyla, ilk başta db'de edisyon sayısı az olacak ve hâliyle bizim edisyon eklemesi yapmamız gerekecek. Bu noktada ben senin düşündüğün şekilde "yeni kitap ekle" olarak değil, "edisyon ekle" diye bir seçeneğin olabileceğini düşündüm.
Edisyon ekle'de "kapağın değişmemesi"ni, "çevirmenin değişmemesi"ni vs.'yi seçebilir olacağız mesela. Bir kitap hiçbir değişiklik olmadan yeni baskıya girmişse ve bizde o yeni baskı varsa, zahmetsiz bir şekilde onu gösterebileceğiz kütüphanede :)
"Muhtemelen kitaplarda edisyon sıkıntısı çekeceğiz bu süreçte, yani sahip olduğumuz edisyonun kendimiz yine sisteme yükleyeceğiz gibi görünüyor. Hâliyle, açılır pencerenin db yeterince genişleyene kadar yerinde durması, bilgileri oradan güncellememiz ve akabinde ilerleyen zamanlarda bunun değişmesi daha verimli olur sanki? "
demem bu yüzden :)
Senin kütüphanen bana emanet merak etme elsanın mecnunu ...:))
Başta yeni oluşumu anladığını düşündüm ama sonradan anlamadın galiba diye düşündüm.
Biraz daha açayım, kitapla ilgili baskı çevirmen ve önceki formda gördüğün edisyonu detaylandıran bilgiler tamamen kitaba taşınıyor bu geçişle. Artık sistemdeki kitapları, eserden çok elindeki kanlı canlı kitap olarak düşünebilirsin. Elindeki kitap sistemde yoksa ekleyebilirsin. Yani kütüphaneden kitabın bilgilerini değiştirmek diye bişi kalmıyor.(kendi eklediğin kitap dışında)
Bu sistem goodreads mantığı tamamen, bu geçişle, sistemdeki kullanicılar kitap ekleyebilcek, kitapta hata olduğunu düşünüyorsa hata bildiricek, biz gerekli işlemi yapıcaz. Biz derken tabi sadece biz değil, ismini şimdilik kütüphaneci koyduğumuz yeni bir kullanıcı oluşturuyoruz, istekli insanlar kütüphaneci olabilecek ve sistemdeki kitapları tamamen kafalarına gore düzenleyebilecekler ...
Bu geçişin temel nedeni, insanların listelerine ekledikleri kitabın edisyon bilgilerini sunmakta zorluk çekmemiz ve yeterince ulaşılabilir hale getiremememiz. Yeni sistemle birlikte bu bilgileri kişisel kontrolden çıkarıp herkese daha açık hale getireceğiz ve bu kontrolu tamamen kütüphaneci(moderatör) hesaplarına vereceğiz...
Kusura bakmayın, işlerim vardı. Ancak gelip de ilgilenebildim.
Good reads ile aynı mantık bu yanılmıyorsam, farklı yayınevleri ve farklı baskılar için farklı edisyonlar olarak görmek güzel olacak.
Hoş... Gerçi, dünya klasikleri gibi telifsiz olduğu için önüne gelen tarafından basılan kitaplar dışında, bizde kitapların farklı yayınevlerinden çıkmış edisyonları çok sık denk gelebileceğimiz bir şey değildir. Misal veriyorum Italo Calvino'nun iki farklı baskısı varsa, YKY kaşla göz arasında telifi eline geçirdiği için :) Yoksa Can'dan basılır dururdu, ne de güzel olurdu.
Aynı şekilde, pek çok kitabın birkaç baskı yüzü görmediği yalnız ve kitap düşmanı ülkemde, ilk başta göründüğü kadar korkutucu bir değişiklik olmayacak.
Tabii daha önce işlediğim tüm kitap bilgilerimi düzenlemem biraz zaman alacak, bundan ötürü mutlu değilim :) mudhoney'i benim adıma bilgileri girmeye davet ediyorum :)
---
Kafama takılan bir şey var : Bir kitabı kütüphanemize direkt ekledikten sonra mı gidip düzenlemesini yapacağız çevirmen/baskı vs. bilgilerinin? Ben memnundum şimdiki formundan :)
Muhtemelen kitaplarda edisyon sıkıntısı çekeceğiz bu süreçte, yani sahip olduğumuz edisyonun kendimiz yine sisteme yükleyeceğiz gibi görünüyor. Hâliyle, açılır pencerenin db yeterince genişleyene kadar yerinde durması, bilgileri oradan güncellememiz ve akabinde ilerleyen zamanlarda bunun değişmesi daha verimli olur sanki?
Selam arkadaşlar,
Tüm sorunları ve karmaşıklıkları kökten çözecek bir altyapı değişikliğine gidiyoruz.
Öncelikle bu değişiklik ile kütüphanelerinize eklediğiniz edisyon bilgileri kaybolacak, bu konu bizi çok üzmekle beraber kaçınılmaz bir hal haldığı için yapmak zorundayız ve şimdiden çok ama çok özür diliyoruz.
Şimdi kısaca değişiklikten bahsedeceğim:
- Kitap bilgilerini tamamen yeniden oluşturuyoruz. Yeni bir kitap eklerken kitabın çevirmeni, yayın evini, basım yılını... kısaca kütüphanenize eklerken ne kadar bilgi varsa tümünü bir kitabın bilgisi olarak tutacağız.
- Her kitabın tek bir kapak resmi olacak.
- Birbirinden farklı edisyonlar sistemde ayrı birer kitap olarak kayıtlı olacak.
- Bu kitaplar kendi aralarında birleştirilebilecek. Bir kitaba girdiğinizde o kitabın farklı edisyonları mevcut ise listelenecek.
- Listelerime ekle bölümü çok daha basit olacak. Bir kitap eklerken sadece okudum - okuyorum - okumak istiyorum seçeneklerinden birini seçeceksiniz ve kitap direk olarak seçtiğiniz listeye eklenecek. (pencere açılmadan, işi uzatmadan)
Şu an aklıma gelen değişiklikler bunlar. Daha sonra burayı düzenleyebilirim.
Bunu neden yapıyorsunuz diye soracak olursanız nedeni şu:
Şu ana kadar sisteme yeni kitap ekleme, kütüphanelerdeki edisyonlar gibi bölümler gerçekten çok kafa karıştırdı. Bizim kurduğumuz "bir kitap tektir, bunun edisyonları vardır" mantığı biraz gerçek dünyadan uzak kalır gibi oldu, aynı zamanda sitemizin üye sayısı arttıkça geri dönüşü olmayan çarpıklıklara neden olacağını anladık.
Yayında olduğumuz 2 aya yakın süre zarfında anladıkki bir kitabı eser olarak kabul edip kullanıcılara kendi edisyonlarını ekletmek ve tüm edisyon bilgilerini bir kitap altında toplamak uzun vadede pek mümkün olmayacak. Bunun yerine farklı edisyonları da birer "kitap" olarak kabul edip herkesin kendisine uygun edisyonu bulup listelerine eklemesini sağlayacağız.
Bu değişiklik, uzun vadede, hem gelişmiş kullanıcıları hem de kitapla pek arası olmayan kullanıcıları aynı anda tatmin edecektir diye düşünüyoruz.
Şimdilik bu kadar, düşüncelerinizi merakla bekliyoruz. Verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür diliyoruz :)