Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
bırakın bu safsataları Atam'ın icraatlarına, devrimlerine, ilkelerine bakın. ne kadar sayıda kitap okuduğunu, yaptığı işlerden zaten anlayamıyor musun güzel kardeş?
Bize has bir özellik mi bu, sadece eylem üzerinde durmak fiili? Sayılara takılmak, sayılar üzerinden ahkam kesmek.
Bu indirgemeci yaklaşım çağdışı. Görünen köyün kargadan kılavuzu. Basit, anlaşılabilmesi mümkün şeylerin berraklığını gölgelemek için üretilmiş suni sis perdesi. Şu kadar açık başka bir şey var mı: Üretmek için tüketmek gerekir.
Ömrünü, akıl baliğ olduğundan itibaren üretmeye adamış kişiler nasıl tüketmeden yaşayabilirler ki? Bu makinenin yağı nereden geliyor? Üç adım sonra tıkırdamaya başlamaz mı dişliler, yağsız, paslanmış olarak.
Ki bahsettiğimiz son anına kadar diri bir şuur. Bu şuurun temel besini elbetteki, basılı kaynaklar.
Kitap okumak deyimi, benim gibi kitap yaşı henüz 10-12 yaşlarında olanlar (belki o kadar bile yokum) için geçerli bir eylem adı. Onlar,Atatürk'ün de içinde bulunduğu dehalar, onlar okumaz. Onlar yaşar. Onlar için pek çok temel hayat gereksiniminden ötedir okumak.
Bir fikir adamı, bir eylem adamı, bir ilim adamı, bir idare adamı (...)olarak Atatürk'ü, okumak fiilinden ayrı düşünmek en büyük yanılgıdır. Bunu sayılara indirgemek ise kusura bakmayın ama biraz cahillik. (söz meclisten dışarı).
Kaç kitap okuduğunun ne önemi var mühim olan anlamak.
Atatürk ülkemizi kurtarıp bir çok yenilik yapmıştır ileri görüşlülüğü ve bu büyük başarısı elbette okuduğu kitaplarında etkisi vardır.