Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

Atatürk 3977 kitap okumuş mu?

Tartışma Cevapları
1 2 ileri »

11 ile 13 arası cevap gösteriliyor, toplam 13 cevap.
10 kişiden 10 kişi beğenmiş.

Bize has bir özellik mi bu, sadece eylem üzerinde durmak fiili? Sayılara takılmak, sayılar üzerinden ahkam kesmek.
Bu indirgemeci yaklaşım çağdışı. Görünen köyün kargadan kılavuzu. Basit, anlaşılabilmesi mümkün şeylerin berraklığını gölgelemek için üretilmiş suni sis perdesi. Şu kadar açık başka bir şey var mı: Üretmek için tüketmek gerekir.
Ömrünü, akıl baliğ olduğundan itibaren üretmeye adamış kişiler nasıl tüketmeden yaşayabilirler ki? Bu makinenin yağı nereden geliyor? Üç adım sonra tıkırdamaya başlamaz mı dişliler, yağsız, paslanmış olarak.
Ki bahsettiğimiz son anına kadar diri bir şuur. Bu şuurun temel besini elbetteki, basılı kaynaklar.
Kitap okumak deyimi, benim gibi kitap yaşı henüz 10-12 yaşlarında olanlar (belki o kadar bile yokum) için geçerli bir eylem adı. Onlar,Atatürk'ün de içinde bulunduğu dehalar, onlar okumaz. Onlar yaşar. Onlar için pek çok temel hayat gereksiniminden ötedir okumak.
Bir fikir adamı, bir eylem adamı, bir ilim adamı, bir idare adamı (...)olarak Atatürk'ü, okumak fiilinden ayrı düşünmek en büyük yanılgıdır. Bunu sayılara indirgemek ise kusura bakmayın ama biraz cahillik. (söz meclisten dışarı).

Kaç kitap okuduğunun ne önemi var mühim olan anlamak.

9 yıl, 11 ay     
11 kişiden 10 kişi beğenmiş.

Ben belirli bir sayı verilmesini sevmiyorum,insanın direk saydınız mı diyesi geliyor,o bir kenarda kalsın Atatürk'ün kitap okumayı çok sevdiği ve özellikle tarihe çok meraklı olduğu söylenir hep.Anıtkabir ve sair müzelerde bir sürü kalın Fransızca kitap görebilirsiniz Atatürk'ün okuduğu zamanın şartlarına göre bu kadar araştırmacı bir ruh görmek etkileyici ama zaten gençliğinden beri böyle orijinal fikirlere sahip olmasını açıklıyor diye düşünüyorum.Bir de eskiden şuanki dikkat dağıtan etkenlerin olmadığını göz önüne alırsak bu kadar devrim niteliğinde yenilik yapmış biri için neden olmasın?

9 yıl, 11 ay     
14 kişiden 13 kişi beğenmiş.

Ben çocukluğumdan beri 15.000 civarında kitap okumuşumdur. Eğer zekanız normalin üzerindeyse, - dahi olmaktan bahsetmiyorum- algılama hızınız; birde çocukluğunuzdan itibaren okuyorsanız okuma hızınız oldukça yüksektir. Atatürk'ün zekası dahi sınıfındandı bunu tartışmaya gerek yok. O nedenle kütüphanesinde gördüğümüz kitaplardan çok daha fazlasını hatta on kitapların belki 5-10 katını okuduğunu düşünebiliriz. Parası olmadığı için ödünç alıp okuyup geri verdiği kitapları, savaşlarda kaybolan kitaplarının tutarını bilmiyoruz. Sadece kütüphanesi ile Mustafa Kemal Atatürk'ün okuduğu kitap sayısını değerlendirmek mümkün olamaz. M. Kemal Paşa Çankaya'daki kitapların çoğunu Ankara'ya yerleştikten sonra toplamıştır. Bir de Atatürk'ün okuduğu her kitabı okumuş her insanın onun anladığı ve sonuç çıkardığı kadar kitapları anlayabilir mi bir de onu düşünmek lazım.

Leonardo Da Vinci ile yaşamış bir sürü çok yetenekli sanatçı var ama hiç biri mimar, mühendis, mucit, matematikçi, anatomist, müzisyeni, heykeltıraş, botanist (bitki bilim), jeolog, kartograf (haritacı), yazar ve ressam olarak eserler vermedi. Çünkü Leonardo Usta'nın zekası tüm çağdaşlarından ötedeydi.

Atatürk içinde aynı şeyi söyleyebiliriz. Çok iyi bir asker, savaş stratejisti (savaşı kazanmak için yeni stratejiler geliştiren), devlet adamı, politikacı, dış politika uzmanı, ekonomist, propagandacı, reklamcı, iyi bir salon adamı (yabancı diller bilen, iyi dans edebilen, saray ve teşrifat protokol kurallarını bilen)'ydı. Bütün bunlar önce büyük bir zeka, okumak, eğitim almak ve düşünmek ile olur. Çünkü Atatürk'ün yetiştiği dönemde dil kursları yoktu. Osmanlı'da propaganda ve reklamcılık konusu bilinmiyordu bile. Avrupa'da bile bu günkü algılandığı şekli ile bilinmiyordu. Atatürk Devrimler ve Türkiye Cumhuriyeti ülküsünü çok başarılı bir reklam ve propaganda yöneti ile hem ülke halkına hem de dünya devletlerine kabul ettirdi.

Son yıllarda Musafa Kemal Atatürk hakkında yazılanların çoğu aklıma Nazi Propaganda Bakanı Joseph Goebbels'in Büyük Yalan olarak bilinen tekniğini hatırlatıyor.

9 yıl, 11 ay     
1 2 ileri »
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar