Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Benim birkaç tane mevcut. Mesela; Kürk Mantolu Madonna, 1984... gibi. Her okuduğumda aynı hazzı verirler bana. Kanaatimce aynı kitabı farklı zamanlarda okumak doğru. Çünkü kitaptaki cümleler, kurgu, hikaye, karakterler aynı olsada benim yaşadıklarım, düşünce tarzım değişiklik gösterebiliyor, tecrübelerim artıyor. Hayatın getirdikleri ve götürdükleriyle yeniden şekilleniyorum. Aynı şeyleri farklı ruh ve düşüncelerle okuyorum. Bazen daha önce fark etmediğim yerleri, ayrıntıları, cümleleri görüyorum, anlamlandırıyorum. Bu da son derece keyif aldığım bir durum... Kısaca böyle özetleyebilirim sizin için.
Ben bazı kitapları zaman zaman bir doz ilaç gibi almaktan memnun olurum. Çünkü bir kitabı okuduğumda o kitabı bir film gibi yaşarım. Özellikle seri haldeki kitapları okuduğumda okuduklarımı daha iyi hatırlıyor ve hayalimde canladırıyorum. Ve yeni kitap ile bütünleştiriyorum.
40'lı yaşlarıma kadar okuduğum hiç bir kitabın konusunu unutmazdım. Kitaplara karşı bitmek bilmez bir susuzluk duyardım. Hem çok güçlü bir okuma isteğim hem de çok güçlü bir hafızam vardı. Ama yaş ilerledikçe yeteneklerimiz bizden alınıyor. Hala kitap okuyabilmek bile büyük bir şans benim için.
Aynı kitabı farklı yaşlarda okuduğumda hayatın getirdiği yeni deneyimler ve götürdüğü masumiyet, iyi niyet ile okuduklarımdan yeni anlamlar ve dersler çıkarıyorum. Çünkü insan karakteri yaşla beraber sonsuz bir değişim ve dönüşüm içinde. 15 yaşında okuduğum "Ana", "Cennetin Doğusu" kitaplarını 45 yaşında tekrar okuduğumda çok farklı duygu ve düşünceler yaşattılar. Bu tür deneyimleri ancak gelişecek, evrimleşecek kadar şanslıysanız yaşayabilirsiniz.
İyi okumalar ve sevgiler. :)
Muhtemelen hiçbirimizin ömrü okumak istediğimiz kitapların tümünü okumaya yetmeyecek. Belki okuduklarımızın sayısı artarken okumak istediklerimizin sayısı daha çok artacak. Hayat da izin vermeyecek zaten o treni yakalamamıza. O yüzden benim düşümcem, şu "okunacak o kadar kitap var" kısmını boşverin. Okunacak her zaman bi "o kadar" kitap daha olur çünkü. O an içinizden aynı kitabı ikinci kez okumak gelmişse durmayın, okuyun.. Hatta şu belirli yaşlarda okununca farklı tatlar veren kitaplar teorisini deneyimlemek için bile okunur ikinci, üçüncü kez. Tabi "ben bu kitabı okuduğumda çok mutlu hissetmiştim kendimi, hadi ikinci kez okuyum da, yine beni uçursun" düşüncesi tutabilir de tutmayabilir de. Sanıyorum kimse garantisini veremez bunun.
Umarım kitaplardan umduğunuzun üstünde keyif alırsınız. kaçıncı okumanız olursa olsun... :)
Bir kaç kitap haricinde okuduklarımı tekrar tekrar okumayı sevmiyorum ben. Evet, belki her okuduğumda yeni şeyler keşfedeceğim, farklı duygular hissedeceğim ama yine de her zaman okumadığım kitaplara karşı büyük bir açlık hissediyorum ve hayat o kadar hızlı geçiyor ki hepsine yetişemeyeceğim diye korkuyorum sanırım :)
Hayatın aynı kitabı defalarca okumak için çok kısa olduğunu kesinlikle düşünmüyorum.İlk seferde yalnızca okuyup geçtiğiniz bir cümlenin içinde gizli olduğunuzu o kitabı bir kez daha okumadan bilemezsiniz.Ve bu düşünce yönünde hareket ederseniz böylesine mükemmel bir şansı kaçırırsınız.Benim vazgeçemediğim kitaplar var.Her harfini her seferinde ayrı bir hazla okuduğum.Aynı kitabı tekrar okuduğumda kelimeler farklı bir tat bırakır ağzımda.Kahvem bir başka kokar.Kelimeler daha farklı dağılır dağarcığımda.Karakterlerle her seferinde daha da bütünleşirim.Fark edemediğim yönlerini keşfederim şaşkınla.Benim yazmalarım da okumalarım da anka kuşu misalidir.Her seferinde küllerinden yeniden doğan.Bitmek bilmeyen bir sonsuzlukta süre giden.
Ben de bir kere denedim bunu. Bazı yerler hiç okumamışım gibi geldi ama beni şaşırtan yerler hafızamdan silinmemiş. Dolayısıyla kitabın bana bir sürpriz sunmamasından mütevellit, ilk defasında aldığım hazzı alamadım.
Ben firsat buldukça eski kitapları okurum. Okurken hem tekrar ayni keyfi alirim hem de o zaman farkedemedigim şeyleri fark ederim. Bence iyi bir kitap tekrar okunmayi hakeder. Yeni okunacak kitaplar var evet haklisiniz ama bence okumak eylemi en çoğu okumak değil en kaliteli şekilde okumaktir. Kaliteli bir okuma yapilmadiysa 1000 kitap oluşan ne fayda. Ama bazi kitaplar vardır ki hayatim boyunca ikinci kez elime almaya tahammül edemem.
@Trueblue Bir kitabı defalarca okumak kötü diyen olmadı ki. Okumak bir zevk meselesi, nasıl ki kimi klasik sever kimi fantastik ama biz onu neden bu türü seviyorsun diye eleştirmeyiz, bu da onun gibi bir şey bana göre. Ben defalarca okumaktan hoşlanmam bir başkası her gün aynı kitabı okur, bir sıkıntı yok bence :)
Genç arkadaşlarımın moralini bozmak istemem amam yazmadan edemeyeceğim. "Hayat aynı kitabı defalarca okumak için çok mu kısa ?" sorusu; Aklıma kısa hayatları boyunca aynı hatayı defalarca tekrarlayan asla güvenmemesi gereken bir insana defalarca güvenip hayal kırıklığına uğrayan, yapmaması gereken hatayı onlarca kez tekrarlayan milyarlarca insanın yaşadığı bir dünyada "İyi Bir Kitabı Defalarca Okumanın Neresi Kötü/" sorusunu getirdi.
İyi okumalar ve Sevgiler. :)
Kitabın türüne göre değişiyor bu durum.Roman,hikaye türündeki bir kitap okunup bitirilmişse okuyucunun kafasındaki sorular cevaplanmış oluyor.Doğal olarak o kitap ne kadar başarılı olursa olsun tekrar okunmak istenmiyor.Ama kitap felsefe,tarih,bilim,sanat muhteva ediyorsa bitirildikten sonra tekrar okunabiliyor.Çünkü bazı kavramları,bilgileri tekrar hatırlamak ihtiyacı hissedebiliyor okuyucu.