Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Şimdi listenin ilk sırasında Genç Werther'in Acıları görülüyor. Haberde ise şöyle bir metin var.
"Scientific American’da yazılan makaleye göre, roman kahramanlarıyla özdeşleşmek, hem hayal dünyasını zenginleştiriyor, hem de sosyal bağları güçlendiriyor. "
Ben bu Werther'i ergenlik zamanımda okudum. O aralar platonik aşk ve ergenlik birleşmiş ve adeta Voltran'ı oluşturmuştu. Okulda pencereden uzaklara dalıyor ve platonik sevdiceğimin gelip "Ne oldu canım? Iyı misin?" demesini bekliyordum.
Werther'i de okurken her yerin altını çiziyordum. Adeta beni anlatmış dediğim şu cümleler...
"Ben yalnız ve yalnız onu, böylesine içten, böylesine derinden severken, ondan başka birini ne tanıyor, ne biliyorken, ne de başka birine sahipken, nasıl olup da bir başkası onu sevebiliyor, sevmeye yelteniyor, havsalam bazen bunu bir türlü almıyor!"
Hatta işi abartıp kesinlikle okumalısın diye altını çizdiğim kitabı hediye etmem...
Arkadaşlar, ergenlik insana neler yaptırıyor? Çok acı...
Her neyse, konuyu yine dağıttım. Toparlayalım. Makalede roman karakteri ile özdeşleştirmek demiş ya ben onu yaptım işte. Az daha kassam beynimin gelişmesini göremeden Werther gibi göçüp gidecektim. O cesaret olmadığı için de saçma sapan bir şekilde etkiledi. Hatta iddia ediyorum zekamı geliştirmek bir yana beni adeta bir gerizekalıya çevirdi. Ha kişiden kişiye farklılıklar olabilir. Bunda zaten benim temelimin çok parlak olmaması da etkilidir. Bir de üstüne ergenlik ile birleşince korkunç sonuçlar doğmuştur.
Anna Karenina ile kendimi özdeşleştirsem başıma neler gelirdi acaba?
Özet geç güzel kardeşim diyen nazik okuyucular için, kitap okumak ufku açar,dili geliştiri ancak beyni geliştirme gibi iddialı laflar hoşuma gitmiyor. Beyin çok kompleks ve gelişim tek yönlü değil. Görsel, işitsel vb bir sürü yönü var. Bence aldatıcı popüler başlıklardan uzak durmak lazım. Kasıp bu on kitabı da okuyup mega beyin olacağımı düşünmüyorum şahsen.
@avaremarti duygusal etkiler daha ağırlıkta sanki kitaplar için bakarsak.
Ben söylemiyorum tabi ki http://www.hurriyet.com.tr/kultur-sanat/haber/19505954.asp
Listedekileri okuyan(lar) varsa fikirlerini alabiliriz ama.
Roman olarak bir yorum yapamam ama siyasi tarih üzerine yazılmış araştırma kitaplarının da beyne faydalı olduğuna inanıyorum. Beyni geliştirmese bile, genel kültürünüze katkıda bulunduğu kesin bu kitapların.
Diger kitaplari bilemiyorum, okumadim maalesef. "Utanc" yakin zamanda okuyacaklarimdan biri olacak. Digerleri de okunmali aslinda, hepsi agirligi olan, ses getirmis kitaplar.
@lusacan akıcı anlatımınla uzun cümlelerin arasından farkında olmadan sonuca ulaştım , beyin geliştirmek salt kitaplara yüklenecek bir misyon değil bana göre de .önce "farkındalık" gerekiyor insanda.
Aşk ve Gurur, Anna Karenina ve Madam Bovary'i lise döneminde okudum ama ben bu kitaplar beyin geliştirici değil de daha çok insanı duygusal açıdan etkileyici olarak nitelerdim
Anna Karanine ve Madam.Bovary i ikisini de okudum. Beyini geliştirir mi bilmiyorum ama ben begenerek okumustum.
Toni Morrison'un Sevilen romanini okumustum. Insan beynini gelistirir mi bilemem ama beni derinden etkileyen kitaplardan bir tanesidir.