Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Pek tercih etmiyorum cep boy kitapları. Tek avantajı kolay taşınabilmesi. Ben cep boy kitaplardan keyif alamıyorum. Puntoların küçük olması kitaptan uzaklaşmama neden oluyor. Olaya odaklanmamı engelliyor diyebilirim. Ben okuduğum kitabı hissetmeliyim aynı zamanda. Kitabı bitirdikten sonra bir süre sarılıp kafamda analiz yaparım genelde. Cep boy kitaplarda bunu yapamıyorum. Fiyat konusunda biraz daha makul tabii. Ama ona para vereceğime üstüne biraz daha ekleyip büyük boyunu alırım. Hem kütüphanemin görselliğine katkı sağlamış oluyorum. Bu zamana kadar cep boy kitap okumadım. Bundan sonra da okumam herhalde. Tabii okuyan insanlara saygım sonsuz.
Bugün kitabevinde cep boy kitaplar dikkatimi çekti durdu.Algıda seçicilik olsa gerek.Şunu farkettim ki; cep boy kitaplarda dikkat edilmesi gereken husus, kitabın sayfa sayısı.400-500 sayfalık bi cep boy kitap ufak tefek de olsa kalın olması sebebiyle kaba duruyor.Okurken ise sayfaları daha fazla ayırmak gerektiği için çabuk yıpranıyor ve tabi punto meselesi en önemlisi.Nihayetinde keyif kaçırıyor.Fakat bu her cep boy kitap için geçerli değil galiba.
Kitap dediğin birazcık ele avuca gelecek denmiş kişisel zevktir tabi bu.Cep boy kitaplara ısınamamış olmamın ilk sebebi kaba bulmamdı.
Ayrıca cep boy kitaplar hakkında büyük konuşmamak gerekiyor sanırım.Zira bugün bir cep boy kitap almak zorunda kaldım. Sadece cep boy olarak üretilmiş.Hem yeni sayılabilecek bir kitap hemde 222 sayfa.Ayrıca ciltli olmasının almamda büyük payı var.Biraz deneme amaçlı okudum.Kitabın büyüsünden midir artık rahatsız olmadım.Zaten ayrı bir yere fazlaca not alacağım türden bi kitap olduğu için sorun olmayacak.Cep boy kitaplarda sayfa sayısının az olması çok daha iyi.Yalnız fiyatı normal bi kitapla eşdeğer 15 tl.Güya cep boy alıyoruz.
Her neyse nacizane tavsiyem, cep boylardan nefret etseniz dahi hayatta cep boy kitap almam demeyin derim.
Cep boy romanlarının keyif vermesi kişiden kişiye göre değişse de bilgi içerikli kitaplarda sıkıntı yaşamayan yoktur bence.Son okuduğum bir kitap sadece cep boy olarak çıkmış.Ve ben ne notlarımı alacak ne işaretlerimi koyacak yer bulabildim kitapta.
Kalite sorunu bende çokça yaşıyorum bana mı denk geldi bilemiyorum. Kitapsız bir çanta taşımam.Kılıf vs araştırmadım ama kıvrılmasın, zarar görmesin diye minik poşetlere koyuyorum.Bir gerilim romanı var elimde cep boy gidip normal boyutunu alasım geliyor keyif almam sıfır.Şöyle bir öncelik çıkıyor kitaptan keyif almak mı asolan sizin için yoksa daha az para vermek mi?
@angelofiori Kütüphanenizde ayrı bir bölme mi ayırdınız cep boylar için? Simetri takıntısı olan biri değilim ama bir kitaplığın düzenine çok önem veririm.
daha ucuz olması açısından tercih ediyorum. kitap kitaptır sonuçta.
Varlık cep serisi buna güzel bir örnek sanırım. Gerçi kağıt kalitesi kiminde kötü olduğu için bu zamana kadar koruması da kolay değil bunları ama hem çevirileri hem de eserlerin kalitesiyle Varlık cep serisi her zaman özel. Everest Yayınlarının cep polisiyesi de bence okuması zevkli bir seri. Ben cep boy kitapların iyi basılmış olma kaydıyla işlevsel olduğunu düşünüyorum. İthaki yayınlarının bazı kitapları da bu yüzden okuması zevkli oluyor.
Daha kolay taşınabilir olması ve ekonomik oluşu bana da cazip gelse de yazı boyutu yüzünden okurken sıkıntı yaşıyorum ve diğerinden aldığım keyfi cep boyda ne yazık ki bulamıyorum.
cep boy mu :) kitaplıkta düzeni bozan asi çocuklar gibi duruyorlar.. tamam taşıması kolay oluyor ama sanırım düzen daha önemli .. bi kaç tane cep boy kitabım var ama kitaplığıma koymuyorum koyamıyorum..normal boy en iyisi.. :) hem okumasıda zor onları.. elime alıp sevmek isterim ben kitabımı ama bunları sevmekte zor.. :)
Kitapçıda bakınca ele rahat ve sevimli gelse de iş okumaya geldiğinde insanın burnundan getirir. Çoğu bir şekilde hasarlıdır ya da kolayca hasar alır. Taşıması kolay değildir çünkü daha kalın olurlar. Ortalarını okurken şekilden şekle sokarlar. Ayn Rand kitaplarının basımı bu tür için iyi bir örnek. Ya cep boy o kapkalın kitaplar ya da devasa şekilde basılıyor. Ortası yok.
Seri değillerse kitaplığın görünüşünü de bozuyorlar. Sınırlarını zorlayan kitaplıklar için üst üste koyup dizmek yer açısından daha ekonomik oluyor. Estetikle alakası kalmıyor tabii. O yüzden hep alt raflarda yer bulabiliyorlar, gözden ırak.
Biraz şekilci ve biraz da takıntılı bir insan olduğumdan dolayı cep boylara uyuzluğum var. Baktım şimdi kütüphaneme, üç tane cep boy var. Ve okurken acayip sinirim bozuldu. Enteresan bir olay vesselam.
Bilindiği üzere, cep boy kitaplar normal boyuttaki kitapların yavrusu. Sayfa sayısı daha fazla,puntoları daha küçük,fiyat açısından daha düşük.Birde kolay taşınıyor her yere sığıyor durumu var. Özetle,bir cep boy furyasıdır gidiyor, öyle ki cep boy setler bile çıktı.
Benim rahatsız olduğum şu ki, bazı kitapların sadece cep boy versiyonu çıkıyor ve bu ara cep boy kitaplarda ufak sıkıntılar yaşıyorum.
Sizin cep boy kitaplar hakkında düşünceleriniz, tercih edip etmeme sebepleriniz nelerdir? Okurken keyif veriyor mu bunu merak ediyorum.