Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Senay hanım önerileriniz için çok teşekkürler. Evet oku dedikçe uzaklaşıyor. Yatmadan önce yaptığınız şey çok olumlu bir şey. Deneyecegiz.
@uguresma7 bence hiçbir alakası yok zaten kitap okudukça insan kıvrak zekalı olur
@pamuk prenses
Okurken bir başka kimse bizim için düşünür: Biz sadece onun zihin sürecini takip etmekle yetiniriz. Nasıl ki yazmayı öğrenirken talebe öğretmen tarafından kalemle çizilmiş çizgileri takip eder; okurken de tıpkı bunun gibidir; düşünme işinin büyük bölümü zaten bizim için bitirilmiştir. Bunun içindir ki kendi düşüncelerimizle meşgul olduktan sonra elimize bir kitap almak her zaman bizi bir parça rahatlatır. Fakat okurken zihnimiz aslında başka birisinin düşüncelerinin oyun alanından başka bir şey değildir. Ve dolayısıyla öyle olur ki çok fazla —yani neredeyse bütün gün— okuyan ve arada düşünmeksizin geçirilen eğlence yahut meşgale ile kendisini eğlendiren kimse, yavaş yavaş kendi kendine düşünme yeteneğini kaybeder, tıpkı at üstünden inmeyen bir adamın sonunda yürümeyi unutması gibi. Birçok eğitimli insanın durumu bundan pek farklı değildir: Okumak kendilerini ahmaklaştırır. Çünkü her boş vakitte okumak ve sürekli olarak sadece okumak zihni, mütemadiyen elle çalışmaktan daha fazla felç edici bir etkiye sahiptir, zira bu ikinci durumda uğraş kişiye kendi düşüncelerini takip edebilme imkânı sunar. Nasıl ki yabancı bir cismin ağırlığı üzerinden hiç eksik olmayan bir çelik yay sonunda esnekliğini kaybeder; bir başka kimsenin düşünceleri sürekli olarak üzerinde bir baskı yahut tazyik unsuru olarak varlığını korursa bir zihnin durumu da buna benzer.
ALINTI: Arthur Schopenhauer-okumak, yazmak ve yaşamak üzerine
BU KİTABI BU PLATFORMDAKİ HERKESE TAVSİYE EDERİM
NOT: Schopenhauer hayranıyım.
@uguresma7 siz felsefi olarak ele almışsınız. Çok kitap okuyup, zihnini de çok iyi kullanan bir sürü insan vardır. Bunun en güzel örneği de Mustafa Kemal Atatürk'tür. Atatürk çok okuyan bir kişiliktir. Yaptığı devrimlerden de bu anlaşılmaktadır. Söylediklerinize katılmıyorum.
@ahmet_coskunn
çok kitap okuyup zihnini çok iyi kullanan bir sürü insan vardır ve bütün bu insanlar ne okumaları gerektiğini tahlil edip emin ve isabetli adımlarla hareket edenlerdir.bu insanlar, sadece kitabı okuyup kapağını kapatınca "ohh ne güzel.bir kitap daha bitirdim.hemen yenisine başlamalıyım.kitap okumak ne kadar güzel." deyip okumalarını sorgulamayan insanlardan fersah fersah uzaktırlar.
ayrıca şunu iddia etmek de imkansız; ne kadar az okursam o kadar zeki olurum.mesele kendi fikirlerini oluşturabilecek okumaları yapmaktır.saygılar...
@uguresma7
Yani kitap okurken başkalarının düşüncelerine ortak oluyoruz ve onun düşüncelerini beynimize enjekte ediyoruz hımm iyiymiş :)) öyleyse kitap okumayalım artık :))
@pamukprenses
bir bakıma evet.eğer okuduklarımızı şırıngaya doldurduktan sonra tahlil etmeden iğneyi direk enjekte ediyorsanız olacaklar yukarıdaki yorumumda olduğu gibi olacaktır.tabiki okuyup okumamak veya nasıl okuyacağına karar vermek sizin elinizde.
@uguresma7
Bu durumda sizin yazdığız ilk yorum biraz yanlış anlaşılıyor
ben olaya farklı bir bakış açısı kazandırmak niyetiyle yaklaştım.yukarıda da değindiğim üzere bu alıntı arthur schopenhaour'dandır ve kendisi de sayısız kitap okumuştur.onun da anlatmaya çalıştığı ve benim de ifade ettiğim gibi kişiyi kendi başına düşünmekten alıkoyan ve sürekli ve durmadan yapılan okuma zararlıdır ve zihin kıvraklığını köreltir.
not:amacım yanlış anlaşılmak ve gerçekten duyarlı insanlara birkaç kelam etmekti.sanırım başarılı oldum.saygılar, sevgiler...