Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
para kazanayım kaygısıyla kitap yazan hiçbir yazarı okumam.parasını kazanmalı ama bir şey vermeli insana.
Yerli yazarlardan Ahmet Altan, yabancılardan Gregg Loomis i de bunlara dahil edebiliriz. Hadi yerli kötü yazarlar, yerli oldukları için yine de kitaplarını bastırabiliyorlar da, anlamadığım şey yabancı o kadar yazar, o kadar kitap varken bu kadar kötü kitapları seçip basmayı nasıl başarıyor yayınevlerimiz? bu kitapları çevirip basmak daha mı ucuz oluyor nedir?
@deniz_koycu
sizin kullanmış olduğunuz kötülemek kavramını ben eleştirmek olarak anladığımı göstermek için o şekilde yazdım.
ayrıca kitapları neden hayat tarzımıza göre hizaya dizelim ki.. sonuçta hayat tarzımıza uygun olmayan bir kitabı da sevebiliyoruz. yani bir şey en basit anlamıyla beğenebilir yada beğenmeyebilirsiniz. beğenmediğiniz zaman da kimseye haksızlık etmiş olmazsınız.
yani mesela insanlar ısrarla iskender pala yı sıkıcı bulabilirler, sabahattin ali nin adını buraya yazabilirler, buna olsa olsa şaşırabiliriz, ama yargılayamayız. sabahattin ali ye neden yazık olsun ki. biz sabahattin ali yi okuduk ve anladık, başkası okudu ve anlamadı mı, bu sebepten mi yazık oldu? demekki beğenmemiş üslubunu.. sizin hiç beğenmediğiniz bir kitap olmadı mı Allah aşkına? :)
Luke Rhinehart bana uygun olmayan bir kitap yazmış olabilir Zar Adam serisiyle fakat bu onu kötüleyeceğim anlamına gelmez. Rezalet tarzı kelimeler sarfedilmemeli diye düşünüyorum. İskender Pala ismi geçmiş bir kaç iletide ben çok severim kendisini, yazdıklarını... Severek okurum kitaplarını, edebi yönü baskın yazarlandandır. Öyle yalın basmakalıp cümlelerle geçiştirmez çoğu yazar gibi. S. Collins mesela oluşturduğu epik-fantastik dünyayla çığır açtı kitap dünyasında. Harry Potter serisinden sonra farklı bir kapı araladı. Bizlerin tarzına uymayan kitaplar vardır hiç bir yazara keşke sen artık bu mesleği bıraksan demeyi doğru bulmuyorum.
Öyle biri yok :) tamam her yazarın her kitabından hoşlanmayabiliriz ama mutlaka bir kitabı güzeldir. Serdar Özkan'dan örnek vereyim mesela: Kayıp Gül'ü okurken büyük bir zevk duymuştum ama serinin ikinci kitabı ölümsüz kalp bana boğucu gelmişti...
Sorun da burada işte beğenmediğim kitap illa ki oldu ama bunu yazara mal etmek konusunda ki hatadan bahsediyorum. Stephenie Meyer, Twilight serisini kısa sürede okumuşken aynı yazarın Göçebe kitabını bitiremedim bile. Bu yazarın yaftalanmasını gerektirmez. Siz İskender Pala uslubunu beğenmemiş olamaz mı diyorsunuz? Sıkıcı...sıkıcı...sıkıcı... Bunlar hangi kitabına göre yazıldı merak ediyorum doğrusu. Katre-i Matem ' de ki ağır edebi hitabı Şah ve Sultan ' da görmezsiniz. Sabahattin Ali okumak, anlamak yada anlamamak olay bu olmamalı. Şiir,öykü,derleme,roman,oyun dallarında pek çok eser bırakan bir üstadın ismini, ben bunu anlamadım -hep aynı -idi li cümleler- bu yüzden uslubu kötü asla okumam demek mi doğru olan? Bu tartışmayı bence, yazarların okurken keyif vermediği eserleri olarak yenilemek gerekir.
off kitap da tiyatro gibi tabu mu oldu nedir? kötü yazar diyemeyiz kötü kitap diyemeyiz. şurada eğlenceli eğlenceli içini döküyor işte insanlar :)) ve evet sinan akyüz kötü yazardır :))
geçenlerde de bir tartışma vardı kötü kitaplar diye. orada da erdi insanlar felsefeye bağladılar :))
Bir de Ahmet Ümit fakat o farklı. Başta seviyordum kitaplarını. Ama kendini artık cidden yenilemesi gerek ya da polisiyeden elini eteğini çekmeli.