Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Evrim ile dini çatıştırmaz Dawkins, ki evrim ile din zaten çatışmaz, çatıştırılamaz. Bu çıkıp Kuran'da beyin yerine kalple düşünmekten bahsediliyor diyen birine bilim ile dini çatıştırma demek gibi bir şey. Ayrıca Dawkins'in bu kadar yanlış anlamana şaşırmadım değil. Adam sadece insanlar biraz olsun eleştirmeye eğilimli ve dogmaya dirençli olsun diye çaba sarf ediyor.
''Dinlerin doğru olmadığı veya tanrı kavramının doğru olmadığını düşünüyorsa bu konuda çalışma yayınlayabilir'' demişsin. Bu demek oluyor ki ya hiç bir kitabını okumamışsın ya da eline alıp göz gezdirip yerine koymuş, benim düşüncelerim bana yeter demişsin. Dünya çapında fikirlerine değer verilen bir adamı bir kalemde silip atman ne yalan söyleyeyim üzdü beni.
Papa'dan sonra gelen en yetkili din adamlarından Kardinal George Pell ile sohbetini dinlersen Dawkins'in ne düşündüğünü ve senin kafandaki sorulara Dawkins'in aslında ne cevaplar verdiğini görebilirsin.
https://www.youtube.com/watch?v=zeH0l3KP2FU&list=PLM2OiWSjh2DER72ZZN6uXjlXQq-Yr0-2x
Öncelikle evrim ve dinin çatıştığını ben zaten söylemiyorum bunu dawkins söylüyor. Bir çok kitabında bunu detaylıca anlatmıştır. Din kitaplarını referans aldıktan sonra herhangi bir araştırma yapmadan bunun yazarlarına salt buna inanıyorlar düşüncesiyle saldırıp, dinin bu yüzden doğru olmadığını söylemektedir.
İlgili programı izledim. İçerisinde birbirinden cahil dindar kişilerin ateizmi belki de akılsızca eleştirileri bulunmakta. Orada verdiği yanıtlara zaten katılıyorum. Dawkins kötü biridir demiyorum ama dawkins evren dışı tanrı kavramı dışında dinlerin detaylarına indiğinde malesef ki bazı önkabullere sahip birisi. dawkins'in kitaplarını okuyan birisi bunu çok rahatlıkla anlayabilir. örneğin isa figürüne teist argümanlarla cevap vermekte. Arkadaşlar İsa figürü hakkında bilimsel konuşulacaksa tarih konusunda tartışılmalı, diğer metinlerden değil. Dawkins teist herhangi bir efsaneyi alıp sizin dininiz bu, işte bu yanlış diyor o kadar. Oysa ki bu argumanlar zaten efsane. Oysa ki bu konuda usta bilim adamları(tarihçiler, teologlar vs vs) çok daha detaylı çalışmalar yapıyorlar. aziz paul kimdir, isa kimdir havarileri kimlerdir nelerdir, isa aslında ne demişti, isanın üzerine hangi yaftalar yapıştı, hangileri uydurma, isa diye birisi var mıydı, nerede yaşadı vs vs.
Bu yüzden din konusunda araştırma yapacaksanız dawkins'e bulaşılmasını doğru bulmam. Ama tanrı kavramı konusunda araştırma yapacaksanız elbette dawkins iyi bir sorgulatıcıdır. özellikle evren dışı bir tanrı kavramı konusunda güzel giriş bilgileri verecektir. Ek olarak biyolojiden de güzel örnekler sunacağı için verimli bir okuma olacaktır. yani kısaca dawkins okumayın demiyorum kesinlikle okuyun, ama dawkins dinler hakkında önyargılara sahip birisi. bilimsel davranmıyor o konuda.
Ben de tefsir okumanı öneririm. Kendim de şu an tefsir okuyorum. Bazen uzun uzadıya dilbilgisi ile ilgili, bir kelimenin kökeni ilgili bilgiler verebiliyorlar ancak gereksiz gördüğün yerleri atlayarak okuyabilirsin. Ben tefsir okumayı çok faydalı buldum çünkü tefsirde bir ayeti açıklarken o ayetin hangi dönemde hangi şartlarda geldiğine değinerek benzer başka ayetlerle de birlikte o ayetin açıklamasını veriyor.
çok fazla dini kitap okumam daha çok bilimsel açıdan dinle ilgili kitapları okurum ama aklıma gelenlerden arkadaşın da yazığı gibi maxime rodinson-muhammed ve islamın mirası kitapları, joachim wach-dinler tarihi ve kendi açımdan güvenilir bulduğum din adamı yaşar nuri öztürk'ün kitaplarına bakabilirsin.
Pek dini kitap okumaya yatkın değilim ancak ben de kutsal kitapların çevirilerini okumayı planlıyorum. Tarafsız bir şekilde kitap aramanız iyi bir özellik, umarım aradığınız özellikte kitapları bulursunuz. :)
Din genel olarak ahlak kapsamlı olduğu için o dinin mensubu olmayanlara "ahlaksız" diyenlerden isen, din ile ahlağın ilişkili olduğunu düşünüyorsan, daha doğrusu ahlağın temelini din olarak görüyorsan Tanrısız Ahlak kitabını okumanı öneririm, kalın bir kitap değil.
Özetle, Tanrısız Ahlak kitabını oku derim.
Yorum yazan arkadaşlara çok teşekkür ederim. Araştıracağım birçok kaynak öğrendim.
@Furkan, Turan Dursun' da bilimsel yaklaşmış ama kaynaklarında hata bulduğum için güvenim sarsıldı.
@İnci, Yaşar Nuri Öztürk' ü okumuştum. Yorumlarına katılmakla beraber Yaşar Nuri Öztürk' ün islamı kendi düşüncesine göre ve zorlama şekilde yorumladığını düşünüyorum. Aynı Gerçek Dİn Bu kitabında Turan Dursun' a verilen cevaplar gibi sığ şekilde yazıyor.
@vovathecat, çeviri, meal ikilemi bende de vardı. uzun zaman Kur' an' ın Türkçe' sini aradım ama bulamadım. Çok araştırsam elbette bulurdum ama daha sonra çeviriyi yapana ne kadar güvenebileceğimi düşündüm ve vazgeçtim. Sonuçta okuduğum şey beni etkilese bile düşüncemi değiştirecek kadar meşruiyeti yoksa okumanın anlamı da yoktur. Bu tür konularda tarafsızlık olmazsa olmazdır. Bence herhangi bir dine inanan herkes önce inanmayı bırakmalı, sonra araştırarak gerçekten inanıp inanmayacağına karar vermeli. Ama genelde yapılan şey "önce inanıp sonra bu inancı doğrulamaya çalışmak" oluyor. Kimsenin dinini doğduğu ülke/şehir belirlememeli. Bu yüzden tarafsız kaynakları arıyorum.
@Skovorodnikof, hocam söylediklerini pek anlamadım, biraz daha açıklayabilir misin?
UYDURULAN DİN VE KURANDAKİ DİN & KURAN HİÇ TÜKENMEYEN MUCİZE
Uzun olmayan (3 cilt) ve klasik tefsirlerden olan Beydavi Tefsirini okumanızı öneririm.
http://www.isikyayinlari.com/kitaplar/detay/beydavi-tefsiri-set