Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
kitaplar olmasa şu dünyada ne yapardım gerçekten bilmiyorum bu şekilde düşündüğümde hayatımda ne büyük bir boşluk olurdu belki ben ben olamazdım bana göre bir kitap sadece bir kitap değildir uzun söze gerek yok iyi ki varlar
Vedat Türkali'nin kitabından bir alıntı yapayım, sorunuza yanıt niteliğinde.. "Sadece okumaya yarıyorsa kitaptan iyi afyon yok"
Ben elime yeni bir kitap aldığımda yeni bir dostla tanışma heyecanı yaşarım. Karakterlerin iç dünyasına girmek, her sayfada onları daha yakından tanımak, onların hatalarından ders almak, onlarla üzülmek sevinmek.. Kitapları eşsiz kılan da sanırım bu.
karakterinin oluşmasında, tutum ve davranışlarında, gelişiminde okurun seçtiği kitapların payı yadsınamaz..
Kitaplara dokunmak demek,hiçbir zaman dokunamayacağımız hayatlara dokunmak demek. . .
TurkKorecan'ın da dediği gibi "Elime aldığım her kitap benim dünyam." kesinlikle katılıyorum. Elime aldığım her kitabın değeri bir başkadır benim için, iyi olan da var olmayan da elbette lakin elinizdeki kitap siz okurken sizi içine çekmeyi başarıyorsa, yazarın betimlediği bir yer yada kişi gözünüzde canlanıyorsa bu, sizin de o kitapta bir karakter olduğunuz anlamına geliyor. Çok fazla kitapta bir çok farklı karakterle yer aldım. :)
Kitabın dili sizin hayatınız oluyor mesela, dili ne kadar hızlıysa siz de o kadar hızlı yaşıyorsunuz soluğunuz kesiliyor fakat ne kadar yavaşsa o kadar sıkılıyorsunuz...
Her şey bir kenara insanların sahte dertlerini dinlemektense her zaman kitapların fantastik, bilimkurgu, psikolojik, macera dünyasında kaybolmayı tercih etmişimdir. Öyle ki; yeri geliyor bazı kitaplar tam zamanında hayatınıza giriyor, hayatınızın o döneminde sanki ona ihtiyacınız varmış gibi... Bu yüzden ben her zaman kitapların insani hiçbir özeliği olmayan ama her zaman canlı ve mutlu edici bir varlık olarak ele alıyorum. :)
Elime aldığım her kitap benim dünyam. Her kitap gerçekten ona sevgiyle bakanların yaşayabileceği kocaman bir gezegen. Hem olağan hem olağan dışı şeyler. Sıradan bir okuru sıradışı yapmayı becerebilen tek varlık. Aynı zamanda iyiyle kötünün ayırt edilebildiği bir yer. Kısaca açıklamak gerekirse kitaplar sonsuza dek tanımı yapılabilecek ve ebediyen sevilen bir dost. Seni asla bırakmayan bir dost. Bir yol gösterici.
Her biri kendince dünya/dünyalar. Yanlış anlaşılmasın totemleştirmiyorum her kitap konusunca bir veya daha fazla ana karekter yerinde göre birden çok dünyanın tasvirini içeriyor. Her biri birden çok dünya demek. Bir önceki cevapta süper gerçektende stargate gibiler :D
Kitaplar fantastik filmlerdeki boyutlar arası yıldız geçitleri gibi