Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Jostein Gaarder'in Sofie'nin Dünyası adlı eseri ile başlarsanız çok iyi olur. Onun okuduktan sonra en önemli filozoflar, en önemli felsefi kitaplar ve felsefi akımlar hakkında bilgi sahibi olursunuz. Bu eser Felsefe açısında sizin için iyi bir yol gösterici olur.
NTV Yayınları'nın "A'dan Z'ye Felsefe" adlı bir kitabı var. Yazarı Alexander Moseley. Belki başlangıç için ideal olabilir.
Önce varlık felsefesi,ahlak felsefesi,bilgi kuramı ,ütopyalar gibi temel felsefe konularını içeren makale ya da ders kitaplarını okumak lazım.Daha sonra Platonlar,Kantlar,Spinozalar vs. okunmalıdır.
Size tavsiyem öncelikle felsefi terimlere hakim olmanız. Neyi ne kadar bilip bilmediğinizi ölçmelisiniz. Mesela; varolusçuluk nedir? Nasıl düşünürler? vs. Bunu anlamanın en kolay yollarından biri tavsiye edilen felsefi terimler kitabı, Sofi'nin Dünyası gibi kitaplar. Bu tarz kitapları okuyarak hem ne bildiğinizi görürsünüz hem de bilmediklerinizi öğrenirsiniz. Böylece asıl felsefe içerikli kitapları okuduğunuzda "hmm... burada varolusçuluk var, analitik felsefeye göre yazılmış vs. vs. şeklinde yorumlayabilirsiniz. Tabi ilk başta kesin ve doğru saptamalarda bulunamayabilirsiniz ama zamanla gelişecek bir durum. Yeter ki siz okumaya devam edin. Güzel başlangıçlar ve iyi okumalar dilerim...
bende aynı konuda yoğunlaşmak isterken kendimi mitolojide buldum.Temeline indim çıkamıyorum durumundayım.Ama mitolojiyi incelemezseniz kitaplardaki göndermeleri algılamak zorlaşacaktır diye düşünüyorum.
Merhaba herkese felsefeye yeni yeni merak sarmaya başladım daha önce felsefeye dair bir şey okumadım felsefe hakkında önerebileceğiniz kitaplar var mı
Felsefe'nin özünü anlatan, ağır terim ve tabirler içeren kitaplar sıkabilir. Varoluşçuluk üzerine yazılmış, roman tarzı kitaplar seni içine daha iyi çekecektir. Albert Camus'dan (yabancı, veba gibi), sartre'dan (bulantı, sözcükler gibi) veya kafka'dan (dönüşüm) çıkmış, olay kurgusu üzerinden felsefe çıkarımı yapabileceğin kitaplarla başlamalısın.