Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
@ledddd Bunları duymak iyi oldu işte.Nereden başlayacağımı kestiremiyordum.Lem'i şu an okuyabileceğim bir yazar değilmiş.Notlarımı aldım.İleriki zamanlarda faydalanabilirim.Şu an için kısaca PDK okumaya başlayabilirim.Kitapları araştırıcam.Özenli anlatımınız için teşekkürler.
Öneriler ve link için teşekkür ederim.İnceleyeceğim.Stanislaw Lem'in kitaplarına bakmıştım,içerisinden seçememiştim.Şu kitap diyebileceğiniz kitap var mı? Aslında bilimsel yayın olmak zorunda değil benimkisi kişisel merak.
Fütüroloji ile ilgili bildiğiniz,önerebileceğiniz kitaplar var mı?
Philip K. Dick'ten; Ubik ve Android'ler Elektrikli Koyun Düşler mi? ve Simulakra roman olarak bu konuyu arka plana alan önemli eserler. Bunlar dışında Stanislaw Lem'in birçok eseri ve bunun dışında Yevgeni Ivanovic Zamyatin'in "Biz" romanını da önemlidir bence ama direk bilimsel yayınlar arıyorsan bilemiyorum onu. Aşağıdaki linki araştırabilirsin belki.
http://www.m-gen.biz/detay.asp?id=562
@doganozmurat Bilhassa konu söylememiştim aslında.Fütüroloji bilimine ilgi duymaya başlamama bilim neden olsa da odaklandığı konu başlıklarını (yaklaşık 15 tane) okudum bir yazıda.Şunu okumam diyebileceğim bir konu göremedim.Global ekonomi dahi.
Bizsiz Dünya en iyi kitap seçilmiş zamanında.Çok ilginç bir kitaba benziyor.İlginize ve önerinize teşekkür ederim.
Fütüroloji bilim dalının hangi konusunda kitap aradığına bağlı olarak,
Bizsiz Dünya (The World Without Us), ABD'li gazeteci Alan Weisman'ın, insanlar aniden yok olduğunda doğal ve yapay çevreye neler olabileceğini konu alan kitabıdır. St. Martin's Thomas Dunne Books tarafından yayımlanan kitap Weisman'ın Discovery dergisinde yazdığı "Earth Without People" adlı makalenin genişletilmiş halidir.
Büyük ölçüde düşünce deneyi şeklide yazılan kitap, şehirlerin ve evlerin nasıl bozulacağı, insan yapıtlarının ne kadar uzun süre dayanabileceği, kalan yaşam formlarının nasıl evrimleşeceği gibi konulara odaklanır.
Weisman insanların yaşadığı çevrelerin 500 yıl içinde ormanlaşabeceği, radyoaktif atıkların, plastiklerin, bronz heykellerin ve Mount Rushmore'un Yeryüzü'nde insan varlığının en uzun ömürlü kanıtları olabileceği sonucuna varır.
Yayın Evi: Altın kitaplar
Stanislaw Lem Yıldız Güncesinde hem varoluşsal bazı sorular sorar hem de bunun arka planına net bir gelecek tasviri koyar. Bunun dışında Gelecekbilim Kongresi okuması çok zor bir kitaptır. Felsefik olması bir yana cümle yapıları fazlaca dünyadışı hissi verir(Matrix sevenler okumalı mutlaka) Lem daha çok dış uzayı ve galaksileri merkeze alıp insanı anlatmayı seçse de kitaplarının birçoğunda futuristik öğeler vardır. Aldous Huxley'nin Cesur Yeni Dünya romanı da buna örnek olarak verilebilir.
Bir hatırlatma yapayım Lem'in kitaplarını okumak gerçekten zordur çünkü saf bilim kurguyu felsefe ve varoluş ile harmanlar. Mesela Küvette Bulunan Günce acayip bir kitaptır. Başı sonu belli olmayan, kurgusu netliğe çelme takan bir yapıdadır. Adeta bir David Lynch filmindeymişsiniz hissi uyandırır. Bir de Solaris dışında kitaplarının baskılarını bulmak imkansıza yakın. İletişim yayınları tekrar basmayacağını belirtmişti. Nadir Kitapta 100 tl gibi garip fiyatlara satıldığını görmüştüm zamanında.