Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
---- Dis Kirasi ----------
Özellikle Ögrendigim birsey var ki,sevdigim insanlarla da paylastim bu bilgiyi ki;onlar da bunu bilsinler.
Zehra Aydüz ün Osmanli Hikayeleri isimli kitabinda, Dis Kirasi isimli öyküde,Osmanli daki varlikli insanlarin Ramazan ayinda iftar ettirdikleri herkese,1 kese icerisinde birkac altin ve gümüs vererek ugurlarlarmis.Buna da `dis kirasi` denirmis.
Okuduğum her kitaptan bir şeyler öğreniyor ve mutlu oluyorum. Çok nadir de olsa; bazen "o" kitabı okumakla zamanımı ziyan ettiğimi öğrendiğimde ise; hayatta her şeyin toz pembe olmadığını öğreniyorum. :)
- "Frida Kahlo" ; hayattın ne kadar zor bir sınav olduğunu, inancın gücünü ve aşkın her halini öğrendim. Ayrıca kendi hayatımı sorgulatan bir biyografi oldu.
- "İskender" ; cehaletin boyutlarını ve insana neler yaptırabileceğini öğrendim.
- "Siyah Süt" ; annelerin kutsallığını bilirdim ama bütün annelere daha da saygı duymam gerektiğini öğretti.
- "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz" ; Türkiye'nin hala değişmediğini öğreten bir roman oldu...
Daha bu şekilde uzar gider... :)
- "Ana" kitabından; işçi-burjuvazi çatışmasını çok iyi bir şekilde ele alan bir kitap olmasının yanı sıra hayattan kendini soyutlamış, her şeyden bi haber bir ananın oğlu uğruna yapabileceği kahramanlık boyutuna ulaşan fedakarlıkların ne denli içten olabileceğini öğrendim.
- Dava: Kitabın kahramanı kendisini birden absürt bir davanın içinde bulur. Suçunun ne olduğunu bile bilmemektedir. Önceleri bu durumu sorgulasa da sonra bu durumu kabullenmeye başlar ve çözüm yolları arar. Toplum baskısının, çarpık düzenin bir insanı nasıl kafes gibi sardığını, çaresiz bıraktığını çok net anlatan bir kitap. Mutlaka okunmalı.
- Serenad: Tarihi olayların, insanlık suçlarının akıcı olay örgüsü ile sıkmadan anlatıldığı mükemmel bir kitap.
- Martı(Jonathan Livingston): Kendimize olan inancımızla kendi sınırlarımızı aşabileceğimizi başka bir alemin mümkün olduğunu anlatan kısacık bir fantastik roman:)
Herkese merhaba ben kitap okurken ayni zamanda birseyler ogrenmek isteyenlerdenim yani yani bilimkurgu fantastik romanlar tercih etmem. Benim sorum acaba siz hangi kitaptan neler ogrendiniz? Kitap ismi ve altina maddeler halinde o kitaptan ogrendiklerinizi burda paylasirsaniz memnun olurum.
Herkese iyi okumalar...
mucit24 katılıyorum. Her kitap size bir şey ya da bir şeyler katar. Konusu, türü hiç fark etmez. Sadece bir türe de bağlı kalmamak gerekir. Arada değişik türler de okumak insanı farklılaştırır. Olaylara farklı bir açıdan baktırır. Okuduğum kitapları yazmam gerekirse eğer 250 tane madde yazmam gerekecek. Ne yazık ki bu mümkün değil.
Öncelikle her kitaptan bir şeyler öğrenilir, daha doğrusu her kitap bir şey katar. Örneğin;
Martin Eden bana insanlara fazla aldırış etmemeyi, olayları akışına bırakmayı öğretti .
Sol Ayağımı okurken ne kadar şükretmem gerektiğini öğrendim.
Köprü'yü okurken kürk Türk sorununu gördüm .
Agatha Christie romanlarından polisiye hakkında çok şey öğrendim.(aslında her şey insanın gözünün önündedir)
Sherlock Holmes detaylardan insanlar hakkında çok şey öğrenilebileceğini gösterdi.
Şuan Siyah Kanı okuyorum ve insan anatomisi hakkında pek çok şey öğrendim.
ve daha bir sürü şey sözcük dar ağacımı genişlettiler ve en önemlisi onlarda huzur bulmamı sağladılar.