Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
@soytarı bence kesinlikle o kitleyi hak etmiyor. Poirot bir numara, her zaman :))
İki sevilen roman karakteri... Yani genelde sevilen diyeyim, Çünkü ben Holmes'ten nefret ederim. Poirot gri hücreleri çok çalışan, en karmaşık olayları bile sadece insanlarla konuşarak halledebilen, insan psikolojisine önem veren, yer mekan ve zamanı sonradan oturtan şirin ve Zeki bir posbıyık. Sherlock'un karşılaştığı olaylar bana basit ve sıkıcı, çözümleme tekniği de anlamsız geliyor. Neyi nerden çıkardığını ve neden yaptığını açıklamıyor. Poirot öyle değil, Poirot'da neyin nerden geldiğini hep bilirsiniz. Bir ara internette bir arkadaşın yorumunu okumuştum, Holmes'te aksiyon var, Poirot da düşünce... Sanırım bu nedenle gençlerimiz Poirot'yu sıkıcı, Holmes'ü ise zevkli buluyorlar demişti. Aynen katılıyorum. Holmes'te olağanüstü ve bana çarpıcı gelen hiçbir şey yok. Poirot'mun muhteşem zekası sırf adamın hayatında ekşın var diye gölgede kalıyor. insan psikolojisinden anlamak, aksiyona bin hatta on bin basar. en azından gri hücrelerin bolluğu konusunda. Holmes'ü sevmiyorum, sevmeyeceğim.
açıkçası Holmes beni de kendine çekmiyor ancak hatırı sayılır bir kitlesi var....
TurkKorecan , Agatha Christie romanlarının kahramanı ama ben hiç tanışamadım kendisiyle ama Holmes dikkatimi çekemiyor herkesin elinde ve insanlar seviyor
Ben hem Agatha Christie'nin tüm romanlarını -bütün karakterlerle ilgili- ve hikaye kitaplarını okudum hem de Sir Arthur Conan Doyle'un Sherlock Holmes ile ilgili yazdığı 4 roman ve 50 küsur hikayesini okudum.
Bana kalırsa Sherlock Holmes ve Hercules Poirot karakterleri Büyük Britanya İmparatorluğunun tarihsel çizgisinde ilerleyen karakterler. Hatta Sherlock Holmes karakteri aslında Hercules Poirot karakterinin atası sayılabilir. Sir Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes karakterini 1887'de ilk kez okuyucu ile buluşturmuştu. Son Sherlock Holmes karakterini içeren eser ise 1927'de yayınlandı. Buna karışın Agatha Christe, Sir Arthur Conan Doyle'dan bir nesil sonra doğdu ve ilk romanı olan The Mysterious Affair at Styles (Styles'daki Esrarengiz Vaka) 1920'de yayınlandı. Yani Sherlock 19. yüzyıl Poirot ise 20. yüzyıl karakteri.
Sherlock Holmes ve Hercules Poirot karakterlerinin benzer yönleri aslında çok sayıda: Her ikisi de özel dedektif. Holmes ve Poirot sıra dışı insanlar ve samimi oldukları birer arkadaşları var. Holmes, Dr. Watson ile Porot ise Hastings ile yakın arkadaş. (İlerleyen yıllarda Agatha Christie kendisi ile biraz dalga geçtiği kendisine oldukça benzeyen bir roman karakteri oluşturdu ve Poirot'a arkadaş etti: Cinayet Romanları yazarı Ariadne Oliver.) Hem Holmes hem Poirot saplantılı insanlar. İkisi de bir olayı çözmeden rahat edemiyorlar. İkisininde alışkanlıkları var. Holmes keman çalıp, kokain bağımlısı iken, Poirot güzel yemek, iyi yaşam, düzen ve simetri bağımlısı. Her iki karakterde hayatları boyu birer kadından etkilendiler. Holmes kendisini yenecek kadar zeki ve kurnaz bir kadın olan Irene Adler'den; Hercul Poirot ise zeki ve kurnaz bir Rus Kontesi olan Vera Rossakoff'a hayrandır.
Sherlock Holmes ünlü bir TV dizisi olan House (M.D.)'ye örnek teşkil etmiş şimdilerde ise Sherlock dizisi ile günümüze uyarlanmış hali ile izleyici kitlesine sahip bir karakter. Hercul Poirot ise 1989'dan beri devam eden bir Televizyon dizisi ile hala popülerliğini koruyan bir karakter. Her ikisininde kendince çekiciliği var.