Geliştirme Günlüğü

Sistemimizde neleri geliştiriyoruz, şu an ne yapıyoruz, nelerle uğraşıyoruz gibi bilgileri bu grubun tartışmalarında görebilirsiniz.


Tür: Diğer | Açılış, 02 Haziran 2011
<< tüm tartışmalar

Kitap Eklerken Dikkat Edilecek Hususlar

Tartışma Cevapları
« geri 1 2

1 ile 10 arası cevap gösteriliyor, toplam 15 cevap.
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Yazar isimlerini eklerken lütfen ünvanları eklemeyin, aynı yazar bazen ünvansız kitap çıkarabiliyor. O zaman aynı yazarın diğer kitaplarına yazardan ulaşamıyoruz.
Örneğin:
"Prof. Dr. İlber Ortaylı" olarak yazarı eklediğinizde hocanın "İlber Ortaylı" ismiyle yayınladığı kitaplara ulaşılamıyor.

Diğer mesele de:
Yazar isimlerini büyük harflerle yazmayalım!
Ad ve soyadı büyük harflerle başlatalım, diğer türlü görüntü kirliliği oluyor; genel işleyişe de uygun değil zaten.

11 yıl     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Haklısınız, kitapların yanında parantez içinde "yazar" ya da "çevirmen" yazsa daha uygun olurdu; ama sanırım bu görüntü kirliliğini arttırırdı.

12 yıl, 4 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Çok basit bir veri de olsa eklmek istiyorum, zira es geçildiğine şahit oldum: Eğer ki kitabın iki yazarı varsa bunu virgülle ayırmak yerine "bir yazar daha ekle" düğmesine basarak ikinci yazarı eklemeliyiz.

12 yıl, 3 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Kitabın diğer dillerdeki baskısıyla kitabı birleştirmeyi uygun görmüyorum. Örneğin İngilizce özgün baskısıyla Türkçe çevirisinin değerlendirmesi farklı olabilir. Bu yüzden bu baskıları birleştirmekten yana değilim.

12 yıl, 2 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Resim eklemenin gerçekten zor olduğuna kanaat getirdim. Eklenen bir çok kitap görselsiz olduğuna göre kimi üyeler bu konuda çok zorlanıyorlar belli ki. Bunu anlamayı başardım; lakin kitabın isminin büyük yazılmasını hala benimseyemedim. Sana ne oluyor diyebilirsiniz belki ama en azından kitabı eklerken ismini (ilk harfleri hariç) küçük harflerle yazmak görüntüsünü güzelleştirecektir kanısındayım.
Tabi bu durumun zıttı da aynı derecede rahatsız edici: Tüm harfleri küçük yazmak.

11 yıl, 3 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Hala kitap eklerken kitabın isminin sözcüklerinin tamamının küçük harfle yazılması beni şaşırtıyor. Kimi üyeler hızla eklemek istiyorlar kitaplarını, lakin öncelikle bir arama yapmak lazım, kitap sistemde zaten var mı yok mu bakmak lazım. Hem kitabın ismini hem de yazarını aratmak lazım, çünkü bazen sadece ismi yazınca çıkmıyor, kitabın yazarını da ayriyeten aratmanızı tavsiye ederim. Tüm bu aramalara rağmen çıkmıyorsa kitabınızı ekleyebilirsiniz. Öncelikle, lütfen, internetten kitabın kapağının uygun bir resmini bulun ve kaydederken "resim ekle" butonundan o resmi seçin.
Resmi eklemezseniz sonradan eklenmesi çok zaman alıyor ve kitap resimsiz kalıyor.
Bir de lütfen, lütfen, lütfen, kitabınızın isminin baş harflerini büyük harflerle yazın:

Şöyle yazmayın:
rüzgarın gölgesi

Şöyle de yazmayın:
RÜZGARIN GÖLGESİ

Şöyle yazın lütfen:
Rüzgarın Gölgesi

11 yıl, 3 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Gerçekten iyi konulara değindiniz. :) Yalnız çevirmen eklerken şöyle bir sorun oluyor: Kitabın tanıtımına bakarken o kişi çevirmen olarak gözüküyor fakat daha sonra o çevirmenin sayfasına gidildiğinde, o kitabı çevirmemiş de yazmış gibi gözüküyor. Kitabı eklerken çevirmen için ayrı bir seçenek olmayacaksa bile en azından, çevirmenin bilgilerine baktığımız sayfada, "şu kitapları çevirmiş" diye ayrı bir bölüm olması daha iyi olurdu karışıklığın düzelmesi açısından.

12 yıl, 4 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Ya da belki de "Kitapları" kısmı gibi onun hemen altında "Çevirdikleri" kısmı da olabilirdi. :) Sayfanın dolu olması, yanlış verilecek bilgiden daha iyidir diye düşünüyorum.

12 yıl, 4 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Kitap eklerken bazen kitabın görseli es geçiliyor; halbuki internetten kısa bir araştırmayla kitabın üzerinde "idefix", "ilknokta" vs. sitelerin simgeleri olmayan halleri kolaylıkla bulunabiliyor. Vikitap, kitapların içeriğine yönelik bir site de olsa sonuçta görselliğin mühim olduğu bir sitedir. Kitap eklerken bunu göz önünde bulundurup bir dakikamızı kitap kapağı resmini bulmak ve eklemek için ayırmalıyız. Kitap resminin nasıl ekleneceği konusunda bilgilerinizin tazelenmesini dilerseniz diye kısa bir açıklama eklemek istiyorum:

1- Öncelikle ekleyeceğimiz kitabın görselini bulmak için kitabın ismini (gerekirse yazarını da) "google"da ya da muadili bir arama motorunda aratıyoruz. Sonra arama motorunun "görseller" düğmesine basıyoruz.

2- Arama sonucunda beliren sonuçlardan uygun olan resme tıklıyoruz ve farenin sağ tuşuyla "farklı kaydet" düğmesine basarak bigisayarımıza kaydediyoruz.

3- Vikitap'ın kitap ekle kısmına geliyoruz "Kitap Adı" ve "Yazar" kısımlarını doldurduktan sonra "Kapak Resmi" kısmındaki "Gözat" düğmesine basıp daha önceden kaydettiğimiz resmi bilgisayarımızdan buluyoruz ve üzerine tıklıyoruz.

4- Kitabın baskı bilgilerini ve açıklamasını da girdikten sonra "kaydet" düğmesine basıyoruz ve böylece kitabımız resimli bir şekilde kaydedilmiş oluyor.

Umarım, açıklamam yeterli olmuştur. Yeterli olmadığı durumlarda bir mesaj uzağınızdayım; yardım etmekten zevk duyarım. Hatta eklemek istediğiniz kitabı ben ekleyebilirim.

12 yıl, 3 ay     

Bu yorum silinmiş

« geri 1 2
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar