Yeter ama yaa!!!
Bugün bir vikitap üyesi Orwell'in 1984'ünün aynı kırmızı kapaklı baskısının dokuzuncusunu sisteme eklemiş. Neden? Çünkü sitenin yetersiz arama sistemi 1984 yazınca adında yalnızca rakam bulunan kitapları bulamıyor. Kitap ekleyen de zahmet edip yazar ismiyle aratmıyor. Bu kadar çok okunan klasikleşmiş bir kitabın sitede bulunmaması mümkün mü? Düşünmüyor ki!
Yok ama, hata onda değil siteyi bırakıp giden programcılarda. Kırık dökük idare edip gidiyor ya, Gugıl'dan reklam geliri de var, çeviriyo işte kendini, ne zahmet etsinler. Biz de bunu bulduğumuza şükredelim, di mi ya?
Hey! Or'dakiler! Uyanın artık, yeter artık. Beceremiyorsanız yapabilene devredin!
Hata kaydı güncesi: Yıldız Tarihi 18993
Yeni kaydedilmiş kitaplar ana sayfadaki Son Eklenenler bölümünde kısa süre sonra gözükmesine rağmen arama motorunda günlerce gözükmeyebiliyorlar. Bu da şahit olunduğu gibi, aynı kitabı birden fazla kişininin birbirinden habersizce aynı günlerde kaydedebilmesini veya kayıt yapamadığını sananların aynı kitabı arka arkaya birkaç kez kaydetmesi durumunu açıklıyor.
Hata kaydı sonu.
Hata Kaydı Güncesi: Yıldız Tarihi 18998
Aynı kitabın ard arda yeni yapılmış iki kaydını birleştirmede sorun:
Meave Binchy ve arkadaşlarının Feministlere Masallar adlı iki kitabını (116916 ve 116917) birleşiremiyorum. Sorunu kaydın yeni yapılmış olmasına bağladım önce. Ardından Feministlere Masallar'dan daha sonra kaydedilmiş tek yazarlı Çığ Gibi adlı kitabın iki kaydını (116919 ve 116920) birleştirebildiğimi görünce sorunun çok yazarlı kitaplara ait olacağını düşündüm.
Kayıt Sonu.
Merhaba Shima,
"Kitabın ait olduğu seri" gibi bir bilgi satırı istiyorsun sanırım. Dediğin sorun için kitabın alt ve üst başlıklarını kullanabilmek en azından benim için yeterli olabilirdi.
Mesela:
Üst başlık: "İngiliz Belgeleri Işığında"
Ana Başlık: "Kurtuluş Savaşı Tarihi"
Alt Başlık: "1. Cilt/Kitap/Bölüm: Mondros'la Başlayan Ateş"
veya:
Ana Başlık: "Dünyanın Gözü"
Alt Başlık: "Zaman Çarkı -1/Birinci kitap/#1/vesaire"
veya
Ana Başlık: "Yüzüklerin Efendisi"
Alt Başlık: "Birinci Kısım: Yüzük Kardeşliği"
Bu örneklerde ana başlıklarda Yüzüklerin Efendisi tüm seriyi adlandırırken, Dünyanın Gözü serinin yalnız bir kitabını ifade ediyor. Bu bir sorun çıkarır mı, emin değilim.
Tabii ki arama özürlü sitemizde aramaya alt ve üst başlıkları dahil etmek gibi bir sorun ortaya çıkaracaktır. Üstelik yalnız ana başlıklarla arama sonuçları listelenirse örneğin 3 tane Yüzüklerin Efendisi göreceğiz, hangisi hangi kısım bilemeyeceğiz.
Sonuçta teknik kısımda çözümleri bilemiyorum. Önerin bana makul geldi. Benim önerime eklenirse bir 4. başlık bilgisi olabilir veya alt-üst başlık yeterli olur, tartışmaya açık. Bu, Taht Oyunları gibi okuma sırasının kolayca karışacağı serilerde de işe yarayacaktır.
Üretmeye devam...
Rekor Kaydı: Yıldız Tarihi 19009
Gümüşlük Meleği adlı kitap art arda tam 5 kez kayıt edilerek rekor kırdı. 117014 ile 117018 arası numaraları alan kayıtların A.V.G. (24) adlı kullanıcı tarafından yapıldığı düşünülüyor. Bildirilmiş başka bir olay olmadığından bu kayıtlar şu ana kadarki en büyük çoklu kayıt olarak tarihe geçti. Uzmanlar durumun site sunucusundan kaynaklanan yavaşlık ve yeni kayıt edilmiş kitapların hemen arama motorunda yer almamasından kaynaklanmış olabileceğini belirtirken muhabirimize demeç veren bir kütüphaneci "Abi bu ne ya şimdi? Ya hangi birini düzeltiim ben bunların? Bırakıyom, daanık kalsın..." diye konuştu. Kamuoyunda bir sonraki rekor merakla bekleniyor.
Kayıt Sonu...
Bir öneri de benden gelsin o zaman: Bazı seriler var ki kitaplarının her biri bambaşka isimlerde. Araştırıp keşfetmeden, baktığımız kitabın, bir serinin devam kitabı olduğu anlaşılmıyor. Bu durum kitapların isminin yazıldığı alanda çözülmeye çalışılmış. Ama bence -yazar/çevirmen ismi gibi- kitap bilgilerinin olduğu bölümde bir alan oluşturulması, daha uygun olabilir bunun için.
Merhaba, ahoxx ve Big10Doss,
Haklısınız. Bir resim ekleyecekken bazen 10 siteye göz attığım oluyor, sırf logo içermesin diye. Bazen hiç bulamıyorum, kötü bir resmi elden geçirip, kırpıp düzeltip öyle yüklüyorum. Ama herkes bu özeni göstermiyor elbette.
1000kitap'a üye oldum, çok güzel özellikleri var ama olay akışı yok vikitap'tan farklı olarak. Yalnız kendi takip ettiklerini görmek bana sıkıcı geldi. İstatistiksel olarak daha fazla içeriği var. Alıntı sistemi güzel. Ama aktif olarak kullanasım gelmedi.
(Bu dediklerimi fısıldayarak söylüyorum, aman dikkat yöneticilerimiz uyanmasın !)
Selamlar...
Herkese Merhaba,
Çökmediği sürece kimsenin bir çivi bile çakmadığı bu sitede, biliyorum benim gibi siz de sevdiğiniz halde bu siteyi, birşeylerin değişmemesinden sıkılmış olmalısınız. Havanda su dövmek gibi görüp artık kütüphaneciler bile aylardır gruba bir şeyler yazmıyor sanırım.
Üç yıldır buradayım ve yeni tasarım geliyor lafını birkaç kez duydum. Gelen bir şey olmadı. Yok, merak da etmiyorum aslında, belki olsaydı yeni halini de sevebilirdim ama, bu haliyle de beğeniyorum. Biraz makyaja ihtiyaç yok mu sizce de? Hem görüntüde, hem kullanımda?
Birkaç öneri ile şansımı denemek istiyorum. Atla deve öneriler değil aslında benimkiler, aklıma geldikçe yazmak istiyorum burada. Ölü toprağı serpilmiş yöneticilerimiz belki uyanır. Yani belki? Umarım... Pek de umutlu olmamak lazım ya...
Başlıyorum:
1- Kitap adları birkaç punto daha büyümeli
2- Yazar adları da büyümeli ve diğer emeği geçenlerden kesinlikle farklı satırda olmalı.
3- Çevirmen, editör filan gibi emeği geçenlerin puntoları biraz küçülmeli ve rengi soluklaşmalı ki, yazarı gölgelemesin.
4- Kitabı okuyanlar, okumuşlar ve okumak isteyenlerin bilgisi sayfanın en altında. En azından isim listeleri yerinde kalıp yalnız istatistik bilgi olarak üst kısımda bir satırda yer almalı. "3 kişi okuyor, 45 kişi okumuş, 23 kişi okumak istiyor, 50 kişinin kütüphanesinde...." gibi.
5- Kitap adlarına alt ve üst başlıklar eklenmeli. Tire, parantez falan yapmak hoş değil.
6-Bu öneri belki öbürlerinden daha çetrefildir; ne de olsa kısmi arama özürlüsü bir sitemiz var: Siteye kitap eklerken otomatik isim ve yazar taraması yapılıp, tam uyuşan ve hatta büyük oranda uyuşan kitap ve yazar isimleri kitabı ekleyen kişiye sunulmalı, "Eklemek isteğiniz kitap bunlardan biri mi?" diye sorulmalı, "Emin misiniz?" "Son tercihiniz mi?" "Bak kaydediyorum ha!" diye üstelenmelidir. Aynı edisyondan on tane girilmesini önlemeye yardımcı olur.
7- Burada en çok türkçe kitap kaydedildiğine göre, kitap edisyonu girilirken dil kutucuğunda "Türkiye Türkçesi" varsayılan olmalı. En azından açılan listede en üstte olmalı.
8- Bu da bir hata bildirimi: Kitap-ekle sayfasında sağdaki "Arama Sonuçları" sütununda kitapların yazarları değil çevirmenleri gözüküyor.
9-Listelerde liste adını ve açıklamasını yeniden düzenlemek mümkün değil, bunun temini gerekiyor. Tabii, bir de alakasız bir kitap girmişse listeye bu bunu atabilmeliyiz. Elbette kitabı listeye ekleyen kişiye makul bir açıklama şartı ile.
10- Haftanın, ayın, yılın en çok "okumuş bitirmişleri" yorum yazanları, en çok okunan, en çok yarım bırakılan, en çok yorumlanan kitapları vb. sayfasının geliştirilmesi lazım. 1000kitap.com sitesi bu konuda iyi bir örnek. Hatta orada her kitabın künyesinde bunlara ait bir sıralama da var. "En çok okunanlar listesinde 12. sırada" "En çok yorumlananlar listesinde 56. sırada" gibi.
11- Kütüphanecileri de biraz taltif etmek lazım değil mi? Ayın çalışanı, haftanın çalışanı olsa, a-ha da bu kadar iç çıkardı dense? (Kendim için istiyorsam... eee, şey, evet kendim için de istiyorum.)
Şimdilik bu kadar. Dediğim gibi, pek umutlu değilim. En olası tahminim şu: Grup sahibi ve yönetici "redline" Gürel bana iki satırlık bir gönül alma yazısı yazacak, o kadar... Sonrası yine sessizlik ve hareketsizlik...
İyi Bayramlar...
İlker Alp