Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

Nasıl Okumak Gerektiği Hakkında

Tartışma Cevapları
« geri ileri »

1 ile 5 arası cevap gösteriliyor, toplam 5 cevap.
6 kişiden 6 kişi beğenmiş.

Biz kelimler ile değil bize hissettirdikleri anlamlar sayesinde anlıyoruz , yazarları anlamak hakkında biyografi varsa otobiyografi kesinlikle yetmeyecektir fakat eserlerini okurken daha doğru anlamamızı sağlayacaktır . Not alma kısmına gelince türüne bağlı diye düşünüyorum , bazen o kadar çok şeyi bir sayfada öğreniyoruz ki öğrendiğimizi anlatmakta sorun olmuyor fakat neyi öğrendiğimizi hatırlayamayabiliyoruz . Bu bana yakın zamanda çok fazla olmaya başladığı için kendime ilgili bilgiyi , bölümü hatırlatacak 1 cümle 1 kelime 1 eskiz not etmeye başladım gayet keyifli :)

8 yıl, 5 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Ben ilk defa benim için yeni bir yazarın eserini okuyacaksam, Ekşi Sözlük'ten yazarla ilgili yorumları okurum. Bu sayede yazarı bir nebze daha anlamış olarak bakabiliyorum eserine.

8 yıl, 5 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Sonuna kadar hak veriyorum size. Bazen sadece yazarın hayatı değil bulunulan dönem de araştırılmalı. Mesela Mehmet Rauf'un Eylul'unu zamandan bağımsız okursak yavan bir yazı geçer elimize sadece. Hatta daha ileri gidilip biyografik eserler de okunmali yazar hakkında. Varsa otobiyografi. Biz tiyatro oyunu hazırlarken oyunu anlamak için çok kapsamlı araştırmalar yapıyorduk. Normal okur da aynısını yapmalı bence. Ne kadarını yapıyorum işte orası karışık :-)

8 yıl, 5 ay     
3 kişiden 3 kişi beğenmiş.

Her kitap iicin gecerli degil belki bu kadar derin dusunmek ama Kafka nin Dava yi okurken kitabi bir kenara atip hemen yazarla ilgili aratirma yaptigimi cok iyi hatirliyorum ve ayrica dava ile ilgili kimler neler demis nasil olmus hangi durumda yazmis falan. Cok da iyi oldu kitabi özumlemem konusunda cok yardimci oldu.Basit romanlar var cerezlik deriz hani onlarin yazarlari ile ilgili pek aratirma yapmam ama bir cok yazari derince aratirdigimi hatirliyorum. Bir de su var hepimizin algisi bilgi kultur ve deger yargilarmiza göre degisiyor. Dolaysiyla ayni degil. Baskasi ile ayni dusunmek zorunda degiliz zaten önemli olan bizim o eser hakkinda ne hisettigimiz bize neler verebildigi.

8 yıl, 5 ay     
5 kişiden 5 kişi beğenmiş.

Öncelikle herkese merhaba, son zamanlarda okumak hakkında aklıma takılanlar için tabi ki siz Vikitap üyelerine başvurmak istiyorum.

Kitap okumayı seviyorum, evet, ama ne kadar doğru okuduğum konusunda aklımda sorular oluşmaya başladı. Bir kitabı sadece okumuş olmak o kitabı ve kitabın yazarını anlamış olduğumuz anlamına gelir mi? Yazarın içinde yaşadığı dönemi, kişisel hayatını ve bunlar gibi diğer ayrıntıları bilmeden bir kitabı ve yazarı tam anlamıyla "anlama"nın gerçekleşemeyeceğini düşünüyorum. Örneğin Franz Kafka, aile hayatı bilinmeden okunursa okuma sırasında atlanan noktalar olabilir.

Bunu fark etmek bir adım, ama tam olarak neleri, nerede araştırdıktan sonra okumaya başlamam gerektiğini bilemiyorum. Vikipedi'de yazarın hayatını okumak yetmiyor gibi. Bu konuda tecrübesi olan okurların önerebilecekleri kaynaklar, taktikler varsa bilmek isterim. Ayrıca kitap okurken not alıyorsanız not alma taktiklerinizi de anlatabilirseniz çok sevinirim.

Kişiden kişiye değişeceğini bilsem de farklı fikirler alarak en iyi okuma tecrübesine ulaşmak istiyorum.

Herkese iyi okumalar.

8 yıl, 5 ay     
« geri ileri »
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar