Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Aslında hemen aklıma gelmese de bir çok kitapta bu ön hazırlık gereksinimi duydum okurken. Ancak, ben, bunun benim için zirveye çıktığı kitabı yazıyorum buraya:
Umberto Eco'nun Foucault Sarkacı
Bu kitaptan keyif almak için ya da en azından anlamak için tarihteki gizli tarikatlar (tapınak şovalyeleri, kabalacılar, gül haçlar, masonluk vs. ) hakkında ciddi bilgi birikimi gerekiyor. Benim gibi sıfır bilgiyle de okunabilir tabii ama hem okurken sürekli açıp bu nedir diye bakmak gerekecek, hem de kitabın detayları bilgisizlikten heba olacaktır.
Bu kitabı okunacaklar arasına ekliyorum Werevolf. En kısa sürede temin edeceğim. Paylaşımın için teşekkürler.
Werevolf aslında bu durum Umberto Eco' nun bütün kitaplarında mevcut. Ben de başka bir kitabını okurken Mussolini dönemini ve onun nasıl öldüğünü araştırmıştım. Gül'ün Adı kitabını da okuduktan sonra araştırdım.
Bazı kitaplar vardır ki, okumaya geçmeden önce hakkında bilgi edinmek lazım gelir. Tıpkı zahmetli bir yemeği pişirmeden önce en iyi malzemeyi seçmek gibi. Hani öyle evdeki malzemelerle yapılacak aperitif şeylerden olmayan...
Zira bu tür kitapları ön hazırlıksız okursanız pek çok anlatım havada kalır, sebep-sonuç ilişkisi "gayrı meşru" doğumlara gebe kalır. Sonuçta ortaya, tatsız-tuzsuz bir yemek ya da uzuvları eksik bir fikir çıkar ki ne okuyana ne yazana faydası olmaz bunun.
O yüzden ciddi ve hakikaten emek esirgenmeden yazılmış bu kitapları okumadan önce şöyle kapsamlı bir araştırma yapmak en iyisidir.
Örneğin .....'in-ın..................kitabı. *
çünkü.......
*boşlukları dolduralım bir zahmet : )))