Vikitap hakkında tüm soru, sorun, istek ve önerilerinizi grubun tartışmalarında bize iletebilirsiniz. Gruba katılmam diyorsanız [email protected] adresini veya iletişim (www.vikitap.com/iletisim) bölümümüzü kullanabilirsiniz!
Kendi yarattığım listelerin alfabetik sıralanmasıydı kast ettiğim.
Bir de az önce fark ettim ki sayfaların sağ alt köşesinde kullanıcı adına tıklayınca çalışan bağlantı sayfanın sağ üst tarafında çalışmıyor. En azından benim ki öyle.
listerime ekle bölümünde değişikliklere gidiyoruz. Sadece Okudum - Okuyorum - Okumak İstiyorum - (varsa) özel listelerime ekle! seçenekleri olacak. Herhangi birini seçtiğinizde açılacak pencerede, dilediğiniz özel listenize, yanına bir tik atarak hepsine bir anda ekleyebileceksiniz.
Okuyorum - Okudum - Okumak istiyorum seçenekleri ile bir kitap eklediğinizde kitap aynı zamanda kütüphanenize eklenecek.
Bu şekilde listelerde ayrı ayrı kitaplarınızı görürken, tümüne kütüphanenizden ulaşabileceksiniz. Sadece özel listelerinize ekledikleriniz ise kütüphanenize otomatik olarak eklenmeyecek.
Bu şekil sanırım bir ton karmaşıklığı çözmüş olacak. Ayrıca listelerinizi alfabetik sırada göreceksiniz. Bunlar 1-2 gün içinde devreye girer, üzerinde çalışmaya devam ediyoruz.
Kenan Kablan ile hemfikir olduğumuz üzere "okumak istediklerim" kütüphanemizdekilere değil, elimizde olmayanlara işaret eder.
Yani okumak istediklerimin şimdiki formu doğru.
"Sahip olduğum ama henüz okumadıklarımı" oraya almak, "sahip olmayıp okumak istediklerim"i yeni bir listeye mahkum etmek daha iyi bir çözüm olmamış sanki...
Yeni listelere direkt ekleyebiliyor olmak, listelerin kütüphaneye dahil etmemesi güzel bir gelişme. Bence "Okumak İstiyorum", tıpkı şimdi olduğu gibi kalsın, kütüphaneye eklemesin.
"Okuyacaklarım" diye bir liste ekleyin. Bu listeye parasını verip aldığım, ama henüz okumadığım kitaplar olsun.
Yani küme üzerinden gösterirsek Kütüphanem/Okuduklarım. Yani bu listeye eklediklerimiz kütüphanemize eklensin, ama okuduklarımız arasına değil.
"Okumak İstiyorum" dediklerimiz de kütüphanemize eklenmesin.
Yani Can Yücel'in 69'da yaptığı bir Lenin çevirisi var ben onu "okumak istiyorum". Ara/bul/oku derler adama :)
tamam okumak istediklerimi otomatik kutuphaneye eklemek yerine, yeni bir liste ekliyoruz, adı da okuyacaklarım oluyor. Sende olan ve henüz okumadığın kitapları o listeye ekleyeceksin.
Son durum şu şekilde: Listelerime Ekle'ye bas:
açılan listede:
- Okuyorum
- Okudum
- Okuyacağım (Bende Var)
- Okumak İstiyorum
- Özel Listelerim
Artık bu şekilde karışıklık ortadan kalkmış oluyor heralde :)
Tabii, "Okuyacaklarım" diye bir listeyi standart hâle getirir ve içine kütüphanemizde olan ama henüz okumadığımız kitapları yerleştirirsek, bir sonraki aşamada şunu göreceğiz :
Joseph Cambell'ın - Tanrıların Maskeleri Dörtlemesi'ni almışız, bir amaç doğrultusunda almışız ve ilgili kısımlarını okumuşuz kitapların. Ama bu kitaplar bir oturuşta bitireceğin romanlar/öyküler değiller.
Yani, akademik referans ve kişisel araştırma nedeniyle alınmış kitaplar var hepimizin kütüphanesinde.
Okumadığımız, zaman zaman elimize alıp bir bölüme göz atmak dışında da okumayacağımız.
İşte burada, Okuyacaklarım'ı ikiye ayırmak gerekebilir. Yani bir kitabı okuyacaklarım kategorisine ekledikten sonra iki seçim sunulur "referans kitap" ve "okunacak".
Referans kitaba attığımız kitap bizim kendi kaynakça kitaplarımızdan biridir. Asla tamamını okumacağız, işimizi görecek kadarını okumuşluk yeterli bizim için. "Kısmi olarak okundu" diye düşünebilirsiniz.
Okunacak ise hakikaten elimizde olan ama bir türlü "vira" deyip de "kapağını aralamaktan öteye git"me şansını yakalayamadığımız kitapları gösterir.
Bu aklıma gelen en makul ve kaliteli düzenleme oldu.
Aslında örnek aldığımız goodreads ve diğerlerinde sadece okudum - okuyorum - okuyacağım listeleri var. Bir kitabı sadece bunlardan birine ekleyebiliyorsun, iki listeye aynı anda ekleyemiyorsun (kendi özel listelerin dışında).
Bizde altyapı farklı; şöyleki: kütüphanem ayrı bir yapı, okuduklarım listesi ayrı bir yapı, okuyorum listesi ayrı bir yapı, aynı şekilde okumak istediklerim de öyle (yapı'dan kastım veritabanı tablosu).
Bence çok detaya girmeye en azından şimdilik gerek yok. Okuyorum - Okudum - Okuyacağım - Okumak İstiyorum yeterli. İleride gelen isteklere ve kullanım şekline göre daha detaya inebiliriz veya değiştirmemize gerek olmayabilir. 2-3 kişi arasında geçen bir tartışma olarak anahtar bölümleri değiştiricem, detaylara daha sonra da karar verebiliriz.
Kendimizi "örnek aldığımız" sitelere göre konumlandıracaksak - böylesi bir mekanizmanın onlarından sisteminden daha kapsamlı, daha ileride olduğunu söyleyebilirim.
---
Bir kitabı kütüphanemden sildiğimde okuduklarımdan silinmeyince anladım, okudum'un db'de ayrı bir table olduğunu :)
Ben olsaydım bunları aynı table'da değişkenler olarak tutardım galiba :P Ama böylesi daha esnek tabii :)
Anlaşmamıza sevindim. Okuyacağım için ayrı bir db tutmaya da gerek yok hem. primary key'i kütüphanemde olan ama okuduklarımda olmayan her bir kitabı çekmek yeterli bunun için :)
Böylece Okumak İstiyorum table'ı olduğu gibi kalacak. Okuyorum ve Okudum da öyle. Sizin iş yükünüzü de artırmamış olacağız :)
Detayları ileride kendimiz düzenleriz listeler vasıtasıyla. :)
evet.. Tek tabloda değişkenler olarak tutmamamızın sebebi her tablonun kendine özel özellikleri olması. Mesela kütüphanende olan bir kitabın edisyon detayları bulunuyor, okudum dediğin bir kitabın başlangıç bitiş tarihi var, ileride okumak istiyorum dediğine "sıra" özelliğini ekleyeceğiz. Hepsini tek tabloya yığmak istemedik çünkü hepsi aslında farklı birer "application" gibi...
Çok güzel :)
Artık ortak bir noktada buluştuğumuzu/anlaştığımızı varsayıyorum :)
Bence "Sıra" özelliği çok da gerekli olmayabilir, zira pek çok insan sıraya koysa da, o an içinden gelen kitabı alıp okuyor. Hatta sırada bekleyen kitapların sırası bir türlü gelmeyebiliyor :)
Hepsini tek tabloya neden yığmadığınızı çok daha iyi anladım böylece, teşekkürler :)