EDEBİYATTA GÜNCEL HABERLER

Edebiyatta güncel haberleri burada sizlerle paylaşmaya çalışacağım arkadaşlar.Haberler hakkında yorum yapıp fikir alışverişinde bulunalım istedim.


Tür: Genel | Açılış, 11 Eylül 2011
<< tüm tartışmalar

Sherlock Holmes'un sırrı açığa çıkıyor

Tartışma Cevapları
« geri ileri »

1 ile 1 arası cevap gösteriliyor, toplam 1 cevap.
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

128 yıl önce bir postanede taslakları kaybolan ve ardından Sherlock Holmes'un yaratıcısı Arthur Conan Doyle tarafından hatırında kalanlarla tekrar yazılan ve 2004 yılında bir özel koleksiyon'da müzayede sırasında ortaya çıkan yazarın ilk romanı "The Narrative of John Smith" bugün piyasaya çıkıyor.



'İLK KEZ YAYINLANACAK KİTAP YAZARIN YARATICI ZİHNİ HAKKINDA FİKİR VERECEK'



İngiliz Independent'a göre, kitabı özel kılan ise kısa öykü yazarlığından roman yazarlığına geçen Doyle'un 23 yaşındayken yazdığı bu ilk romanın onun yazarlık serüvenin başlangıcına dair ayrıntılar sunması.



Kitabı basılmadan evvel okuma fırsatı bulanlara göre, Arthur Conan Doyle'un kayıp olan bu ilk romanı onun edebiyatın en popüler karakterlerinden biri olan Sherlock Holmes'u nasıl yarattığını ortaya koyuyor, genç yazarın zihin dünyası hakkında ilginç detaylar sunuyor.



128 YIL SONRA BULUNDU



2004 yılında taslağı özel kitap koleksiyonun bir parçası olarak 2004'teki bir müzayedede ortaya çıktı. British Library tarafından yaklaşık 1 milyon pounda satın alındı. Dört siyah defterden ve 130 sayfadan oluşan çalışmanın kopyaları çıkarıldı dizgiye gönderildi, British Library'de yapılacak bir Conan Doyle sergisi ile aynı zamanda dünya genelinde çıkarılmak üzere.



Akademisyenler bu kitabın onun sonraki çalışmasını anlamaya ışık tuttuğunu söylüyorlar; " Bu kitap bize bir yazarın yaratıcı zihninin gelişimi hakkında özel bir kavrayış sunuyor" diyor, kitabın editörlerinden biri olan Rachel Foss. " Bu onun kısa öykü yazarlığından bir romancıya dönüşümündeki ilk girişimi."



ROMANIN VAAT ETTİKLERİ



Kitap yaklaşık 50 yaşlarında, gut hastalığından müzdarip ve bir haftalığına kanepesine mahkum olmuş bir adamı anlatıyor. Daha sonra bu roman karakteri bir kitap yazma girişiminde bulunuyor ve tıp, din, edebiyat ve iç tasarım konuları hakkındaki bakış açısını anlatıyor.



Bu konularda roman karakterinin fikirlerin çoğunun açık bir şekilde yazarınkiler ile uyuştuğu tespit ediliyor Örneğin bilim ve tıbbın önemine dair inancı ve dini doğmalara karşı kuşkuculuğu gibi.



Conan Doyle bu romanı kişisel-sosyal-politik görünümlü" olarak tanımlıyor ve Sherlock Holmes kitaplarındaki konulara dair ipucular veriyor, mantıksal düşünceye ilgide bu yapıtta gözüküyor.



Yeni edisyonun girişinde " The Narrative başarılı bir roman değil fakat kısa bir süre sonra edebiyatın en ünlü ve zamana dayanan karakterlerinden birisinin yaratıcısı olan deneyimsiz genç bir yazarın düşünceleri ve bakış açılarına dair dikkate değer bir kavrayış sunuyor." deniyor.



ROMAN'DA DOYLE'UN GERÇEKLEŞEN ÖNGÖRÜLERİ



Kitap İngiliz imparatorluğu, bilim ve sekülerliğin yükselişi gibi zamanın meşguliyetlerine dair bir çeşni sunuyor. Aynı zamanda dikkate değer bir şekilde geleceği öngörüyor. Amerika'nın ve Çin'in süper güçler olarak yükselişini, uçaklardaki ve denizaltılardaki ilerlemeyi hatta uzay araştırmalarını öngörüyor.



Kitabı gören Stephen Fry Conan Doyle'un ilgi yelpazesine vurgu yapıyor " o geniş bir okuyucu kitlesine alkolikler, Ku Klux Klan, mafya, Mormonlar, Amerikan çeteleri, yolsuzluğa bulaşmış sendika patronları ve diğerleri hakkında yazan ilk popüler yazar" diyor.

Kaynak:HaberTürk

13 yıl, 3 ay     
« geri ileri »
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar