Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
aslına bakarsanız bura gibi bi kaç sitede daha takılıyorum ve bunlara takılmadan önce daha çok kitap okuyordum. buradan bakınca baltalıyor gibi en azından benim açımdan .. ama diğer açıdan eğer buralar olmasaydı en büyük zevkim olan benim okuduğum satırlardan başkasının ne anladığını benim neler kaçırdığımı duyamayacak öğrenemeyecektim.. tamam kitap açısından sayfa sayımda azalma oluyor ama edebi yönden daha çok ilerleme kaydettiğimi düşünüyorum.
doğum günü kutlamaları alışverişler vs ise sosyalleşmeyi biraz olsun baltalıyor gibi geliyor bana. karşılıklı konuşmayı unutturuyor daha fazla çakinmesini sağlıyor gibi geliyor bana. dozunda kullanılırsa güzel ama dozu aşınca asosyaliteye kadar yolu var gibi geliyor bana. :)
Bilindiği üzere günlük vaktimizin büyük bir bölümünü internette ve sosyal paylaşım sitelerinde geçiriyor, daha önceleri real olarak ifa ettiğimiz birçok şeyi yine aynı ortam üzerinden gerçekleştiriyoruz. Doğum günü gibi özel gün kutlamalar, sosyal çevremizle iletişim, alış-veriş vs. vs.
Ve elbette kitap okumak yerine, yazarların site veya bloglarını hatta varsa sosyal medya araçlarını takip ediyoruz.
Büyük bir edebiyat kirliliği yaratan sosyal medya, yazar veya şairlerin kısa zamanda çok büyük kitlelere ulaşma avantajını da beraberine getiriyor. Yani daha az zamanda daha çok ürüne ulaşıyor, kendimiz adına büyük bir erişim kolaylığı sağlıyoruz.
Asıl sorunsal şu; avantajları veya dezavantajları karşılaştırıldığı zaman sosyal medya edebiyat için bir kolaylık mı sağlıyor gerçekten, yoksa işin sanat tarafından bakıldığında baltalıyor mu?
Sizlerin konu ile ilgili fikri nedir?
:) Artık birer profesyonel asosyalleriz sevgili Mrvszr, çekincem bir çok şeyin yerini dolduran sosyal medya acaba gün gelir, kitabevi raflarının ve kütüphanelerin yerini de doldurur mu? Avantajları asla hülasa edilemez ancak, benim gördüğüm bir uçurum var ki; kafamı kurcalayan acaba oraya doğru mu sürükleniyoruz.
Beslenelim derken zehirleniyor muyuz? Bunu soruyorum kendime sürekli. Geleneklerimizi yitirdiğimiz ise gün gibi ortada.
:/ maalesef bende ondan korkuyorum @Orpheus baksana e kitaplar çıkıyor yayılıyor.. herşeyin sanal olmasını istemiyorum helede benim gibi kitapla bağ kurmak gibi takıntısı olanlar için..
beslenelim derken zehirleniyoruz evet.. kolaylaştıracağız derken zevklerimizi kaybediyoruz :/
Kitap okumaktan ziyade, zamanin cogunu sosyal medyada gecirmenin kisisel iradeyle ilgili oldugunu düsünüyorum.
Ne istedigini bilen bir birey icin sosyal medya avantaj, ayrica sosyal medya, aktuel ve popüler yazar ve kitaplardan ötürü, arka planda kalmislari arastirip bulmayi sagladigi gibi, bilgi ve ön arastirma icin uygun bir alan. Yogun alternetifligin oldugu yerlerde edebiyat kirliligi kacinilmaz.
Çok güzel bir avantajı var, yazarlara çok kolay ulaşabiliyorum kitapları , programları ile ilgili yorumları anında iletebiliyorum. Genç yazarlar da bu konuda duyarlı. Yorumlarıma karşılık alabiliyorum, hem de çok zaman geçmeden. Ayrıca yazarların doğum , ölüm yıl dönümleri hatırlatılarak onları anmaya haklarında konuşmaya vesile oluyor.
Sevdiğin yazarlara bu denli yakın olmak beni mutlu ediyor çünkü mekan itibariyle yazarların konferans ,panel ,imza günü gibi programlarına katılamıyorum. En azından sosyal medya ,İnternet vasıtasıyla bu ihtiyacı giderebiliyorum.
Orpheus bu sadece kitaplar açısından değil diğer konularda da böyle. Mesela arkadaşlarla görüşüyoruz bir süre sonra herkes o çok akıllı telefonlarına dönüyor. Yan etkilerin bertaraf edilmesi kişinin iradesiyle ilgili .Bu konuda toplumsal bir sorumluluk sezgisiyle davranılması gerektiğini düşünüyorum.
Araştırma öğrenmeyle ilgili de olumlu buluyorum şöyle ki; vakit az kitap, çok keşfedilmeyi bekleyen yazarlar ,kitaplar var. Eleyebilmek için yoruma, tavsiyeye ihtiyacım var. Sözlükler ve bloglar bu konuda bulunmaz nimet.
Şu da kötü tarafı büyük bir bilgi kirliliği var gerek olsa da olmasa da her şey önümüzde sadece bilmeyi önemsiyoruz daha çok bilmeyi. Bundan da önemli olan onu yorumlayabilmek, işleyebilmek, özümsemek. Bu konuda eksiğiz bence.
Ben bu konuda sosyal medyyanın kitap okuma konusunda faydalarınında olduģunu düşünüyorum çünkü ben bu sitelerden bazıları sayesinde kitap seçimlerimi daha rahat yapabiliyorum ve bu yüzden faydasını görüyorum ama şunada dikkat etmek lazım ben şahsen kitap kitap okuma saatimin 10 da1 ini ayırıyorum ve faydasınıda görüyorum .
Popülizm, edebiyatı öldürür. Edebiyatın güzelliği; cümlelerin hissettirdikleridir. Her cümle, hissedilen anlamı kadar edebidir; ancak bir amaç-gelir ilişkisine bağlı olarak yazılmış metin, edebi değer taşımaz.
İmkanların sınırsızlaştığı böyle bir dönemde, olgunun aslını korumak oldukça zordur. Dolayısıyla çoğu değer, popülist yaklaşımlara kurban gider. Sosyal medyanın edebiyata verdiği zarar da, bu olmalıdır.
Sevgili Ruuya bu dediğim gibi asla hülasa edilemez bir avantaj. Sosyal medya hepimizin kabul edeceği gibi hastalıklarımızı gidermek için kullandığımız ancak aynı zamanda da yan etkilerine maruz kaldığımız ilaçlar gibi. Bir tarafımızı onarırken bir tarafımızı da bozmuyor mu? Tüm bunların birer sunum olarak önümüze servis edilmesi, araştırma, öğrenme yetimizi elimizden almıyor mu?