Tarih okumayı ve konuşmayı sevdiğim için bu grubu açıyorum. Yalnız tartışmalar bilimsel verilere dayanarak olursa sevinirim. Bir konuyu savunuyorsanız kaynak göstermek zorunda değilsiniz fakat gösterebilecek durumda olun. Boş bir kahve muhabbeti için değil bir birimizi geliştireceğimiz bir ortam olsun istiyorum.
Buyrun tozlu raflara
Sümer tabletlerinin çözümlenmesine kadar tüm medeniyetin Yunanlılarda başladığını ve buradan dünyaya dağıldığına inanırdı insanlar. Fakat Sümer tabletlerinin çözümlenmesinden sonra anlaşıldı ki tüm medeniyet Sümerlilerde başlamış ve oradan etrafında ki medeniyetleri etkilemiştir.
Sümerliler Mezopotamya'ya Asya dan gelen bir topluluk. Mezopotamya ya geldiklerinde bataklık olan toprakları işleyip, bu toprakları verimli tarım arazilerini, suları kullanabilen barajlara ve yaşanacak şehirlere dönüştürmüşler.
Şuana kadar bilinen ilk yazıyı bulan, günlük olaylara kadar her şeyi kil tabletler üzerine yazıya geçiren bir topluluk. İlk olarak resim yazısını kullanmışlar sonradan çivi yazısını keşfederek tüm yaptıklarını yazıya geçirmişler. Dil bakımından eklemeli dile sahip.
Öyle bir mitoloji geliştirmişler ki çevresinde ki tüm medeniyetler ondan etkilenmiştir. Halen biz fark etmeden yaptığımız bazı eylemler yada yaşayan bazı isimlerin kaynakları Sümerlilere dayanmaktadır.
İlk yasaları getiren, okullar açan, gök olaylarını takip eden bir çok ilklerin yaratıcısıdır Sümerliler. Ve halen batı uygarlığı inatla medeniyetin Yunan toplumundan çıktığını savunmaktadır. Yunan panteonunun çoğu Sümer tanrılarından alınmadır.
Günümüzdeki bazı ananeleri anlamak, o çağdaki medeniyetleri, ardılları olan medeniyetleri anlamak için Sümerlileri kesin okumak gerekmektedir.
Sümerler ile ilgili okunacak kaynaklar olarak;
Türkiye'nin yetiştirdiği ender kişilerden biri ve bazı olaylara bizim gözümüzle bakarak araştırmalarını yapmış.
Muazzez İlmiye Çığ kitapları okunabilir. Çok sade bir dille Sümerlileri anlatmıştır. Ayrıca bir çok konuda Sümerliler ile ilgili fikir kitabı yazmıştır. Tufan olayı, Sümerlilerin semavi dinlere etkisi, İbrahim Peygamber,Türkler ve Sümerliler arasındaki bağlantı. Bu konuları hep bizim gözümüzle bakıp irdelemiştir.
Türkçeye çevrilen diğer isim ise ünlü Sümer Bilimcisi Samuel N. Kramer'in kitaplarıdır. Tarih Sümer'de Başlar kitabı okunacak ilk kitaplardan bir tanesidir.
Eğer ki bulma şansını olursa
- 5000 yıllık Türkmen - Sümer Bağları - Begmyrat Gerey
- Sümer ve Türk Dillerinin Tarihi İlgisi ile Türk Dilinin Yaşı Meselesi - Osman Nedim Tuna
Diğer kitapları zaman içersin de ekleyeceğim. Bazılarının yayını olmadığı daha bende ulaşmış değilim. Yeni kitaplara ulaştıkça ve okudukça buraya ekleyeceğim. Sümer konusunda güzel bir kaynakça olmasını umut ediyorum.