Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Kitap okuma alışkanlığının eğitimle alakası çok yok bence. Eşim Edebiyat öğretmeni ama evimizde sadece benim kitaplığım var, 400 kitaptan belki 8-10 tanesi eşimindir. Eşimi de sürekli eleştiririm bu konuda sen nasıl Edebiyat öğretmenisin diye. Evimize gelen misafirler de kitaplığımın eşime ait olduğunu sanır :) Ben Diyetisyenim ama neden bu kadar okuyorum ve okumayı seviyorum diye düşününce aklıma gelen ilk şey rahmetli babam...
Babam İlkokul öğretmeniydi ve öğrencileri için sınıf kitaplığına set halinde kitaplar alırdı. Tabi o kitaplar okuldan önce evimize gelirdi, yepyeni bir sürü kitap hepsini tek tek okumak isterdim. Hepsini okumadan da kitapları okula götürmesine izin vermezdim babamın. Okulumuza Gezici Kütüphane aracı gelirdi her ay, babam oraya üye yapmıştı beni böylelikte ayda 1 kitap kesin okurdum. Çok güzel bir uygulamaydı çocuklar için, hala var mı bilmiyorum. Uzun lafın kısası bizim ailede babam örnekti bana, kendi kitap okur beni de teşvik ederdi. Onun sayesinde kitap okumaya küçük yaşlarda başlayıp, kitapları bu kadar çok sevdim.
Ülkemizde de kitap okuma oranlarının artması için yeni nesile kitap sevgisini aşılamalıyız bence. Her çocuğun ilk öğretmeni anne ve babasıdır, kitap okumayı çocuklara sevdirmek ve onlarla beraber okuyup örnek olmak anne babalara düşüyor. Çocuklarının kitap okumasını vakit kaybı görüp, daha çok ders çalışıp test çözmesi için baskı yapan aileler var ne yazık ki.. Böyle bir durumda da hiç kitap okumayan %8 lik üniversite ya da lisansüstü mezunlarına şaşmamak gerek.