Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Merhaba arkadaşlar. Dinler, din felsefesi, evrimsel biyoloji, kozmoloji gibi konular çokça ilgimi çekiyor ve zamanımı bunlar hakkında araştırma yaparak geçiriyorum çokça şey öğrendim fakat öte yandan tarihi bir tartışma olduğunda, tarihi şahısların adı geçtiğinde, önemli siyasi olaylardan söz edildiğinde ve günümüz siyasetinin arkaplanı söz konusu olduğunda kendimi çok da bilgili göremiyorum. Tarih bilgim lisedeki kadar, ama onlar da neredeyse hiçbir şey.
Yeni yılda çokça tarihi kitap/roman vb. okumayı düşünüyorum. Cumhuriyet Tarihi, Darbeler Dönemi, Amerika'nın Emperyalizmi gibi konulara girmeden önce bana tarihi sevdirecek, bu konuları öğrenmek için sabırsızlık yaratacak kitap önerileri istiyorum sizden. Çokça değil herkes bir tane kitap bile yazsa çok memnun olurum. Kitaptan beklentim akıcı, ilgi çekici ve objektif olması. Piyasadaki edebiyat romanları gibi olsun yeter :)
Nedir sizin okumaya doyamadığınız tarihi kitaplar? :)
Ahmet Ümit bu konuda tercih ettiklerimin başında gelir. bütün kitaplarında kesinlikle çok faydalı ve akılda kalıcı tarih bilgileri mevcut. özellikle İstanbul Hatırası İstanbul tarihini çok güzel anlatmaktadır.
Beyazıt Akman Dünyanın İlk Günü
Vedat Türkali Güven ve Bir gün Tekbaşına
Buket Uzuner Gelibolu
Nazan Bekrioğlu Nar Ağacı
Yılmaz Karakoyunlu Mor Salkımlı Selanik
ahmet ümit sultanı öldürmek
iskender pala şah ve sultan-katre-i matem-efsane-babilde ölüm istanbulda aşk
zülfü livaneli-sevdalım hayat roman değil ama yakın tarihimizi kendi gözüyle anlatıyor
ingiliz tarihi merak edersen philippa gregory ingiliz kraliyet ailesiyle ilgili güzel romanları var boleyn kızı serisi mesela
kitap hırsızı çok fazla tarihi sayılmasada nazi almanyasının durumu hakkında bir kesit veriyor mutlaka tavsiye ederim
nar ağacı olabilir
sevdalinka(bosna soykırımı) ve nefes nefese de(İkinci Dünya Savaşı döneminde nazizm) olabilir belki
benimde en sevdiğim türdür tarihi kesitler veren kitaplar bu komuda aslında bende biraz sıkıntı çekiyorum özellikle bizim tarihimizle ilgili malesef çok objektif olamıyorlar ve konular birbirine karışıyor ama ahmet ümit ve iskender pala bu konuda fena değil kitaplarında genelde tarihi bir şeyler var ve güzel anlatılmış bence gerçekten. ama tabi ki en doğru ve güvenilir bilgilere için mutlaka tarihi kitaplara başvurmanı öneririm özellikle yakın tarihimiz hakkında.. sende yeni kitaplar keşfedersen bizimle paylaşırsın umarım
Not: Tarihi sevdikten sonra okuyacağın bir kitaptır...Yoksa beddua bile edersin sevmeden okursan :D
Tarihi sevdiren şeyler bana göre gizemli olan şeylerdir, yüzüstü olan gerçekler değil ortada olmayan gerçeklerdir. Buna yönelik kitaplar tarihi sevdirebilir bana göre. Örneğin http://www.vikitap.com/kitap/Pazarlik-77155
Ali Çimen'in tarihi değiştirenler serisine göz atabilirsiniz.
Benim için tarihi romanların ayırımı yoktur. Her ülke, medeniyetin tarihini okumaktan yanayım. Çünkü insan her yerde insandır. İngilizlerin dediği gibi " Güneşin altında daha önce görülmemiş yeni bir şey yok." İlgimi çeken her tarihi roman veya tarihi kitabı okurum.
İlk olarak tarihi romanları önereyim.
Philippa Gregory'nin yazdığı tüm kitaplar İngiliz Tarihi üzerinedir. Roman olmalarına rağmen o devrin havasını taşırlar. Boleyn Kızı en ünlü kitabıdır. Kraliçe'nin Soytarısı, Bakire'nin Aşığı, Boleyn Mirası, Öteki Kraliçe'yi örnek verebilirim. Bu günün demokratik İngilteresi'ne nasıl ulaşılmış çok iyi bilgilerle anlatıyor. Mahkum Prenses'de oldukça beğendiğim bir kitap.
Colin Falconer'ın yazdığı İpek Yolu'da tarihi çok iyi ve gerçekçi anlatan bir roman. Orta Asya milletlerinin genel yapısını bir Avrupalı'nın gözünden anlatıyor. Marco Polo'nun Seyahatlerini başka bir açıdan anlatmış. Elizabeth Laird'in Haçlı Seferi adlı romanı Avrupalıların ve Ortadoğu halklarının o zamanki durumlarını ve yaşayışlarını çok iyi bilgilerle ortaya koyuyor.
Antik Mısır medeniyeti hakkında Wilbur Smith'in Nehir Tanrısı ve Yedinci Papirüs'u tavsiye edebilirim.
Christian Jacq'ın Ramses Serisi ile Tutankamon Olayı, Mısırlı Champollion adlı kitaplarını örnek verebilirim
Umberto Eco'nun Gülün Adı, Katolik Mezhebinde yer alan tarikatlar ile hayata bakış açıları, Manastırların iç yüzünü, Ortaçağ Avrupasını çok iyi anlatan bir kitap. .
Antik Roma Tarihi için Robert Graves'in çok ünlü eseri Ben, Claudius adlı eserini önerebilirim. Roma tarihi için oldukça aydınlatıcı bir eser.
Homeros tarafından yazılan İlyada Truva savaşını anlatır. Yine Homeros'un eseri Odysseia destanın önerebilirim. Bu kitapta Truva'ya savaşmaya giden İthaka Kralı Odysseus'un Truva'nın düşüşünden sonra vatanı İthaka'ya dönmek için yaptığı maceralarla dolu uzun yolculuğu anlatır. Kitapta aynı zamanda Odysseus'un İthaka'da kalan ailesinin yaşadıkları da anlatılır.
Tarihi olmasalar bile Tarihi bağlantıları sayesinde ilginç olan Dan Brown'un iki kitabını önerebilirim. Birincisi Roma Katoluk Kilisesi için oldukça iyi bilgiler içeren Meleklerler ve Şeytanlar. Birde Haçlı Şövalyeleri, Kutsal Kase konularını değişik ele alan Da Vinci Şifresi.
Umarım önerdiğim kitapları beğenirsin. İyi okumalar.
Not: Kitaplar ile ilgili sormak istediğin olursa mesaj atabilirsin.
Yazacağım kitaplardan unuttuklarımı ekledim.
Gerald Messadie'nin Sokrates'in Karısı biraz cinsel içerik içeriyor. Ama o günün Roma toplumunu başka türlü anlatması mümkün değil.
Jeanne Kalogridis'in eseri İtalyan Gelin, Tarihte rezillikleri ile ünlü Papa VI. Alexander ile ailesini çok doğru bilgilerle anlatıyor.
İyi okumalar.
Hepinize yorumlarınız için ayrı ayrı teşekkür ediyorum yazdığınız kitapları teker teker okuyacağım, ilginize tekrar teşekkür ederim :)
Eğer İstanbul'un bu kozmopolit yapısının kökenlerine inmeyi istiyorsanız doğru yazarın adı: Radi Dikici :D
Mesela ilk polis birliklerinin bugünkü İstanbul topraklarında kurulduğunu belki başka kaynaklarda sıkça okuyabilirsiniz ama "porno" kelimesinin Constantinople'nin bir sokağının isminden (Pornai) geldiğini her kitapta okuyamazsınız.
Yazarı sitede favorilere alan tek ben varım ama bana bu konuda güvenebilirsiniz :)