Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Bana tarih okumayı sevdiren Amin Maalouf'un Semerkant'ı olmuştu. Ömer Hayyam'ın hayatından, Hasan Sabbah'a ilk canlı bombalar haşhaşilere kadar anlattığı çok şey var, çok da akıcı. Yine Amin Maalouf'un Doğu'nun Limanları da mutlaka okunmalı.
Kürşat Başar'ın Başucumda Müzik, Zülfü Livaneli'nin Serenad, Nermin Bezmen'in Kurt Seyid ve Şura, Kenize Murad'ın Saraydan Sürgüne kitapları ya dönem kitabı yada tarihi olaylardan da bahsedilen çok sevdiğim kitaplardır. Ayşe Kulin'in kitaplarında da tarih kokusu çoktur.
Benim için tarihi romanların ayırımı yoktur. Her ülke, medeniyetin tarihini okumaktan yanayım. Çünkü insan her yerde insandır. İngilizlerin dediği gibi " Güneşin altında daha önce görülmemiş yeni bir şey yok." İlgimi çeken her tarihi roman veya tarihi kitabı okurum.
İlk olarak tarihi romanları önereyim.
Philippa Gregory'nin yazdığı tüm kitaplar İngiliz Tarihi üzerinedir. Roman olmalarına rağmen o devrin havasını taşırlar. Boleyn Kızı en ünlü kitabıdır. Kraliçe'nin Soytarısı, Bakire'nin Aşığı, Boleyn Mirası, Öteki Kraliçe'yi örnek verebilirim. Bu günün demokratik İngilteresi'ne nasıl ulaşılmış çok iyi bilgilerle anlatıyor. Mahkum Prenses'de oldukça beğendiğim bir kitap.
Colin Falconer'ın yazdığı İpek Yolu'da tarihi çok iyi ve gerçekçi anlatan bir roman. Orta Asya milletlerinin genel yapısını bir Avrupalı'nın gözünden anlatıyor. Marco Polo'nun Seyahatlerini başka bir açıdan anlatmış. Elizabeth Laird'in Haçlı Seferi adlı romanı Avrupalıların ve Ortadoğu halklarının o zamanki durumlarını ve yaşayışlarını çok iyi bilgilerle ortaya koyuyor.
Antik Mısır medeniyeti hakkında Wilbur Smith'in Nehir Tanrısı ve Yedinci Papirüs'u tavsiye edebilirim.
Christian Jacq'ın Ramses Serisi ile Tutankamon Olayı, Mısırlı Champollion adlı kitaplarını örnek verebilirim
Umberto Eco'nun Gülün Adı, Katolik Mezhebinde yer alan tarikatlar ile hayata bakış açıları, Manastırların iç yüzünü, Ortaçağ Avrupasını çok iyi anlatan bir kitap. .
Antik Roma Tarihi için Robert Graves'in çok ünlü eseri Ben, Claudius adlı eserini önerebilirim. Roma tarihi için oldukça aydınlatıcı bir eser.
Homeros tarafından yazılan İlyada Truva savaşını anlatır. Yine Homeros'un eseri Odysseia destanın önerebilirim. Bu kitapta Truva'ya savaşmaya giden İthaka Kralı Odysseus'un Truva'nın düşüşünden sonra vatanı İthaka'ya dönmek için yaptığı maceralarla dolu uzun yolculuğu anlatır. Kitapta aynı zamanda Odysseus'un İthaka'da kalan ailesinin yaşadıkları da anlatılır.
Tarihi olmasalar bile Tarihi bağlantıları sayesinde ilginç olan Dan Brown'un iki kitabını önerebilirim. Birincisi Roma Katoluk Kilisesi için oldukça iyi bilgiler içeren Meleklerler ve Şeytanlar. Birde Haçlı Şövalyeleri, Kutsal Kase konularını değişik ele alan Da Vinci Şifresi.
Umarım önerdiğim kitapları beğenirsin. İyi okumalar.
Not: Kitaplar ile ilgili sormak istediğin olursa mesaj atabilirsin.