Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Radikal Kitap'taki yazıyı okumuş ve samimi bulmamıştım.
Aslında Orwell 1946'da yapmış bu hesaplamayı. Ölümünden 4 yıl önce.
Yazarın çok sevdiğim "Paris ve Londra'da Beş Parasız" adlı kitabı da 1933'de basılmıştı.
Kitabı okuyanlar bilir, Orwell sürekli yiyecek ve tütün hesabı yapar ancak para verip de alınacak kitaplardan pek bahsedilmez.
Aradan geçen 13 yılda Orwell'ın hayatında maddi anlamda gerçekleşen düzelmeler ona geçmişi unutturmuş gibi geldi bana.
Yazıyı hazırlayan kişi de kitabın pahalı olmadığını öne sürmüş.
Fikir sunanların da orta üst tabakadan insanlar olduklarını biliyoruz.
Geçim derdindeki adam için hayat pahalıdır. Çünkü bu ülkede temel ihtiyaçların hepsi pahalıdır. Su, elektrik, barınma, gaz, temel temizlik ürünleri ve kitap.
Bu bir devlet politikasıdır. Devlet yüzü kızarmadan, vatandaşlarının hayatta kalabilmek için gerekli olan temel ihtiyaç madde ve kaynaklarına vergi koyabiliyorsa (ki bu kanunsuzdur KDV'nin tarihini araştırın) bu haraç değil midir? Peki ya pırlanta vergisi %0 iken ekmeğinki neden %1'dir?
Üst orta sınıf, yani bizim geleneksel entelektüelimiz ekmeğin, suyun ne kadar olduğunun derdinde değildir.
Bu yüzden kitapların fiyatlarının da onları ilgilendirdiğini düşünmüyorum. Hatta bu konuda fikir beyan etmeleri tuhaf geliyor bana.
Ne zaman temel ihtiyaçların fiyatlarını ya da vergilerini gündeme getirdiler ki?
Tabii ki kitaplar pahalıdır. Ve online satıştaki indirim oranı kitabevlerini bitirecektir bir gün.
Kitapevlerini geziyorum, dolaşıyorum, havasını soluyorum.
Ama kasanın önüne senede sadece birkaç kez gidiyorum.
Artık online kitap almaya mahkum edilmiş hissediyorum kendimi. Neredeyse her dördüncü kitap bedava geliyor çünkü.
Senede 40 kitap aldığınızı düşünün, 30 kitap parası ödüyorsunuz. Bu da az fark değil.
Romanlarda ya da çok satan kitaplarda durum iyi. Sahafta ya da korsanda bulunabiliyor.
Ya kuramsal kitaplar? İşte bana sorarsanız bütçeyi asıl yıpratanlar onlar.
Bir de kötü çevirileri okudukça, gözünüze dizinize dursun diyor insan.
"İnsanımız okumayı sevmiyor, fiyatlarla ilgisi yok" diyenlere gelince.
Yapsınlar topluca yüzde ellilik bir indirim, satış patlamasını görürler o zaman.
Henüz haberi olmayanlar için; sadece dini kitaplarda kdv oranı %1. Bilginize.
Twitter üzerinde bu konu fazlasıyla irdelendi aslında. Lüks Tüketim'e girilen kitabın gerçek bir okuyucu için ekmekten, sudan farksız olduğu ne yazık ki düşünülmüyor. Kendi şartlarımda elimdeki bütün parayı kitaba yatırdığımı söylemeliyim ve imkanlarımın fazla kısıtlı olmaması sayesinde kitaba erişimim engellenmiyor. Kıyafetten kesip kitaba yatırım yapabilecek insanlar olduğu gibi, yeri geliyor okuyabilmek için gıdadan kesen insanlar oluyor. Bir kitaba ortalama 20 TL verdiğimiz ülkede ayda 5-6 kitap okuyan insanlar gerçekten çok fazla para harcıyorlar kitaba. Değer mi kitaba? Sonuna kadar değer! Ama KDV'leri Temel Gıda düzeyine çekseler, ya da Pırlanta'ya yaptıkları kıyağı pırlantadan kıymetli kitaplara yapsalar okuma oranı artar ve insanlar korsanı çare olarak görmezler. Her şeyden önce devletin kitaplara bakış açısının ve yayınevlerinin de kitabı "Para" olarak görme mantığının değişmesi gerekiyor.
Kitaplar Türkiye'de kesinlikle pahalı.Öğrenciler için durum daha da zorlaşabiliyor.Sonra da korsan kitap alınmasını engellemeye çalışıyorlar.Onun yerine fiyatları düşürerek herkesin daha çok okumasını ve satışların artmasını sağlayabilirler.
@ehlimana haklı tişörte 100 tl veren için kitap fiyatları sıkıntı değil kışın bu kadar sıkıntı olmuyor ayda 2 kitap yetiyor ama yazın kesmiyor maalesef.. :)
şöyle de bir şey var: 1 tişört aylarca gidiyor ama maalesef 1 kitap için aynı şeyi söyleyemiyoruz.
hele yaz aylarında çok kitap okunuyor. günler uzun.
zaten 100 tl tişörte veren için de bu konu dert olmaz herhalde.
Zeytin dogru soyluyorsun da zaten ogrencilerin bir cogu kiyafete bu kadar para harcamiyor ve dedigin gibi internetten almak iyi oluyor
Şöyle de bir durum var, bir tişörte 100 lira bir pantolona 200 lira veriliyor, bir ayakkabı eksik alıp kitap almayı tercih edebiliriz. Sahafı olmayan şehirler için de, internetten alışveriş uygundur. O da olmuyorsa ben size yardımcı olabilirim.
Saray kitabevi var orada sahaf niteliginde ayrica bircok kitabevi var iclerinde ucuz kitap satan bir yerler olmali ancak bu sekilde temin edebilirsiniz yada internetten kitap satin alabilirsin daha ucuza geliyor
kesinlikle yeni çıkan kitabı almaya korkuyorum bi öğrenci olarak adanadada ucuz yerler var tamam ama yeni çıkan kitap hiçbiyerde ucuz değil maalesef... :( ve bende katılıyorumkitap ucuzlarsa okuma oranıda artacaktır :)