Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Malumunuz Tüyap pazar günü itibarıyla bir haftalık varlığını son erdirdi. Hep kafama takılmıştır, kitabın panayıra çıkartılması iyi midir, kötü müdür...
Bakacak olursak bir nevi yayınevi gövde gösterisine dönüşüyor bu haller ve her nedense bahsi geçen panayıra katılanların büyük çoğunluğu kitap almadan eve dönüyor. (Alanlarında büyük kısmı ders kitabı gibi ihtiyaç ürünlerini karşılıyor)
Olmazsa olmazımız mı fuar. (Burada elbette sadece kitap adına soruyorum) Yazar, stant, kuyruk, imza, samimi olmayan gülücükler.
Haydi bir dökelim bakalım eteğimizdeki taşları. Ya hiç gitmeme kararımı onaylayın ya da beni daha sonraki seferlere gitmem için teşvik edin.:)
Ben bu sene gitme fırsatı yakalayamadım ne yazık ki. Fuarlar hakkındaki görüşlerime gelirsek;
Fuarlar olmazsa olmaz değillerdir tabii, en azından kitap almak için tek seçenek değiller. Ben fuarları en çok, sevdiğim yazarların imza günlerini düzenlemeleri yönünden seviyorum. Sevdiğiniz bir çok yazarı aynı günde görüp, onlarla tanışmak ve sevdiğiniz kitaplarını imzalatmak en güzel yanı. Tartışma konuları ve konferanslar da cabası.
Kitap almadan çıkma yönüne gelirsek de Tüyap malum şehir dışı diyebileceğimiz bir mesafede kalıyor, özellikle de Anadolu Yakası'ndan geliyorsanız. Yayınevleri büyük indirimler yapmıyorken, araban olmadığı için o kadar kitabı taşıyacaksan tabii ki evine yakın bir yerden alışverişini yapmak daha pratik oluyor. Ama genel bilgi almak ve yeni kitaplarla tanışmak için bir nevi fırsat diye düşünüyorum. En azından bir kitap kurdunun kitapseverlerle dolu bir ortamdan her zaman keyif alacağına inanıyorum. Tabii kalabalık sevmeyen benim gibi insanlar için baş döndürebiliyor:/ Yine katlanılabilir bir durum.
Ben en son bundan 7-8 sene önce gitmiştim ve bu kadar aradan sonra ilk dikkatimi ceken katılımcı sayısı oldu, tıklım tıklımdı tuyap.. Kalabalıktan nefret eden biri olmama ragmen bu durum çok hoşuma gitti. Her yaştan her türden birsürü insan var ve ortak yönleri okumak, görünen o ki gittikçe de sayıları artıyor. Özellikle çocukların, gençlerin okuma hevesi gurur verici bence..
Kitap alışverişi için belki çok uygun olmayabilir ama bence kesinlikle okumaya, yeni kitaplar aramaya, bulmaya teşvik edici.
Eğer benim gibi kitaplara dokunmayı seviyorsanız gitmekten vazgeçmeyin derim :)
Kapital amaç taşıyan her şey olumsuzdur. Araç olarak kitap kullanılsa bile, sonuç değişmez.
Kitaplar, düşünce özgürlüğünün en somut örneklerindendir. Hiçbir özgürlük, maddi bir değer ile sınırlandırılamaz.
kitap fuarına gitmeyi açıkçası saçma buluyorum. o kitaplar kitapçılarda,internette ve sahaflarda bulunabiliyor. bir yazarın gelip imzalama işi de çok zor ve zahmetli geliyor. orada kuyrukta beklemek. indirim hoş ama internette bayağı indirim yapıyorlar. bazı kitapları da defalarca kez basıyorlar ve eski baskısı da sahafta satılıyor. rahat rahat bakma şansı da yok çünkü kalabalık. sanki hiçbir yerde yokmuş gibi.
gitmeyi çok istedim ama gidemedim hoca gitti biraz konuştuk kalabalık olduğunu ve kitap fiyatlarının çok iyi olmadığını söyledi
çok kalabalık uzak ve havasızdı kitaplar hiç ucuz değildi internetten çok daha uygun alınabiliyor kitaplar ve yayınevi çalışanları suratsızdı Can yayınlarında ki bir görevlinin şöyle dediğini duydum "ne geliyorsunuz ne işiniz var gidin bir rahatlayalım fiyat söylemekten bıktım" diye kendi kendine homurdanıyordu hiç hoş olmayan tavırlar kendi adıma internetten kitap almaya devam edeceğim.
Ben Avrupa yakasında ikamet ediyorum ancak bana da bir hayli uzak. Bir panayır havası var, beni iten şey başlıca bu. Daha çok müşteri çekip daha çok para kazanmak isteyen ve bir kitaba iki saniyeden fazla bakınca başınıza üşüşen yayınevi görevlisinin bakışları altında bahsettiklerinizden uzak bir eylem ortaya çıkıyor sanki. Beyazıt sahaf var, Beyoğlun'da bir çok nokta var, Aslıhan çarşısı var. Buralardan edinmek daha doğru sanki, kitaba dokunmak onu hissetmek ve bilgi edinmek için daha doğru adresler. Üstelik hiçbir fuar bence bir sahaf esnafının aydınlattığı kadar asla sizi aydınlatmıyor.
fuarların güzel yanı iyi bir izlenim yapmaya olanak sağlaması, bu yıl tüyapa ilk defa katıldım ve bu kadar kalabalık oluşu beni umutlandırdı ozellikle gençlerin ve çocukların çokluğu oldukça güzeldi sanırım okuyan bir nesil geliyor diğer yandan ben oldukça uygun fiyata kitaplar aldım internetten alabileceğimden daha uyguna edindim istediğim kitapları o sebeple elinizde listeyle gitneniz ona göre dolaşmanız en mantıklısı, dergah, şule,ithaki, zaman kitap ve ötükenden %35 ve %45 arasinda indirimle aldim kitaplarimi.
kapitalizm, israf. internetten daha ucuza alabilecekken hiç gerek yok. bir de yol için harcadığın para ve zaman. kitapta yazarın imzası olmus olmamış ne fark eder ki, içinde yazanlar değişmiyor. oturup yazarla muhabbet edebileceksen başka da, o kalabalıkta imkansız. imzasını almakla yazarı tanımış olmazsın.