Türkiye'de az kitap satıldığı -okunduğu- için kitap fiyatları yüksek; öte yandan insanlar kitap fiyatı yüksek diye okumuyor.Garip bi ikilem.Fakat insan okumak istedikten sonra onu hiçbir şey engelleyemez bence.Yaşadığımız şehirlerde mutlaka çok güzel bir kütüphane vardır, kütüphanelerden faydalanarak da okuyabiliriz.Ama insanlar hala kitap fiyatlarından yakınıyor, okumamak için bahane üretmekten başka bir şey değil.
Ayrıca sahaf gerçeğinide gözardı etmeyelim :)
Benim gözlemlerim kitap okumanın çocukluk döneminde kazanılması gereken bir alışkanlık olduğu yönünde. Şimdiye kadar sonradan kitap okuma alışkanlığı kazanan birine rastlamadım doğrusu. Belki de son yıllarda evlerimizde baştacı ettiğimiz televizyon, gerek çocuklar ve gerekse bazen büyüklerin başından kalkamadıkları bilgisayar oyunları, aslında çok değerli olan hayalgücümüzü bir miktar da olsa köreltiyor. Bu da zaten kendini oyun ve dizilerde normalden hızlı akan zamanın, mekanın ve olayların büyüsüne kaptırmış olan genç neslin ciddi bir emek gerektiren kitap okuma alışkanlığından uzaklaşmalarına neden oluyor.
Türkiyede kitap okuma oranı az çünkü insanlar ekmek parası bulma derdinde evini geçindirme derdinde. Önce bu şartlar iyileştirilmeli ve ondan sonra kitap okuma oranlarına bakılmalı diye düşümüyorum :-)
kitap okuma alışkanlığını sonradan kazanan biri olarak bundan çok memnunum. iyi ki bu alışkanlığı kazanmışım. insana bambaşka bir dünya sunuyor keşke herkes kitap okusa da boş konular hakkında konuşmaktansa kitap hakkında konuşşak
Türkiye İstatistik Kurumu, 2012 yılına ait kitap yayınlanma oranlarını açıkladı. Peki, siz kaç kitap okudunuz?
Türkiye’de 2012 yılında yayıncılar tarafından 39 bin 367 kitap, 311 elektronik kitap, 2 bin 617 web tabanlı elektronik kitap, 56 kitap kaseti, 64 harita ve 211 diğer materyaller olmak üzere toplam 42 bin 626 materyal için ISBN alındı.
Türkiye’de 2012 yılında yayıncılar tarafından 39 bin 367 kitap, 311 elektronik kitap, 2 bin 617 web tabanlı elektronik kitap, 56 kitap kaseti, 64 harita ve 211 diğer materyaller olmak üzere toplam 42 bin 626 materyal için ISBN alındı.
Türkiye İstatistik Kurumu, 2012 yılına ait Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) İstatistiklerini açıkladı. Buna göre, 2012 yılında yayınlanan materyallerin sayısı 2011 yılına göre yüzde 3 arttı. En yüksek artış, yüzde 152.4 ile web tabanlı elektronik kitaplarda gerçekleşti. 2012 yılında yayıncılar tarafından; 39 bin 367 kitap, 311 elektronik kitap (DVD, VCD, CD), 2 bin 617 web tabanlı elektronik kitap, 56 kitap kaseti, 64 harita ve 211 diğer materyaller olmak üzere toplam 42 bin 626 materyal için ISBN alındı.
2012 YILINDA YAYINLARIN YÜZDE 88’İ ÖZEL SEKTÖR TARAFINDAN YAYINLANDI
2012 yılında özel sektör tarafından yayınlanan materyaller 2011 yılına göre yüzde 5 arttı. 2012 yılında yayınlanan materyallerin yüzde 88’i özel sektör, yüzde 8.6’sı kamu ve eğitim kurumları, yüzde 3.4’ü ise sivil toplum kuruluşları tarafından yayınlandı.
34.5’İ EDEBİYAT VE RETORİK KONUSU ÜZERİNE YAYINLANDI
2012 yılında yayınlanan materyallerin yüzde 34.5’i edebiyat ve retorik, yüzde 34.1’i sosyal bilimler, yüzde 6.7’si coğrafya ve tarih, yüzde 6.6’sı din, yüzde 4.9’u teknoloji konusu üzerine yayınlandı. Yayınlanan materyallerin yüzde 94.6’sının yayın dili Türkçe, yüzde 3.1’inin İngilizce, yüzde 2.3’ünün ise diğer diller oldu.
seyfi sen keşki önce benim ne demek istediğimi anlasaydın ve sonra o hiç yakışmayan yorumunu atsaydın. Asgari ücretle geçinen 3 çocuklu bir aile düşün bu insan evini geçindirmenin mi derdinde olacak çocuklarını az çok okutmanın mı derdinde olacak yoksa aman ben önce gidip tanesi yirmişer liradan üç beş kitap alıp kültürümü geliştireyim derdine mi düşcek kısacası kitap fiyatlarını düşürseler okuma oranını artırmaya yetebilir ayrıca duruma çok yüzeyselde bakmamak lazım....
Aslında ülkemizde kitap fiyatları çok ucuz. Sigaradan daha ucuz :) bu insanları anlamak mümkün değil. Okumuyorum demiyorda kitaplar pahalı diyorlar. Tamam kitap pahalıysa kütüphaneler var :)
Ülkemizde okuma oranı gerçekten düşük. Yapılan tüm araştırmalar bunu doğruluyor. Biz neden az kitap okuyoruz?