Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Ütopya nedir?
Ütopya; Tasarlayıcısı için bir ideal ya da karşı ideali temsil eden, düşünsel ve tutarlı bir toplum tasarısı anlamına gelmektedir.
Distopya nedir?
Olumsuz ütopyalara distopya denilmektedir.
Eutopya nedir?
Olumlu ütopyalara eutopya denilmektedir.
Bilinen ilk ütopya örneği
Bilinen ilk ütopya örneği, Platon’un devleti ve yasalarıdır. Bu eserde Platon filozoflar, sofistler ve tüccarlardan oluşan üç grubu bir masaya oturtmuş ve onların tartışmalarıyla, birbirini ikna etme, doğruya ulaşma çabalarıyla bir ideal şekillendirmiştir.
Platon'un öğrencisi Aristo, bir başka ütopya eseri yazmıştır: Politika. Daha sonraları birçok filozof ütopya eserleri vermiştir. Ütopya, edebiyatın bir türü haline gelmiştir.
En çok bilinene distopya eserleri hangileridir?
Suzanne Collins'ın "Açlık Oyunları", Aldous Huxley'on "Cesur Yeni Dünya", "Ada" eserleri, George Orwell'ın "1984", "Hayvan Çiftliği" eserleri çok bilinen distopya eserleridir.
Sözlükte ütopya ne anlama gelmektedir?
1- Gerçekleştirilmesi imkansız tasarı veya düşünce.
2- XVI. yüzyıl ingiliz yazarı thomas more'un, ideal toplumun temellerini anlattığı romanın adından gerçekleştirilmesi olanaksız tasarı ya da düşünce, hayal. bilimsel olmayan.
Ütopya ne demek? (Ticari terimler kategorisi)
(Utopia) İdeal, gerçekleşme olanağı bulunmayan anlamına ge’ir. XVI. asır başlarında ünlü düşünür Thomas Moore, eserinin ismini "ütopya" koymuştu. Moore bu eserinde dinsel hoşgörüye dayanan, yöneticilerin halk tarafından seçildiği, yoksulluğun bulunmadığı hayal ürünü bir toplumu tanıtır.
Marks’ tan önceki birçok Sosyalist yazar da ütopik görüşlere yer vermiştir. Ütopik düşünceler gerçeklerle ilişkisi bulunmayan görüşlerdir. Bununla birlikte, ütopik görüşlerin, insan düşüncesine yeni ufuklar açtığı, fikir alanında gelişmeleri hızlandırdığına da kuşku yoktur.
Alıntılarla Distopyalar
"Bilinçleninceye dek başkaldıramayacaklar, başkaldırmazlarsa da hiçbir zaman bilinçlenemeyecekler." (1984)
“Herkes, herkes içindir.” (CYD)
"Mutlu olmanın en garantili yolu bir başkasını mutlu etmektir." (CYD)
"Birey hissederse, topluluk sendeler." (CYD)
“Geçmişi denetleyen geleceği, şimdiyi kontrol eden geçmişi kontrol eder.” (1984)
Teşekkürler güzel bir konu başlığı olmuş.Listelerde de distopik kitaplar için link vardır.Meraklılarına duyrulur.
Tam da Cesur Yeni Dünya okurken!
Çok güzel geldi bu yazı.
http://www.vikitap.com/liste-goster/En-Iyi-Distopik-Kitaplar-83