Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Albert Camus tarafından yazılmış olan Yabancı kitabı ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Zeki Demirkubuz tarafından kitaptan uyarlanıp çekilen Yazgı diye bir film var. Oradaki karakterin adı da Musa. Gerçi sonları aynı değil ama yinede izelenebilecek değişik bir film.
Mersault acaba herşeyin farkında olduğu için mi bu kadar kayıtsız, yoksa hiç bir şeyin farkında olmadığı için mi? Bazen onu kendime çok yakın buluyor ve bundan ürküyorum.
Okuduğum ilk Camus 'Yabancı' oldu. Bu kitap da 'Kırmızı Pazartesi' gibi bir kitap. Bu kitabı da öykü gibi dersem yanlış olmaz sanırım. Camus; kitabın ilk sayfalarında farklı bir karakter oluşturduğunun ipuçlarını veriyor bize. Bu yaratmış olduğu karakter; içinde bulunduğumuz dünyada hepimizin ortak tepki verdiğimiz psikolojiye 'Yabancı' bir karakter. Hayatı önemsememiş olması, anı yaşaması, isteksizlik, duygu durumu daha sonra işleyeceği eylemde karşısına kanıt olarak çıkıyor. İçinde bulunduğu toplumda bu kanıtları çok iyi kullanıyor. Hatta başkası tarafından yapılmış olan eylemleri bile karakterimizin üzerine yıkmaya çalışıyorlar.
Camus'un insan psikolojisi üzerine yazmış olduğu çarpıcı bir eser. Kendisi Varoluşçuluk felsefesinin öncülerindendir.
Yabancı olmak iyi değil, ben çok sevmedim 'Yabancı' yı.