Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

Yassıada ve Menderes

Tartışma Cevapları
« geri ileri »

1 ile 8 arası cevap gösteriliyor, toplam 8 cevap.
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Arkadaşlar, bana Yassıada- Adnan Menderes dönemiyle ilgili kitap önerirmisiniz ?

10 yıl     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Darağacında bir başbakan Menderes Menderes..olmasi lazimdi kitabin adi.

10 yıl     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

şevket süreyya aydemir menderesin dramı

10 yıl     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Yassıada`da Yaptırılmayan Savunmalar
Hulûsi Turgut
Konuyla ilgili bildiğim ve okuduğum tek kitap bu. Ayrıntılı bir anlatıma sahip. Davayla ilgili de fotoğraflar var içinde. İncelemek istersen sitede de mevcut :)

10 yıl     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

teşekkür ederim.:)

10 yıl     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Rica ederim (:

10 yıl     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Paylaştığınız için teşekkür ederim.:)

10 yıl     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Menderes ve Yassıada dönemlerine ilgili biriyim. Bu konular hakkında da pek çok kitap okudum. Önemli olan hangi tarz okumak istediğiniz. Dönem çok uzak bir dönem değil. O yüzden çokça hatıratta mevcut. Benim Kütüphanemde 30'u aşkın bu konu ile ilgili kitap var. bu dönem kitaplarını ben üçe ayırıyorum.

1)Hatıratlar: Tevfik İleri, Mükerrem Sarol, Samet Ağaoğlu hem bu dönemde yaşamış hem Yassıada'da tutuklanmış hem de Menderes kabinelerinde görev almış kişilerdi. Bunların hatıratları o döneme ve Yassıada'ya ışık tutuyor. Eğer Mithat Perin'in hatıratlarını okursanız Yassıada'daki vahşeti görürsünüz ya da Nusret Kirişçioğlu. Ama Tarık Güryay'ın (Ada komutanı) ya da Nejat Gülen (Yassıada Bilirkişisi) hatıratını okursanız okuduklarınız sadece bir propaganda parçası olur.

2) Araştırmalar: Bunlar tüm belge ve hatıratlar süzgeçten geçirilerek okuyucuya sunulur. Bunlar arasında Erdal Şen'in "Bir Yiğit Vardı" kitabını tavsiye ederim. Hem yalındır hemde neredeyse tüm kitapların özetidir. Mehmet Arif Demirer'in kitaplarınıda tavsiye edebilirim. Daha çok ortaya atılan tezleri çürütmeyi seven Mehmet Hoca Fatin Rüştü Zorlu'yu oldukça detaylı anlatılır; Fatin Rüştü Zorlu Gerçeği kitabında.. Şerif Demir'in Düellosu ise oldukça güzel derlenmiş İnönü-Menderes kapışmasını anlatır. Döneme ışık tutan kitaplardan biridir kesinlikle. Necip Fazıl'ın Başveklim Menderes kitabı ise hem araştırma hem hatırat olarak ele alacağım bir kitaptır. O da edebi yönü çok güçlü ve çok keyifli bir kitaptır.

3) Sipariş usulü yazılan kitaplar. Tarık Güryay'ın Bir İktidar Yargılanıyor kitabı bu sınıfa giriyor. O döenmde en ufak Yassıada resmi bile açık arttırmayla satılırken Tarık Güray ada komutanı olarak o dönemde iyi para kazandığını düşünüyorum. Zaten kitabını bir yazara yazdırdığı dedikodusu da ayyuka çıkmıştır. O dönem içinde kitabı sahip olduğu sıfat neticesinde oldukça iyi sattığı söylenir. Mesela yukarıda Şevket Süreyya ismini gördüm. Bu kitapta Menderes'i arkadan bıçaklayan Ethem Menderes'in verdiği bilgiler çerçevesinde yazılan bir kitap olduğu bilinmektedir. Buna Ethem Menderes de itiraz etmemiştir.


Biraz uzun oldu ama aklıma ilk gelen kitapları kendi çapımda derledim. Umarım yardımcı olmuştur :)

10 yıl     
« geri ileri »
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar