Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Yaşamın iç yüzünü, gerçekleri çarpıcı bir biçimde anlattığı için okunmalı, arkadaşıma katılıyorum, okunmaması için bir sebep yok bence de.
Dövüş Kulübünden,Yolda ya kadar birçok baş yapıt bu türe giriyor. Peki neden böyle bir tür okunmalı?
Neden okunmasin ki farklı hikayeler benim her zaman hoşuma gitmiştir, yer altı edebiyatı olarakta hakan gundayi okumayı seviyorum.
Yeraltı edebiyatı, dili zincirlerinden kurtarmak için 19. yüzyılın ortaları ile 20. yüzyılın başlarında oluşmaya başlayan ben özgürüm diye bağıran edebiyat.
Sert, aykırı, eleştirel, çoğunlukla gerçekle hayalin ince çizgisinde varolmaya çalışan yeraltı edebiyatı;
alkolizmin, cinselliğin, sıradışılığın, küfrün dışa vurumudur.
Korkuya dayalı bu tür eserlerin de hitap ettiği bir kısım okurlar, muhakkak olacaktır.
Eğer kişinin zevkini hitap ediyorsa önerilmeli, okutulmalı bence. Chuck Palahniuk'tan aldığım zevki bi çok yazardan alamadım. Yer altı edebiyatı demek sadece oo seks uyuşturucu küfür demek değil. Bizden biri halktan biri arka sokaklarımız isyanlarımız sıradan (kimse sıradan değildir) ve tozpembe olmayan yaşamlarımızın yansıtılmış hali.
Ekstra evet gerçekte insanlar sıçıyor, küfür ediyor, sevişiyor , sarhoş olup kusuyor , fantezileri olabiliyor. Bunları bi Dan Brown'dan Kafka'dan Sabahattin Ali'den duyamayız. Yapamadıklarından değil de onların tarzı farklı olduğu için belki de. Hepsinin yeri ayrı. Kimi romantik, kimi realist kimisi de isyankar.. Hepsinin tadı ayrı. At gözlüğümüzü çıkarmak, biraz içimizdeki isyanın başkalarında da olduğunu bilmenin rahatlığını yaşamak ve farklı bi bakış açısı kazanmak için..
Bunların hepsi için evet okunmalıdır.
Tabii tercih meselesi denilebilir ama benim için edebiyatın en önemli damarlarindan biridir. Gerçektir çünkü