Edebiyatta güncel haberleri burada sizlerle paylaşmaya çalışacağım arkadaşlar.Haberler hakkında yorum yapıp fikir alışverişinde bulunalım istedim.
Performans sanatçısı Bobby Baker, 11 yıl boyunca akıl hastalığı ile savaşırken çizdiği resimlerden oluşan günlüğü ile Yılın Akıl Kitabı (Mind Book of the Year) ödülünü kazandı.
Penguin yayınevi kurucusu Allen Lane'i anmak için ilk kez 1981 yılında düzenlenen Mind Ödülleri hem medya hem edebiyat alanında ödüller veriyor. Mind organizasyonunun amacı akıl hastalıkları konusunda duyarlılığı arttırıp dikkat çekmek. Bu sene 30. yılını kutlayan ödülün jurisini oluşturan yazarlar Fay Weldon, Blake Morrison ve Michele Roberts, Baker'ın Diary Drawings: Mental Illness and Me (Günlük Çizimleri: Akıl Hastalığı ve Ben) adlı kitabının akıl hastalıklarına karşı duyarlılık kazandırmak da büyük edebi katkılar sağladığını düşünüyorlar.
Bobby Baker'a 1996 yılında borderline kişilik bozukluğu tanısı konmuş. Kitap ise sanatçının 1997 ve 2008 yılları arasında iyileşme sürecinde çizdiği yüzlerce çizim ve sulu boya arasından seçilen 158 eserinden oluşuyor. Jüri üyeleri kitabın sanatçının iyileşme serüveninine “şaşırtıcı bir içgörü” sağladığını belirti: “büyük gelgitlerle mücadele etmeye çalışan bir sanatçının hayatını karanlık bir mizahla aydınlatan bir eser.”
Orange Ödülüne de aday gösterilen ilk romanı Grace Williams Says It Loud (Grace Williams Yüksek Sesle Söylüyor) ile ikinci olan yazar Emma Henderson ise akıl hastanesinde yaşayan 11 yaşındaki Grace'in “tutkulu ve gerçek hikayesini” anlatıyor.
Hatırattan kurgu dalında ödül için yarışan diğer adaylar:
Joanne (Limburg The Woman Who Thought Too Much), John Marzillier (The Gossamer Thread), Candia McWilliam (What to Look for in Winter), Tim Parks (Teach Us to Sit Still), Wendy Perriam (Broken Places) ve Rupert Thomson (The Party's Got to Stop).
Kaynak: Sabit Fikir