Tarih okumayı ve konuşmayı sevdiğim için bu grubu açıyorum. Yalnız tartışmalar bilimsel verilere dayanarak olursa sevinirim. Bir konuyu savunuyorsanız kaynak göstermek zorunda değilsiniz fakat gösterebilecek durumda olun. Boş bir kahve muhabbeti için değil bir birimizi geliştireceğimiz bir ortam olsun istiyorum.
Buyrun tozlu raflara
-Yunanlıların sürekli her yazılı metinlerinde, onları anlatan görsel yayınlarda iki adet müzik aleti vardı. Arp ve lir ; bu müzik aletlerinin kendileri bulduklarını iddia ederler. Aynı bizim tulum, zurna gibi. Bu müzik aletlerinin kaynağı da Hitilerdir. Kendi dönemlerinde gösterdikleri eğlence betimleyen taşlara kazınmış kabartmalarda bu açık bir şekilde gözükmektedir. Hatta Hitit kabartmalarında saza çok benzeyen bir çalgı aleti de bulunmaktadır.
-Yunanistan'ın hep iddia ettiği bir olgu vardır. "Biz Türklerden önce Anadolu da bulunduk. Bunun kanıtı da yer isimleridir" diye. Anadoluda yaşamış kavimlerin dillerinin çözülmesiyle bu tezde çürütülmüştür. Luvi dilinin çözülmesiyle Ege'nin her iki yakasında da rastlanan -anthos, -assos ve benzeri sonekler Luvice olduğu ortaya çıkmıştır. Buda kültürün Yunanistandan Yunanlılar vasıtası ile Anadoluya değil tersine Anadoludan Yunanistan topraklarına gittiğini göstermektedir.
- Başka bir iddia ise Troya kent devletinin sakinlerinin ve kültürlerinin Yunan kültürü olması tezidir. Artık buda giderek çökmetedir. Kazılarda çıkan buluntular ve o tarihte yunan kültürünün Anadolu topraklarında bulunmaması ve birçok sebeple birlikte bilim adamları Troya kültürünün Yunanistan geldiğini değil Yunan topraklarına kültür götürdüğünü söylemeye başlamıştır. Troya savaşını anlatan Heredot'un dahi bu savaşı görmeyip sonradan derleme ve alıntı hikayelerle dolu kitabını yazdığı söylenmektedir. Hektor'un ölüm törenindeki adetler ve yakma töreni, o tarihlerde hiçbir Hint-Avrupa kavminde bulunmamaktadır. Avrupalalılar ölü yakma adetine 13.yyda geçmiştir. Bunun yanında yunanlıların kendi dönemlerinde Hitiler ve diğer Anadolu uygarlıkları ile alakalı hiçbir bilgiye sahip değildir ve kayıtlarında bunlardan bahsetmemektedir.
-İlk Tarihçi Herodot yalanı!!
O kadar çok şey var ki bir millet bu kadar çalabilir mi diyorsunuz. Üstüne bilimin üstün olduğunu savunan Avrupa da bu yalanı bilimi çarpıtarak desteklemesi buradaki zihniyetin nasıl olduğunu göstermektedir. Bırakın zaten Heredot gerçek bile yazsaydı, Çinliler, Sümerliler, Mısırlılar, Hititler gibi Yunanlılardan önce kendi tarihlerini tutmuş ve yazmış milletler vardır. Bu tür bir ünvan ile diğer milletlerin yazdığı tüm yazılı kaynakları görmezden gelinmektedir.
Heredot'un yazdığı kitaptaki hikayelerin çoğunun başka yerlerden aldığını artık günümüzde ortaya çıkmaktadır. Anadoluki Hititlerin taşlar üzerine kabartmalarını dahi Mısırlılara atfetmiştir. Ünlü Troya savaşında Hititlerden hiç bahsetmemektedir ki Troya ile Hititler aynı dönemde var olmuşlardır.
Bu konuyu açmamda ki maksat yıllarca hem Yunan devleti hemde Avrupa devletleri tarafından medeniyetin ve bilimin ilk Yunanlılar tarafından bulunup diğer milletlere geçtiği tezinin doğru olmadığını vurgulamak içindir.
Hala günümüzde filimler,diziler,romanlar hatta düzmece bilimsel veriler üreterek bunun doğru olduğu savunulmaktadır.
18.yy'ın sonlarında Sümer tabletlerinin bulunması, 19.yy da Sümer yazısı olan çivi yazısının çözülmesiyle insanlık tarihinin aslında Yunanistandan değil Sümerlilerden başladığı ortaya çıkmış. Daha sonra Anadolu da bulunan Hititler,Luviler Troyalılar yazıları da çözülünce bu tarihlerde ortada bir yunan dili veya kültürünün varlığı gözlenmiyordu. Hatta Yunanistan diye adlandırdığımız şuan ki topraklarda bile şimdiki yunan dili ve kültürü yoktu.
Gelelim Yunan kültürü nerelerden etkilenmiş.
- Yunan panteonundaki tanrıların çoğu Anadolu ve Mezopotamyadaki medeniyetlerden alınmıştır. Bunlara birkaç örnek Yunan aşk ve savaş tanrısı Afrodit Sümerlilerde İnanadır. Yunan yıldırım tanrısı ve aynı zamanda baş tanrısı Zeus Hitit yıldırım ve baş tanrısı Teşup'tur. Hatta Hititler bile bu tanrıyı Anadolu da hitilerden önce var olan Hurrilerden almışlardır. Diğer yunan tanrılarını karşılaştırmalı olarak incelerseniz diğerlerinin de alıntı olduğunu göreceksiniz.
- Yunan mitolojisi de tanrıları gibi aynıdır. Şuan dünyada en çok okutulan mitoloji yunan mitolojisi olarak geçmekte ve tüm mitolojilerin başlangıcı olarak lanse edilmekte. Fakat gerçek tam tersidir. Yunan mitolojisi de daha önce yazdığımız kültürlerden ve diğer doğu kültürlerinde bulunan mitolojilerden alınarak kendilerine göre değiştirilmiştir. Artık günümüzde mitolojilerin karşılaştırılmalı değerlendirmesi yapılabilmektedir. Bunlara bakıldığında Tek gözlü dev, Zeus'un yılan ile savaşı gibi çok bilindik efsaneleri Hitilerden ve doğu kültüründen alınmıştır.
- Yunan mitolojik canlıları; Hani yıllarca bize sunulan mitolojik yaratıklar var aslan vücutlu kartal başlı kanatlı griffin, Kanatlı at pegasus, minator gibi efsanevi canlılar yunanlılara Hititlerden geçmiştir. Hitit tören sunu kaplarında bile bu canlıların şekilleri bulunmaktadır.
Dil,edebiyat,yerleşim yerlerini sonraki başlıkta anlatmaya çalışacağım.