Vikitap'a üye blogger'ların (blogger, blogcu, wordpress, tumblr vd. gibi blog yazarlarının) bir araya gelip birbirlerine destek olmalarını ve tüm bloggerların kendi bloglarını tanıtmasını sağlamayı amaçlamaktadır grup. Benim desteğe ihtiyacım yok, kendi ayaklarım üzerinde de dururum diyorsanız eğer; en azından diğerlerinin sizi tanıması için bir fırsat verin.
Böyle bir konuyu buraya açmak doğru mu bilmiyorum ama...
Bilgiyi paylaşmak güzeldir diye düşünerekten madem böyle bir grubumuz var hepimiz kendi alanımız ya da ne bileyim ilgi alanımız ile ilgili birer cümle bile olabilir farklı birşeyler paylaşsak, ve farklı bilgiler edinmiş olsak güzel olur sanki...
???
herşey olabilir
bilginin sonu yoktur...
senin alanın ya da ilgi alanınla ilgili herhangi birşey yazabilirsin, belki de ben bilmiyorumdur...
sayende öğrenmiş olurum
burdan güzel paylaşımlar çıkabilir diye düşündüm ama...
çok geniş kapsamlı bir konu aslında. ama haklısın, bilginin sonu yoktur.
ama ben de bir çok alanla ilgilenirim. farklı konularda araştırma yapmayı severim.
yine de en çok edebiyat alanını severim. örneğin intihar eden yazarlar ve şairler konusunu araştırıyorum. ve bu konu çok ilgimi çekiyor...
mesela o araştırmalarınla ilgili küçük bir anektod paylaşabilirsin, böylece gruptaki arkadaşlarında ilgisini çekebilir, ya da ne bileyim genel kültür böyle bir bilgiye onlar da sahip olmuş olabilir gibi...
ya da herkesin alanı farklıdır, alanına özgü bir bilgi paylaşırsın ve eminim birçok insan onun için belki de önemsiz olan bu bilgiyi bilmiyordur
Bunun için inploid.com diye bir site var, orayı da kullanabilirsiniz. Orada bir soru soruyorsunuz ve altına cevaplar yazılıyor üyeler tarafından. Ama tabii üye olmak gerekiyor. Bir site olduğu için daha geniş kitleye ulaşabiliyorsunuz. Üstelik siteyi kuranlar da Türkler.
bahsettiğim konu çok önceden Elif Şafak'ın bir köşe yazısıyla dikkatimi çekti. Yazar bu konudan bahsediyordu ve benim de ilgimi çekmişti ve böylece vakit buldukça intihar eden şair-yazarları ve onların hayatlarını araştırmaya başlamıştım. bakınca dar kapsamlı bir konu gibi görünse de değişik nedenlerle intihar eden bir çok yazar ve şair var. Bütün isimler aklıma gelmese de benim özellikle araştırdığım iki yazar var. Sylvia Plath ve Nilgün Marmara. Sylvia oldukça genç yaşta intihar eden bir yazar. Fakat bu onun ilk ve son intiharı değil. Manik depresif bozukluğu var. Bundan dolayı intihar ediyor ve daha sonra akıl hastanesine kapatılıyor. Tedavisini tamamlayıp çıktıktan sonra ise okuldan da tanıdığı Ted Hughes ile evleniyor. Sorunları evliliğinden sonra da devam ediyor. Bir süre sonra kocasından ayrılıp iki çocuğu ile başka bir eve taşınıyor. Bir akşam çocukları uyurken onların odasına süt ve kurabiye bıraktıktan sonra kapıyı onların üzerine kapatıp kapının kenarlarını bantlıyor ve kafasını fırına sokmak suretiyle intihar ediyor.
Nilgün Marmara ise üniversite tezi olarak Sylvia Plath'ın şiirleri ve intiharı konusunu ele alıyor. Tezini tamamladıktan sonra o da 29 yaşında pencereden atlayarak intihar ediyor. İntiharından sonra bulunan defterinde 'Hayatın neresinden dönülse kardır' notu yer alıyor.
Faydalı bir bilgi değil ama ilginizi çeker belki...
ben de daha yeni okudum sylvia plath'in kitabını ve hayat hikayesini. Azıcık depresyona girmedim de değil. Insan cidden o ruh haline bürünüyor.
ben ne yazık ki bulamadım kitabını. o yüzden henüz okuyamadım. ama Nilgün Marmara'nın tezinin basıldığı kitabı buldum ve aldım. sindirerek okumaya çalışıyorum.
kortizolün mineralokortikoid ve antienflamatuar etkisi varmış. Adrenal korteks'in zona glomeruloza'sından sentezleniyormuş. Bir de sentetik olanına kortizon deniyormuş. Hep merak etmiştim bu tek harf farkının nereden geldiğini.