Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Eskiden kesintisiz bir konsantrasyona sahiptim ve bir kitapta beğendiğim bir bölümü yeri geldiğinde hatırlayabiliyordum.Bence böyle bir problem kesinlikle konsantrasyon eksikliğinden kaynaklanıyor.Beynini biraz rahat bırakmalısın ki okuduğun yer edinebilsin.Benim gibi takıntılıysan,çok düşünüyorsan bilgiler geçecek yer bulamıyorlardır :) Tabi yazmak da büyük ölçüde yardımcı oluyor ama kalıcı bir hatırlama için o an yaptığın işe tek bir işe odaklanmalısın zamanla gelişecektir hem bu bir kaç işi dahi aynı konsantrasyonla yapabilr hale gelirsin.
Bence bunun nedeni teknoloji. Her şeye çok çabuk ulaşıyoruz. Uğraşmadan yaptığımız için bu bilgileri çok çabuk unutuyoruz. Bu devamlı olunca beyinde bu şekilde devam ediyor. Nacizane bunu düşünüyorum.Konsantrayon da önemli tabii bir de okuduğun yerde önemli.Kitap okurken kesinlikle yanında kalem, kağıt, yapışkanlı kağıt kesinlikle bulunması lazım. Çünkü ne zaman ne olacağı belli olmaz. Bazen yanımda olmadığında bu gereçler telefona yazıyorum sonra yanlışlıkla bu neydi acaba diye bakıyorum adını da yazmamışım kitabın. Tek kitap okuyan birisi de değilim. 3 - 4 kitabı bir arada okuduğumdan bunlar geliyor başıma.
ben kitap okurken sanki farklı bir dünyada yaşıyormuş gibi hissederim tamamiyle o kitabın içine girerim ama bazı zamanlar oluyor ki okuduğum sayfaları hiç anlamıyorum kitabın katmanlarında gezinmiyorum sanırım bu zihnimle ilgili kafamı meşgul eden başka başka şeyler var ben farkında olmasam bile çok fazla şey düşünüyorum eh böyle oluncada beynimi fazladan birşeyler girmiyor bence kendinizi zorlamayın kitap sizi çağırdığında gidin yoksa okumaktan sıkılırsın zaten yavaş yavaş sever ve daha fazlasını istersiniz ve bir bakmışsınız kitapla ilgili hiçbirşeyi unutmuyorsunuz üzerinizde baskı hissetmeyin okuyamıyorum aklımda kalmıyor diye, hoşlanacağınızı düşündüğünüz türlerde okuyun arkası çorap söküğü gibi gelir :)
Bencede kesinlikle sessiz bir yerde okumalisin kafan sakin olmali o zaman karakterler senin yaninda gibi :)
kitabı okurken yanınızda bir kalem bulundurun size önemli gelen kısımların altını çizin..kitabı okuduğunuz yerde önemli konsantrenizi tam sağlayabileceğiniz bireyde olmalısınız..
müzik dinleyerek okuyabilirsin herkeste değil ama bende bayağı etkili oluyor
Bilim kitapları pek fazla ilgi alanım değil onun için her hangi bir fikrim yok, okuduklarımın çoğunuda genel konu akışı ve nelerden bahsediyor hususunun dışında kalan detaylarıda unutmuşumdur fakar şiir yada detaylı öğrenim üzerine ama özelliklede şiir okurken elimde kalem ilk önce beğendiğim şiirleri işaretlerim dizelerin altlarını çizerim post-it lere yazar sürekli göz önünde olabilecek yerlere asarım telefon ve bilgisayara ekran koruyucu yapar sürekli görebilip aklımdan çıkarmamam için uğraşırım. Şimdiye kadar oldukça faydalı olmuştur bu yöntemler.
aklımı kurcalayan bi konu vardı ve gruplar arasında sorabileceğim en uygun grup bu grup gibi geldi.
ilk olarak aktif bi okucu olmasamda okuduğumu düşünüyorum, sorunum kitap okurken okuduklarımın aklımda kalmaması, unutmam.
yani asıl sorum bi kitap nasıl okunur?
örneğin bi şiir kitabı veya popüler bilim kitapları nasıl okunmalı?
Bilimkurgu,gerilim, aşk türü ne olursa olsun kitabı okurken dizelerin içine girmelisiniz .. sizi etkileyen kısımların üzerinde durup yazarla hatta kitaptaki karakterle bağ kurmalısınız. ve bana kalırsa iyi bir okur olmak ve okuduklarınızı unutmamak için günlük hayatınızda okuduğunuz kitaplardaki karakterlerin tecrübelerinden öğrendiklerinizi uygulamak için mutlaka size özel bi defter tutmalısınız. bu deftere etkilendiğiniz kısımları, düşüncelerinizi kendi söyleyiş tarzınızla yazmalısınız. emin olun bu sizi bi kaç adım önde yürümenize ve hatta yazınızı geliştirmeye dahi yardımcı olur.