Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
müzik dinleyerek okuyabilirsin herkeste değil ama bende bayağı etkili oluyor
Bilim kitapları pek fazla ilgi alanım değil onun için her hangi bir fikrim yok, okuduklarımın çoğunuda genel konu akışı ve nelerden bahsediyor hususunun dışında kalan detaylarıda unutmuşumdur fakar şiir yada detaylı öğrenim üzerine ama özelliklede şiir okurken elimde kalem ilk önce beğendiğim şiirleri işaretlerim dizelerin altlarını çizerim post-it lere yazar sürekli göz önünde olabilecek yerlere asarım telefon ve bilgisayara ekran koruyucu yapar sürekli görebilip aklımdan çıkarmamam için uğraşırım. Şimdiye kadar oldukça faydalı olmuştur bu yöntemler.
hem dikkatli oku hem de not al. not aldığın defteri kaybetmediğin sürece problem yok
Bencede kesinlikle sessiz bir yerde okumalisin kafan sakin olmali o zaman karakterler senin yaninda gibi :)
kitabı okurken yanınızda bir kalem bulundurun size önemli gelen kısımların altını çizin..kitabı okuduğunuz yerde önemli konsantrenizi tam sağlayabileceğiniz bireyde olmalısınız..
Ben çocukluğumdan beri nefes alır gibi kitap okurum ama aklımda kalma sorununu ben de yaşıyorum, hafızam çok zayıf. Yeri gelince kitaplardan alıntı yapabilenlere çok özeniyorum valla. :D Sana tavsiyem kitap okurken tamamen okuduğun şeye odaklan, o dünyaya gir neredeyse film izliyormuş gibi sahneyi canlandır kafanda -tabi bir romansa okuduğun. Bunun dışında, kendine bir defter edin ve hoşuna giden yerleri not al, kendi yorumlarını ekle ben çok yararını görüyorum. Ve eğer öyle bir şansın varsa okuduğun kitabı ya birine anlat ya da okuyan biriyle tartış böylece kafanda daha kolay yer edecektir. :)
Bence bunun nedeni teknoloji. Her şeye çok çabuk ulaşıyoruz. Uğraşmadan yaptığımız için bu bilgileri çok çabuk unutuyoruz. Bu devamlı olunca beyinde bu şekilde devam ediyor. Nacizane bunu düşünüyorum.Konsantrayon da önemli tabii bir de okuduğun yerde önemli.Kitap okurken kesinlikle yanında kalem, kağıt, yapışkanlı kağıt kesinlikle bulunması lazım. Çünkü ne zaman ne olacağı belli olmaz. Bazen yanımda olmadığında bu gereçler telefona yazıyorum sonra yanlışlıkla bu neydi acaba diye bakıyorum adını da yazmamışım kitabın. Tek kitap okuyan birisi de değilim. 3 - 4 kitabı bir arada okuduğumdan bunlar geliyor başıma.
aklımı kurcalayan bi konu vardı ve gruplar arasında sorabileceğim en uygun grup bu grup gibi geldi.
ilk olarak aktif bi okucu olmasamda okuduğumu düşünüyorum, sorunum kitap okurken okuduklarımın aklımda kalmaması, unutmam.
yani asıl sorum bi kitap nasıl okunur?
örneğin bi şiir kitabı veya popüler bilim kitapları nasıl okunmalı?
Bilimkurgu,gerilim, aşk türü ne olursa olsun kitabı okurken dizelerin içine girmelisiniz .. sizi etkileyen kısımların üzerinde durup yazarla hatta kitaptaki karakterle bağ kurmalısınız. ve bana kalırsa iyi bir okur olmak ve okuduklarınızı unutmamak için günlük hayatınızda okuduğunuz kitaplardaki karakterlerin tecrübelerinden öğrendiklerinizi uygulamak için mutlaka size özel bi defter tutmalısınız. bu deftere etkilendiğiniz kısımları, düşüncelerinizi kendi söyleyiş tarzınızla yazmalısınız. emin olun bu sizi bi kaç adım önde yürümenize ve hatta yazınızı geliştirmeye dahi yardımcı olur.