Filmi Çekilen Kitaplar

Şu kitapta beyaz perdeye aktarılsa ne güzel olurdu, aktarmışlar ama hiç beğenmedim, kitabı okuduktan sonra film tam bir hayal kırıklığı oluyor..


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

mini dizi

Tartışma Cevapları
« geri 1 2

1 ile 10 arası cevap gösteriliyor, toplam 11 cevap.
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

ben günümüze uyarlamalarını beğenmiyorum, konunun işleyişini bile bozabiliyorlar. kesinlikle kitabın tadını vermiyor hiçbiri.

11 yıl, 5 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

kitabın tadını vermesi imkansız zaten. dizi olarak güzel oluyor o başka, bakınız bbc yapımı sherlock, ancak günümüze uyarladıklarından kitapla alakası kalmıyor, olayı çözüm yolu değişiyor bir kere. adam akıllı telefon kullanarak olayı çözüyorsa ona artık doyle'un sherlocku diyemeyiz :)

11 yıl, 5 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

kesinlikle :) örneğin emma dizisi yada aşk ve gururun filmi gayet güzeldi bence.
ama büyük umutların ne dizisini ne de günümüze uyarlanmış olan filmini beğendim, bir türlü beceremediler :))

11 yıl, 5 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

aşk ve gururun filmini hiç beğenmedim ben çok değiştirmişler baya da bi eksik vardı.

emmayı daha okumadım, afişine bile bakmaktan kaçınıyorum o yüzden :)

büyük umutlar uyarlamalarını izlemedim hiç, cesaret edemiyorum :D pek çok kitabı mahvettiler şu ana kadar, büyük umutlar sevdiğim kitaplardan mahvedilmesine dayanamam :)

11 yıl, 5 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Bir çok insan romandan yola çıkılmış filmleri pek sevmez(çünkü romanı okumuş ve kendi zihninde kurgulamıştır), seven kesimse genelde romanı okumamışlar arasından çıkar.Ama uyarlamarı kitaplardan farklı görmek lazım çünkü; uyarlama,bir eserin -biçim ve zaman zaman da içerik açısından- başka bir esere dönüşümü demektir.

Burada akla gelen soru kitaba sadık kalınması mı yoksa senarist(veya yönetmen) tarafından kitabın dönüşüme ugraması mıdır ?

Ben serbest uyarlama taraftarı birisiyim. Kitap, oyun, dizi vs. bunların hepsinin sinemadan farklı dinamiği olan medium'lar olduğunu düşünürsek bu işin de mümkün olduğunca fazla değişiklik içermesi beni hiçbir zaman rahatsız etmemez.

Sinema tarihine bakarsak genelde uyarlamaların çoğu fiyaskoyla sona ermiştir.Ama iyi olanları saymak gereklidir;Hitchcock'un B türü kitapları alıp birer başyapıta çevirdiğini,Kubrick'in uyarlamalarını, fransız yeni dalgasının özellikle Truffaut, Godard, Claude Chabrol hatta Eric Rohmer (bu listeye eklemeden geçemeyeceğim) uyarlamaları gözden kaçmamalı.


11 yıl, 5 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

yapılan mini dizileri beğeniyor musunuz?
örneğin great expectations benim beklentilerimi karşılamadı. filmlerde bazı karakterlerin çıkarılması, kitabın kısaltılması normal olabilir fakat dizi için çok da gerekli olmadığını düşünüyorum. bir kaç bölüm daha eklenerek kitaba daha yakın bir dizi çekilebilirdi.

11 yıl, 8 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

weasleyhead_ ben aşk ve gurur hastası olduğum için filmi de beğendim, evet eksikti ama duyguyu verdi bana :D o zaman büyük umutları izleme derim birşey kaybetmezsin ;)

arden_ beğendiğim çoğu filmin uyarlama olduğunu öğrenip kitaplarını okuyorum ve filmi beğenmekten vazgeçiveriyorum. ben kitaba sadık kalınmasını tercih ederim, çünkü güzel bir kurguyu değiştirmeye gerek görmüyorum açıkçası. kafamda canlandırdığım şeylerin ekrana nasıl yansıyacağını merak ederim. ama kitabın gidişatını, geçtiği zamanı değiştirdikleri yada önemli görmedikleri karakterleri çıkardıkları zaman beklentimi karşılamıyor o film. yeni bir eser yaratmak kısmına gelince bence çok haklısın, kitabı bambaşka bir boyuta taşımış oluyorsun. duyguyu verme şeklin değişiyor ama çoğu uyarlama o duyguyu kaybediyor. kitabını geçenler yok mu söylediğin gibi tabi ki var, maalesef bu her kitap ve her film için geçerli değil.

11 yıl, 5 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Sinemayla biraz haşır neşir oldugum için bu özerkligi veriyorum kendi içimde sanırım,kitap görsel ve senaryo matematigine uymadıgında kırpmalara(biraz sert ve çirkin bir kelime farkındayım) tolerans gösterebilirim..Yakın dönemde iki filmden örnek vermek gerekirse "No Country For Old Men" tamamen romana sadık kalınmış ve başarısınıda buradan alıyor bana göre, tam aksi bir örnekte 00'li yılalrın en iyi filmlerinden birisidir gözümde "There Will Be Blood" romanın dışına çıkarak özgürce beyazperdeye taşınmıştır.

11 yıl, 5 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

aslında ikisi de birbirinden farklı düşünülmeli adı üstüne uyarlama ama özellikle de beğendiğim hikayelerin aynı isimle farklı bir eser olarak ortay konulmasından hoşlanamıyorum. Ben de kitaba sadık kalınmasını tercih ederim bu yüzden.
Yeniden yazılarak filmi çekilen ve daha güzel olan kitaplar da var elbet mesela forrest gump onlardan biriydi adeta yeniden yazılmış ve sonunun kitapla bir bağı yoktu. Ama ona yine de forrest gump denmesi beni rahatsız eden. Uyarlama yapıldığında maddiyat da işin içine çok fazla giriyor, imkanlar, seyircinin beklentisini karşılama derken asıl duygunun kaybolduğunu düşünüyorum.

11 yıl, 5 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

film izlemeyi de kitap okumak kadar seviyorum, ama uyarlama eserleri bağımsız düşünemiyorum ben. kitabı okurken hissettiklerimi yaşatabilmeli film bana. zaten kitabını geçen filmlerin başarısı da buradan gelmiyor mu kitaptan alamadıklarını filmde buluyorsunuz :)
mesela dövüş kulübü hakkında ne düşünüyorsunuz? ben kitabını okumadım, filmi çok beğendiğim için kitabı okumaya çekiniyorum.

11 yıl, 5 ay     
« geri 1 2
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar