Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
ben de ne bulursam okurum ve hiç sıkılmadan okurum :)
peki agatha christie ne dersin :) güzel kitapları var istersen deneyebilirsin :)
@AnaLucia bende gençken kitapsız kalınca ansiklopedi okurdum. Ama belirli konularda olurdu okumam. Örnek: Roma Mitolojisi, İngiliz Tarihi, Antik Mısır, Roma İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu, Fransız Tarihi, Antik Yunan v.b.
@gulktent4096 bazı kitapları başka yazarlarını kitaplarından buldum. Agatha Christe romanında Rudyard Kipling'i gördüm. Bir başka romanda Michel de Montaigne'in denemelerin gördüm, ansiklopedi de Alexandre Dumas'nın hayatını okurken eserlerinin adını gördüm onları okudum sonra diğer yazarların tüm kitaplarını ansiklopedilerden öğrenip onları okumaya başladım. Anneme bana şu kitabı al demeye başladım. Ankara&nın en büyük kitapevlerinde kitap aramaya başladık. Çünkü 1970, 1980 ve 1990'lar da şimdiki gibi arama yapacağımız bir internet yoktu hem de kitaba erişim çok zordu. Her kitabın çevirisi yoktu.
En basitinden örnek göstereyim. Şarkıcı Sting 1985'de ilk solo albümünü çıkarıp ünlü olduğunda Sting'in bir sahne adı olduğunu kendisinin İngilizce öğretmeni olduğunu J. R. R. Tolkien'in yazdığı en ünlü eseri The Lord of the Rings'in baş karakteri Frado'nun kılıcının adının Sting oluduğunu bu nedenle bu ismi sahne adı olarak seçtiğini öğrenmiştim. The Lord of the Rings'i okumaya kalktığımda Türkçe çevirisinin olmadığını ve İngilizce orijinalinin çok ağır bir eser olduğunu çünkü yazarın Oxford Üniversitesinde Dil bilim Profesörü olduğunu öğrendim. 10 yıl sonra Yüzüklerin Efendisi serisi Türkiye'de 1996'da yayınladığında ancak okuyabildim. ;)
Gençken ansiklopedi bile okumuşluğum vardır okuyacak kitap bulamadığımda.
Hala deterjanların arkasını, kullanma talimatı kitapçıklarını bile okurum.
Hiçbir kitabı yarım bırakmadım beğenmesem de bitirdim.
Gençken ortaokul, lise, üniversite çağlarımda elime ne geçerse okurdum. Okumak benim için giderilemeyen bir susuzluk gibiydi. Çizgi roman, fotoroman, beyaz dizi, bilimkurgu romanları, Cinayet Romanları, Polisiye Romanlar, Casusluk Romanları, Aşk Roomanları, yazarlardan John Steinbeck, Barbara Cartland, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Somerset Maugham, Charles Dickens, Jules Verne, Arthur Hailey, Rudyard Kipling, Reşat Nuri Güntekin, Agatha Christie fark etmeden okurdum. Maxim Gorki, Nihal Atsız, Şule Yüksel Şenler'in kitaplarının hepsini aynı yaz okuduğumu hatırlıyorum. Solcu, Milliyetçi ve Dinci kesimin kitapları olmalarına rağmen. ;) Şimdi okuduklarıma bakıyorum da iyi şeyler okumuşum diyorum.
Ama artık her şeyi o kadar kolayca okuyamıyorum. Galiba yaşlanıyorum. Ya da bir arkadaşımın dediği gibi artık beyinmdeki hard disk doluyor. Onun için çok fazla bilgi almayı ret ediyor. :D
Bulup okumak nasıl oluyor, anlamadım zaten. Ne okumak istiyorsam, bilinçli olarak satın alır okurum.