Siyasetten müziğe, modadan oyuna, televizyondan spora 90lara dair eksik bir tek şey yok bu kitapta :) Durup durup "Hakkaten bu da vardı yaa" dedirtiyor ve aynı zamanda yaşanan acıları da es geçmeyip insanı hüznüyle başbaşa bırakıyor.Gözler o zamanları hatırlamanın sevinciyle de doluyor,hüznüyle de. 90'lar başkaydı diyenlerin başucu kitabı olmalı..:)
Anımsayıp gülümserken üzülebiliyorsunuz birden.. Açığa vurduğu gerçeklerle keyifli bir kitap..
Okurken hüzünle 90'ları aradı gözlerim..
O zamanları yaşayan arkadaşlarımla bolca yad ediyorum geçmiş günleri.Hatta bazen hiç tanımadığım yaşıtlarımla sadece aynı zamanı yaşamak kadar basit bir ortak yanı,saatler süren gülümsemeli sohbetlere çeviriyordu sadece "90'lar" kelimesi..
O kadar ki 90'lar hepimizin aynı şeyleri izleyip aynı şeyi konuştuğu, konuşacak yazacak çok şey olduğu bir dönemdi..Aynı şehirde olmasak da aynı şeyleri anlayabildiğimiz..
O kadar çok şey var ki, nasıl değerlendirilir bilemedim.
Biraz hüzün biraz gülümseme..
Anladım ki 90'lar sosyal bir çocuk olmanın son evresiymis..Mahallede top oynamayı bırakıp fifa oynamaya başladığımızda bitmiş sokaktaki çocukluğumuz..80'lerin sonlarında 90'ların başında çocuk olanlara hüzünlü bir selam olsun..
Donemi yasayanların okuması lazım kitaplardan biri..Çocukluğunuzu hatırlatacak detaylar...
Ama benim 90'larımdan eksikler var:))
çocukluğuma geri dönüş yapmış oldum bu kitapla beraber :) güzelbir tat bıraktı. tavsiye edilir..
Klasik bir nostalji kitabı değil bu kitap,90'lar da şu şarkı vardı,şunu yerdik tarzı bir kitap değil.Çünkü çok daha fazlası.
Yitik Ülke Yayınları etiketine sahip bu kitap,111 yazarın birleşmesi ile oluşmuş,aralarında tanıdıklarımız da var,sinema-tiyatro oyuncuları,suikaste uğramış siyasi kişilerin aile üyeleri vb.
Kitap genel hatlarıyla her bölümün 3-5 sayfa arasında farklı konularda yazılmasıyla oluşmuş.Yazarlar,90'ların kendileri ve aileleri üzerinde bıraktığı iyi-kötü etkileri anlatmışlar.Yer yer hüzünlenip,yer yer kahkahalar atmanız muhtemel.
İşte en hoşuma giden konu başlıkları:
Kocaeli Depremi(benim için çok özel,malesef)
Adam olacak çocuk(Sevgili Barış Mançomuz)
Troll bebeği,taso,tetris(hangimizin yoktu ki ?)
Uğur Mumcu suikasti,Sivas-Madımak olayları
Yonca Evcimik ve dansları(aboneyim abone dansını bilmeyen?)
Televizyon ve kot pantolonun hayatımızda yer buluşu.
Yitik Ülke çok başarılı bir işe imza atıp,bu kadar çok yazarı bünyesinde toplayıp,bizi güzel bir serüvene dahil etmiş.Teşekkürler Yitik Ülke,teşekkürler Kadir Aydemir.
Genç yazarımıza bundan sonraki yazın hayatında başarılar diler,yolunun açık olması temennilerimizi sunarız.
Nedense daha akıp gidecek bir kitap beklemiştim isminden dolayı. Aksine daha yavaş giden hatta zaman zaman duraklayan bir okuma oldu benim için. 111 kişinin oluşturduğu bir kitap olması bir yandan güzel ama bir yandan da bence bu okuma zorluğunu yaşatıyor. Yazarının yazı diline alışmanıza fırsat vermeden bir başka dile başlıyorsunuz çünkü.