Abdalın Bir Günü, geleneksel edebiyat içerikleriyle modern edebiyat biçimlerini buluşturan, çok katmanlı, deneysel bir roman. Sözlü anlatı geleneğinin modern bir ûslpla harmanlandığı, geleneksel içeriklerin modern biçimlerle yeniden üretildiği Abdalın Bir Günü'nde Uzun, ünlü dengbej, Evdalé Zeyniké'nin trajik yaşamını tek bir günde toplayarak, nesnel zamanı öznelleştirip, bir günü tüm yaşamın özeti haline getirerek, ustalıkla betimliyor
Özgün bir eser..Belli hususlar açısından ne kadar sığ da olsa dili üslubu kendini okutturuyor..
Yine son derece akici bir anlatim. Bölgeyi kültürel anlamda , coğrafi anlamda eserlerinde ele alan Uzun, bu romaninda bir dengbejin ( Evdal ) hayatini kaleme almış. (Dengbej, uzun hava söyleyen kişilere denmekte)
Romanda hayati konu edinen dengbej , yasadıgı cografyaya nam salmis, insanligiyla , sesiyle herkes tarafindan sevilen, elle tutulan bir şahsiyet..Evliliği, karisi Gule ile olan muhabbeti, cocuk sahibi olmalari, evlat edinmeleri vs vs roman guzel bir aile tablosu sunmus bize. Tabiki her guzel giden sey gibi bu da bir yerde sekteye ugruyor ve kotu bir beyin zulmune ugruyorlar. Sonrasi huzun işte.
Zaten karanliga gomulen dengbejin omru ilerleyen surecte bir kez daha karanligi goruyor ama bu kez görülen karanlık cok farklıdır.
Osmanlinin bölgeye yaptigi baski , ezidilerin uğradığı kiyim da yine romanda ele alınmış.
Okuduğum ilk romani Sen ile karsilastirinca bana daha sönük geldi. Ama Uzun'un kaleminin yetkinliginden dem vuran bolumler de fazlaydi.
Ozellikle Kurt halkinin kültürel yasami, folklorik unsurlari da yazar tarafindan okuyucuya sunulmuş.