Tarih bilgimin sorgulanması, kim bu padişah diye kendimi yememe rağmen başka bir gözle bakılan tarih dersi gibiydi.
Livaneli'nin okudugum 3. kitabiydi ve cok büyük bir hazla okudum. Hikaye'nin alegorik kahramanlari, kitabin kurgusu, dönemin edebiyati, dili ve saray cevresindeki karakterlerin psikolojik tahlilleri satir aralarindaki detaylara cok basarili bir sekilde yedirilmisti bence. Ve Livaneli okutuyor kendisini. Özellikle tarihsel romanlari cok basarili.
Kitaba dair: Ikdidar, insanlari nasil sarhos ediyor, nasil uyusturuyor ve nasil insanliktan cikartiyor, bir kez daha anladim bu kitapta. Osmanli'nin ihtisamini, kahramanliklarini anlattilar bize hep. Oysa, gercek Osmanli, kocaman bir trajedi bence.
Kitaba önyargıyla başlamıştım . Tarihi bir kitap olduğunu düşünüyordum ama konusu kurgusu çok güzeldi. Okudukça kendinizden geçiyorsunuz. Kitabın içindeki betimler o kadar hoşuma gitti ki . Bir betimleme bu kadar güzel anlatılabilirdi ..Zülfü Livaneli'nin kalemine , diline sağlık diyor ve bu kitabı okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
Detaylı Yorum İçin ;
http://hayalperestinzamanyolculugu.blogspot.com/2013/12/engeregin-gozu-yorum.html
Muazzam bir eser değildi benim için.. Hatta çoğu tarihçi için vasat bile kalır.. Ama olayı hadım edilen bir kölenin gözünden anlatması benim bile gözlerimi kamaştırdı doğrusu 😁
Tarihi roman olarak değerlendirmek ne kadar doğru bilmem ama içindeki gerçeklikler Osmanlıdan olan kesiti çok iyi yansıtmış. İlginç bilgiler edinip, karakterlerin psikolojisini anlamak istiyorsanız da harika bir kitap ve elinize aldığınız gibi bitirebilirsiniz. Oldukça akıcı. Yaşar Kemal'in "Bu roman hem karanlığın hem de aydınlığın, umudun romanıdır." sözünü sonuna dek hak etmiş, iktidar karmaşasının psikolojisini çok iyi anlatan bir kitap.