Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana (Bir Ada Hikayesi, #1 )

En Son Değerlendirmeler

6 puan

Dili ve üslubu güzel, ama tasvirler çok olmuş, tekrarlar çok fazla, konusu da çok cazip gelmedi bana,

8 puan

Uzun zaman önce okumuştum. Güzel...

8 puan

Okuldan dolayı uzun bir zamanda okudum kitabı. Ancak gerçekten 'edebi' kelimesinin anlamını bu kitapla kavramış oldum. Yaşar Kemal'in kaleminden bal damlamış... Okunası.

8 puan

Türk Rum mübadelesi sonrasinda gecmiste sikintili surecler yasamis basta askerlerin ve insanlarin bos kalan bir adaya yerlestirilmesini konu ediniyor roman. Yasar Kemal yine eserinde kullandığı dil ile kitabi elinizden dusurmemenizi , o samimiyeti doruklarinda hissetmenizi sağlıyor. Mubadele ile birlikte bozulan duzenin etkileri ,Turk Rum sosyal yasantisini , değişen cehresiyle bir ada okuyucuya resmedilmis. Kisilerin tasviri noktasinda yine Yasar Kemal mahareti su götürmez bir gercek. Boyle tarihsel bir konuyu işlemesi açıkçası hoşuma gitti. Tarihi bir olay etrafında yer yer Robinson Cruose mu okuyorum da dedirtmis bir kitap. Yaşar Kemal'in Çukurova yi işlediği romanlarin dışında ayri bir çehresi olan bu kitabi okumakta fayda var.

10 puan

tasvirleri tek kelime ile harika...

Profil Resmi
10 puan

tüm seriyi okuyun, okuyun, okuyunderim.

10 puan

İlk başlarda biraz sıkıyor ama zamanla ne derece mükemmel bir yazar olduğunu kanıtlıyor Yaşar Kemal....

10 yıl, 11 ay
Profil Resmi
8 puan

http://kitapeylemi.blogspot.com/2013/12/106-firat-suyu-kan-akiyor-baksana-yasar.html

10 puan

kesinlikle okunmasi gereken bir seri oldugunu dusunuyorum.Yasar Kemal`le Karinca adasini o buyulu dunyayi kesfetmek cok guzel.Poyraz Musa`yla tanismakta...

8 puan

Mübadele dönemini her iki tarafın gözünde de anlatan buram buram Sarıkamış, buram buram Çanakkale kokan roman. Ama en çok da tasvirleriyle çarpıyor. Tüm insanoğlu doğayı bu gözle görebilse zaten savaş olması mümkün olmazdı sanki. Ruhu şad olsun üstadın. İnsanın da doğanın da özüne kadar inmiş hatta her haliyle özümsemiş.

10 puan

Ben biliyordum Yaşar Kemal kitaplarının beni ne hale getirdiğini ama yine de merakıma yenik düştüm ve okudum.İkinci bölümden itibaren her satırda boğazım düğüm düğüm oldu.Genç Cumhuriyet, Anadolu'nun Türkleştirilmesi,Arap çölleri,Yezidiler,Rumlar,Müslümanlar,Mübadelenin acı dolu yılları, Çanakkale Kafkas ve Hicaz cephelerinden sonra sürdürülen Milli Mücadele seneleri arasında savuruyor kitap okurunu.Mübadeleyle sürgüne gönderilen Rumlardan boşalan Karınca adasına yerleşen Milli Mücadele kahramanı Poyraz Musa ile adada kalmayı tercih edip adaya çıkacak olan ilk insanı öldürmeye yemin etmiş Kafkas Cephesi kahramanı Deli Vasili arasında geçiyor hikaye.İki kahraman kitabın sonuna kadar karşılaşmadıkları için flashbacklerle savaş yıllarını yaşatıyor okura.Hele Poyraz Musa'nın anılarında Yezidilerle ilgili bir bölüm var ki dillere destan.Serinin diğer kitaplarını deli gibi merak ediyorum şimdiden.
Ve son olarak şunu diyebilirim ki Yaşar Kemal okumayan bir okur benim gözümde her zaman eksik bir okurdur.

geri ileri