Sosyalist bilimkurgu romanı okumak isteyenlere öneririm. Sosyalizm-devrim-komünizme bir de dünya dışından, evren boyutunda bakmak konusunda faydalı.
Ama sosyalist dediysek tamamen siyasi-politik konuları işlenmiyor romanda. Tam aksine siyaset romana iyi işlenmiş; sırıtmıyor ve sıkmıyor.
Özellikle sonu tam bir fantastik-gerilim-bilimkurgu öğeleri taşıyor. İkinci kitabı çok merak ediyorum. Birinci roman öyle bir yerde bitiyor ki soru işaretleriyle kalıyorsun kitabı kapattığında.
Yazarın yaşadığı yıllara göre düşünülürse belki bir Jules VERNE etkisi bırakmasa da...
Paul Mason'ın Post Capitalism'inde sık sık gönderme yapılan Kızıl Yıldız 1908 yılında yazılmış. Doğal olarak bilim kurgusal ögeler, o yıllardan geleceğe bakıldığında görüldüğü kadar. Bu nedenle romanı bilim kurgusal ögelerin tutarlılığı bakımından değerlendirmek doğru olmaz. Romanın baskın unsurları şunlar: İleri gelişmişlik düzeyindeki sosyalist bir toplumla, daha geri bir gelişmişlik düzeyindeki bir toplumun kıyaslanması, bu iki farklı topluma ait olan bireyler arasındaki ilişkilerin irdelenmesi, sosyalist bir devrimin arefesindeki bir ülkede yaşayan devrimcinin, sosyalist bir toplumla temas kurduğunda yaşadığı karmaşanın değerlendirilmesi.
Başarılı...