Kitap büyük paralar götüren kuyumcuların dünyasında geçiyor.Kitabın kendine özgü bir dili var daha doğrusu Ermenice bir takım kelimeler çokça geçiyor.
Hakan Günday okumaları için sanırım iyi bir başlangıçtı, edebi dili çok ustacaydı hala zaman zaman aklıma kitaptan bazı alıntılar geliyor.
tek kelimeyle mükemmel.. romanda bilinmeyen kelime çok diye duyup okurken acaba diye düşünmüştüm ama birkaç sayfa sonra o kelimeleri çözüyorsunuz zaten... ana konu : "satmak" .. baştan sona kadar düşündürüp aynı heves ile okumaya devam ettiğim kitap oldu.. sonu ise mükemmel bitti..
"kimin tezgahtar olduğu tezgahın sonunda anlaşılır"..
"dünya bir tezgahtır, tezgahın hangi tarafta olduğuysa ölünce anlaşılır" herşeyin özeti.
malafa ne demek bilmiyordum öğrendim peki siz şu kelimeler ne demek biliyormusunuz meter,tram,mart,pörç,
Günday'ın kendine has tarzının dışında farklı bir kitap. Okuduğunuz zaman "Evet, bu bir Hakan Günday kitabı" diyebiliyorsunuz ama gerek kurgusu ve konusu gerekse argo dilin kullanımıyla yazarın diğer kitaplarından çok farklı, tabiri caizse dışlanmıştır.
Kitap, koca bir tezgahı açıklamak için yazılmış.Konusu itibariyle fazla alakasız. Tezgahlar, satmak, entrikalar... Tam bir film tadında aslında. Ama yazarın özünden eksik.Vurucu değil, felsefi yanı bir kaç paragraf hariç vasat. Ama kelimeler ve Kozan'ın satmak için kurduğu cümleler tatmin edici.
Kitap, yazarın akıcılığına sahip ama bu heyecandan ya da şaşırmaktan değil, olayların bir sonuca bağlanmasına beklemekten. Ki gelen son ise kendini belli eden, tahmin edilebilir şekilde oldu.
Kitapta yer alan ve kuyumculukta kullanılan argo kelimeleri merak edenler için şöyle güzel bir derleme var:
https://ajunugkezeyi.wordpress.com/2013/07/15/malafa-argo-sozlugu/
Türkçe'de olmayan uydurma kelimelerle yazılmış farklı bir kitap fakat o kelimeleri anlamaya çalışmaktan sıkıcı hale geliyor zamanla..
kitabın sonunda herşey değişir...
tezgahın hangi tarafı kazanır,onu çok sonra anlarız...
"Ne diyordum?"
"Tanrı'nın evreni yaratmaya çalışırken havaya uçtuğunu söylüyordun." (159)
Klasik bir Hakan Günday kitabı. İlk başta kullandığı kelimeleri anlamıyorsunuz ancak sonra anlıyorsunuz.
En başlarda tezgahtarların kendi aralarında konuştukları tabirleri anlamakta zorlansam da beni etkileyen ve kuyumcu tezgahtarlarına güvenmemem gerektiğini teyit ettiğim bir kitap
Ve özet son cümle
''Dünya bir tezgahtır. tezgahın hangi tarafında hayat olduğuysa ancak ölünce anlaşılır.''
Yazarın en kötü kitabı. Okurken öyle sıkıldım öyle sıkıldım ki hiç okumasam da gayet olurdu.
Hakan Günday'ın okuduğum kitapları arasında en gerçekçi ve en az aforizma kullandığı kitabıydı. Özellikle kuyumcu jargonunu tüm kitaba yedirmesi son derece başarılı. Vaktinde DOT'un sahnelediği, kitaba nazaran farklı son içeren oyununun uyarlamasını da Günday yazmıştı, izleme imkanım olmadı maalesef.
Hakan Günday'ı kendimce Az'dan önce ve Az'dan sonra olarak ikiye ayırıyorum. Ve şükür kü Az'dan önceki kitapları henüz bitmedi hala var. Malafa da onlardan biri ve tabii ki çok iyi. Ben kitabı çok severek okudum. Günday tarzı sertlik, acıtasyonsuz felaketler analizi burada da mevcut. Sevenleri zaten kaçırmayacaktır.
yazarın hayal dünyasının eseri bir roman gibi gözükse de bu sadece gerçekleri paylaşmada bir perde olarak kullanılmş vurgular oldukça gerçekçi bahsedilenler çok yaşanılası yada yaşanılmış. farklı terminoloji geliştirmiş yazar bu roman için.. blki de jargonda benim bilmediğim kelimelerdir bilemiyorum ama değişik. insana illa ki yazılanı okumak zorunda değilsin başka türlü yazsam da sen ne demek istedigimi anlıyorsun demek istiyor adeta.
kitabı ben başarılı bulmadım hakan gündayın alıştığımız kurgusu ve cümle yapısını burada bulamadım bir de KİNYAS VE KAYRA gibi bir başyapıttan sonra bu eseri kaleme alması beni daha da şaşırttı
Tezgah nedir? Nasıl kurulur? Ve nasıl işletilir? Hakan Günday tadında Pazarlama 101..
Günday'ın bütün kitaplarını okuyan biri olarak söyleyebilirim ki en kötü kitabı bu. Keyif almıyorsunuz okurken. Veya Günday kitaplarından aldığınız keyfi almıyorsunuz diyebilirim.
Başlangıçta kitapta çok sık geçen bazı terimlere yabancı olmam dolayısıyla acaba diye düşündüm Ama arkasından Hakan Günday kalitesi kendini gösterdi ve çok zevk aldım!