Üslubu sade ve anlaşılırdı, sıkıcı başladı fakat zaman zaman hoşuma giden hikayeler de oldu. Edebiyat eğitimi alanlar öykü alanında kendilerini geliştirmek istiyorlarsa mutlaka okunması gereken bir eser. Bunun dışında okunsa da okunmasa da olur bence, kayda değer orijinal bir özelliği yoktu.
Temiz , rahat , akıcı üslup . Kolaycacık okunuyo bitiyo ben elime aldığım gün bitirmiştim . Hikayeler güzel dil akıcı neden okunmasın ? Tüm şartlar elverişli . Okunmalı .
Yazarın bu hikayeleri yazdığı dönem ve ülkenin içinde olduğu durum göz önüne getirldiğinde başka bir dünyada yaşıyormuş hissi veriyor. Osmanlı'nın son dönemi ve her hikayede ya bir safahat, ya da başka bir işretlik konu edilmiş. Beklediğim içeriği bulamadım. :(
Adı gibi birçok hikayeden oluşan,beni pek sarmasa da edebiyatımızda önemli bir yeri olduğunu düşündüğümden,herkesin kumasını tavsiye ederim en azından.
Refik Halid'in Anadolu insanlarını anlattığı Memleket Hikayeleri'nde, Sabahattin Ali öykülerinin aksine, Anadolu insanın cehaletle gelen "gerçekliğini" sade, anlaşılır bir dille anlatıyor. On sekiz hikayenin içinde beni en çok etkileyen Koca Öküz ve Sus Payı idi.
Sürgün zamanlarında Anadolu’yu birebir gözlemlemiş olan yazarın öykülerinde bu gözlemlerin etkisi açıkça hissediliyor.Ayrıca kendi zamanında neredeyse İstanbul ile sınırlı olan Türk Edebiyatı’na Anadolu’yu kazandırmış olmasıyla haklı bir tarihi öneme sahip. Anadolu insanının uzak bir romantizm yerine sert bir gerçekçilikle ele alındığı hikayelerde, Cumhuriyete geçiş dönemi ve ilk zamanlarının sancıları da dikkat çekiyor.
http://fairytaleess.blogspot.com.tr/2016/10/memleket-hikayeleri-kitap-yorumu.html
Türk edebiyatına ilgiliyseniz okumanızı tavsiye edebileceğim bir kitap. Özellikle ilk hikayelerde bilmediğiniz kelimeler size fazla gelebilir ama kitap ilerledikçe bu durum hafifliyor.