Dili biraz ağır, o yüzden bazı yerlerde tıkanıyorsunuz ama anlatmak istediklerinin hala geçerli olması düşündürücü.
Günümüz sözde kızlarının okuması gereken bir kitap. Dili son derece sade ve anlaşılır. Lezzetle ve keyifli bir biçimde okunabilecek bi eser..
Okuduğum en iyi türk romanlarından.
Dönemin ruhunu çok iyi anlattığını düşünüyorum. Geçmişle ilgili -dönemiyle alakalı- size bir çok şey öğretip, bir çok ibretlik tablo ortaya koyuyor.
Peyami Safa kalemi çok güçlü bir yazar. Fersah fersah ötede bir çok yazardan. Fakat aklımda hep bir acaba ile dolaşıyorum gördüğüm bir yazıdan beri: Sözde Kızlar'ın yazarı böyle bir şeyi niçin yapmış ki?
"beyoğlu'ndaki turkuvaz gazinosunda düzenlenen miss türkiye yarı$masını matmaze l. m. rumuzuyla kazanan na$ide saffet'in kazandığı güzellik yarı$masının sonucunu hakem heyeti adına okumu$tur.." (ekşi sözlük)
Dönemine uygun bir kitap, milletlerin bazen inanmak istedikleri fikirler olur ve estetik sadece safsatadan ibaret kalır. Estetiğin olabildiğince gerilere itildiği tezli bir roman, estetik için değil ama dönemin fikriyatını anlamak için okumaya değer ...
Okurken keyif aldığım, kimi zaman öğüt çıkardığım etkileyici bir kitaptı. Dönemi oldukça başarılı bir şekilde ifade etmiş Peyami Safa. Ve bence okumaya değer bir kitap.
Peyami safa iyi bir yazar. bunu her kitabında belli ediyor. gerek ele aldığı konular gerek anlatımıyla adından söz ettiriyor.
İlk baskısı 1923’de çıkmasına rağmen, günümüzüde içine alan sağlam bir yapıt.
Peyami Safa bu romanında o dönemin yüksek tabakasını ve ahlaki çöküşü çok güzel bir dille anlatmış.
Tavsiye ederim.
Şaşalı ve yanlış yaşam tarzını anlatan,aynı paralelde bir anadolu kızının babasını aramasını işleyen ders verici güzellikte bir roman.
10 üzerınden 7
Yazar vermek istedigi mesaji kitabin sonuna dek beyninize işleyecek...
Anlatilan; basinda kavak yelleri esen avare kizlarin oykusu...
Ve bu oykude samimi olarak hicbir karaktere baglanilamiyor.
Ancak son sayfalara gelip gercekler su yuzune ciktiginda bir huzura kavusuyorsunuz.
Yoksa konakta gecen adî oyunlar ve bu oyunlarla baş etmeye calisan ayni zamanda savas sirasinda yitirdigi babasini da arayan zavalli kiz "Mebrure" caninizi fena halde sıkıyor.
Peyami Safanın her devre hitabeden bir eseri daha... Çok akıcı ve bir solukta bitiyor. Yazılan dönemdeki batılılaşma hevesi ve yozlaşması ne durumdaymış çok bariz bir şekilde anlatılıyor. Tavsiye ederim.