TANRI NEDEN FİKİR DEĞİŞTİRDİ
Yazar: Aytun(ç)n Altındal
Postiga Yayınları
Çeviren: Güldehan Aysan
Sayfa Sayısı: 159
Tanrı ve Akıl ile Din ve Bilim’i iki ayrı kutup olarak düşünmeyeler için.
Aytunç Altındal’ın özel bir kanalda programını izlemiştim.Kitabını almaya o an karar verdim. Yazıları hakkında pek bir fikrim yoktu.Ben de son kitabından başlamayı uygun gördüm.Tabi ki serinin ortanca kitabını aldığımdan habersizdim…
Bu kitap son dönem popüler kitaplar gibi ; bir yandan kahve yudumlayıp bir yandan birşeyler atıştırırken arada da okumak için değil… Kitap ziyafet sonrası alınan tatlı değil de bir anlamda ziyafetin kendisi.Tamamı 159 sayfa olmasına rağmen bir çok farklı kaynaktan yararlanılmış. Titizlikle yapılan araştırmalar sonucu oratay çıkarılşmış bir eser.
Hal böyle olunca sizde kendinizi kaptırıyorsunuz.
Kitap da İslamiyet konu dışı bırakılmış. Asıl araştırılan Hristiyanlık ve Yahudiliktir.
Mevcudiyet felsefi ve Akli/Zihinsel olarak algılanış biçimiyle ele alınmıştır. Bunu yaparkende dönemin hahamlarından, filozoflarından (Aristo, Luck, Home ..) ve bilim adamlarından açıklamalarda bulunarak mevcudiyeti derinlemesine incelmiştir. Filozofların zamanın getirdiği eksiklikler ve dönemin içinde bulunduğu katı sistem dolayısıyla sonuca ulaşamamaları ve gene de bugün için değerli sayılabilecek araştırma yapmaları; (örneğin Newton’un ilahi anlamda yaptığı tek çıkarım Mekan sahibi olmayan Zaman olmuştur.) önemli yer tutar. Newton için Tanrı’nın varlığı gereklilikti fakat O’nun varlığını ispatlayamadı.
Zevk alarak okuduğum bir kitap….Uzun zamandır beni bu kadar zorlayan bir kitap okumamıştım…
Birkaç alıntı;
Sf 12: ‘’ Ey insan :Bir matematikçi olduğunda ne kadar yüce ve güçlüsün,bir ilahiyatçı olamaya kalkıştığında ise ne kadar küçük ve zayıf olduğunu anlıyorsun’’ Newton
Sf 146: Bedenlerimiz yeryüzünde,kalplerimiz ise semadadır…
Beğenerek okudum ...Tavsiye ederim..