Tatar Ramazan

En Son Değerlendirmeler

10 puan

Tatar Ramazan'ı duymuştum, dizisi de yapılmıştı sanırım. 1990'da Kadir İnanır'ın baş rolünü oynadığı 'Tatar Ramazan' ve 'Tatar Ramazan Sürgünde' olarak 2 de filmi çekilmiş. Ne filmlerini ne de dizisini izledim. Ama daha acısı Kerim Korcan'ı bu kitapla yeni keşfetmem oldu, okunması gereken kitaplar arasında görüp almıştım kitabı.

--Korkuya karşı bir isyan, gücün altında ezilmişlere bir umut, zulüm edenlere ve hor görenlere karşı bir keskin bıçaktır Tatar Ramazan. Yalın ve hayattan bir kahramandır Ramazan, sahicidir..

Kerim Korcan da Tatar Ramazan gibidir. 1918' de Adapazar’ının bir köyünde doğmuştur. Babası fakir bir saat tamircisidir. Kerim, ilkokula Devlet Demiryolları Okulu’nda başlar. Ancak okul hayatı uzun sürmez. Kadro fazlasıdır. Kadro fazlası bir grup çocukla birlikte okuldan çıkarılır. Daha sonra Eskişehir’de yazıldığı ilkokuldan da yoksulluk nedeniyle ayrılacaktır. Hayatını çalışarak kazanmaya başladığında 15 yaşındadır. Marangozluk, kahveci, dondurmacı, köfteci, kitapçılık ve berber çıraklığı gibi işlerde çalışmıştır. Kitap okumaya o yıllarda başlar. Ailesi ile birlikte İstanbul’a göçtüklerinde ise artık Kerim Korcan’ın okuduğu kitaplar yeni yaşamına yön verecektir. Çok geçmeden karmaşık toplum olaylarının içinde bulur kendini. Gündüzleri yaşama savaşı verirken, geceleri de insan emeğinin onurunu korumak için Ter Adamları'nın tarihi yürüyüşüne katılır.

1938 yılında siyasi polis Kerim Korcan'ı 1 Mayıs mitingine katıldığı için gözaltına alır ve yoğun işkence görür. Askeri isyana teşvik etmekten dolayı 16 arkadaşıyla birlikte Donanma Kor Askeri Mahkemesi'nde isyan suçlusu olarak 12 yıl ağır hapse çarptırılan Korcan, 10 yıl yattıktan sonra dışarı çıkar. Hayatını türlü sıkıntılar içinde çalışıp kazanırken, bir taraftan da siyasi hareketlerini sürdürür. Türk Ceza Kanunu'nun ünlü 141 ve 142.maddelerine karşı gelmekten 1957'de tekrar tutuklanır. İstanbul Sultanahmet Cezaevi'nde 2 yıl hapis yattıktan sonra beraat eder.

Hapishanede başladığı yazma serüveni içerisinde 1969 yılında yazdığı Tatar Ramazan da vardır. Yapıtlarındaki figürler gerçekçidir. Hayattan koparılmamış, roman sayfalarına zorla monte edilmemişlerdir. Kendi lehçeleriyle konuşurlar, abartısız arı bir dille yazılmış ve sayfalarda ölçüyle duran hikayeleri vardır.

1989’a kadar hem yazar hem de ceza evlerinde konaklamalar, davalar, soruşturmalar devam eder. ‘Ateşten Köprü’ isimli romanında komünizm propagandası yaptığı iddia edilip, İstanbul DGM’de yargılanır. 1989′da ise beraat eder.--

1984'te Ege ünv.'nin düzenlediği Ulusal 1.Tiyatro Araştırmaları Kongresi'nde dinleyicilere kendini "Adım Kerim, soyadım Korcan. Adapazarlı bir saat tamircisinin oğluyum. Toplumumuzun yaptığı çağrıya; daha doğrusu kesin bir görev emrine uyarak kırk yıldır düşünce ve fikir savaşı alanındayım." diye tanıtan Kerim Korcan 1990 yılında kansere yenik düşer.

10 puan

Elbette filmleri daha güzel :)

geri ileri